ПРЕТЊЕ УЗ ЗАСТАВУ ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ: Срби у Новом Пазару узнемирени после дивљања екстремиста који су скандирали "Републици Санџак"

Б.Субашић

13. 04. 2024. у 08:00

МЛАДИ новопазарски екстремисти су током опсаде српског насеља Шестово, уз клицање "Републици Санџак", носили и заставе терористичке Исламске државе.

ПРЕТЊЕ УЗ ЗАСТАВУ ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ: Срби у Новом Пазару узнемирени после дивљања екстремиста који су скандирали Републици Санџак

FOTO: Privatna arhiva

На друштвеним мрежама се као организатор манифестације националне и верске мржње слави извесни Е. Х., вођа тамошњих "навијача", што је еуфемизам за насилничке групе које су подложне свим врстама екстремизма. Да је тај процес у току сведочи фотографија Е. Х. са мајицом на којој је лик Аћифа Бљуте, нацистичког сарадника који је током Другог светског рата радио на албанизацији бошњачког становништва.

- Сви који прате друштвене мреже у Новом Пазару сведоци су да је он интензивно позивао у поход на Шестово, али већи је проблем што се много људи одазвало на позив тог проблематичног лика. То је застрашујуће - каже новопазарски Србин који је замолио да не откривамо његов идентитет јер су се осилили и влада атмосфера "у којој може да одлети глава".

FOTO: Privatna arhiva

Објава на друштвеним мрежама

Кад је завршен рамазански пост 21 камион ушао је у Србима насељено Шестово. Уз псовање "четничке мајке" и повике "Алаху екбер", бацање бакљи према касарни екстремисти су застрашивали своје српске комшије, који су били принуђени да се писмом обрате председнику Александру Вучићу, од кога су затражили заштиту.

- И Бошњаци и Срби су наши грађани и ићи ћу са својим бошњачким пријатељима, са комшијама, да разговарам и са једнима и са другима. За нас мир нема цену и једне и друге морамо да разумемо, да је Србија наша заједничка кућа, да заједнички морамо да живимо, да радимо, градимо, да поштујемо једне друге и празнике једних и других и то морамо да урадимо пре Васкрса, да нам се не би поновило ово што нам се догодило сад за Бајрам - најавио је Вучић, коментаришући дивљачко понашање у Пазару.

Фото: Printscreen

"Навијачи" навијају за Исламску државу

Ова прича забрињавајуће подсећа на деведесете и анагажовање сарајевских уличних криминалаца са друштвеног дна да изазову прве инциденте са Србима и створе градске паравојске сатављене од олоша. Ипак, није проблем само на друштвеном дну већ и у политичкој елити муслимана Рашке области, односно оном њеном делу који се позива на нелегални "референдум" из 1991. одржан у организацији Муслиманског националног вијећа Санџака, које је питало муслимане из Србије да ли су за "пуну политичку и територијалну аутономију" региона и његово "право на прикључење једној од суверених република", мислећи на Босну и Херцеговину.

Од тада ово питање сепаратизма у јавности бомбастично подгрејава, чак и када је у органима власти Србије, Сулејман Угљанин позивајући на стварање "државе Санџак".

Фото: Printscreen

Блокада Шестова

- Инциденти у Новом Пазару су само врх леденог брега. На одвајању Рашке области од Србије се ради деценијама по угледу на косовско-метохијске Албанце. Створена је цела добро финансирана инфраструктура (разне академије, институти и сличне установе), која упорним фалсификовањем историје тога простора развија мржњу према Србији, која је наводно "окупирала Рашку" 1912. године. Уместо природне интеграције рашких муслимана у друштво државе у којој живе на делу је радикална политичка исламизација. Нису они Турци, нити су дошли из Турске, највећи део становништва Новог Пазара су пореклом Срби који су примили ислам, о томе пише др Ејуп Мушовић у књизи "Етнички процеси и етничка структура становништва Новог Пазара". Има тамо доста мудрих и образованих људи, али њихова реч се не чује. Чују се они који желе да споје границе "велике Босне" и "велике Албаније" на Пештеру. Питање је где су странке које су деценијама у власти ове државе - упозорава академик Славенко Терзић.

Фото З. Јовановић

академик Славенко Терзић

ПОМОЋ НЕМАЧКЕ И ТУРСКЕ

АКАДЕМИК Терзић указује да екстремисти међу муслиманима Рашке области имају снажну подршку:

- Пре свега од стране Турске у оквире њене неоосманистичке политике, а с друге стране и са Запада, пре свега од Немачке. То показује да живимо у времену у коме се неку руку понављају геополитичке оријентације с почетка 20. века.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
(УЗНЕМИРУЈУЋЕ) СРБИН У УН ПОКАЗАО СЛИКЕ: Обезглављени српски војници од стране Ал Каиде - Мојој баби су откинули гркљан

(УЗНЕМИРУЈУЋЕ) СРБИН У УН ПОКАЗАО СЛИКЕ: Обезглављени српски војници од стране Ал Каиде - "Мојој баби су откинули гркљан"

У ЊУЈОРКУ се данас, у организацији Сталне мисије Републике Србије при Уједињеним нацијама, одржала панел дискусија "Ми говоримо, јер они не могу - гласови које треба чути" сведочанства сведока и жртава рата у БиХ.

22. 05. 2024. у 18:13

ИЛИЈЕ НАСТАСЕ ЕКСКЛУЗИВНО ЗА НОВОСТИ: Новак Ђоковић најбољи по свим мерилима, сећам се Лепе Брене и шљивовице

ИЛИЈЕ НАСТАСЕ ЕКСКЛУЗИВНО ЗА "НОВОСТИ": Новак Ђоковић најбољи по свим мерилима, сећам се Лепе Брене и шљивовице

НЕМА правог љубитеља тениса који би могао да набраја великане "белог спорта", а да заборави на "румунског лакрдијаша" Илијеа Настасеа, оригиналног "лошег момка" тениса. Некада први играч планете у ексклузивном разговору за "Новости" говорио је о документарном филму снимљеном о њему, српском народу, шљивовици, а неизбежна тема био је најбољи тенисер свих времена - Новак Ђоковић.

22. 05. 2024. у 20:00 >> 20:57

Коментари (0)

ИЛИЈЕ НАСТАСЕ ЕКСКЛУЗИВНО ЗА НОВОСТИ: Новак Ђоковић најбољи по свим мерилима, сећам се Лепе Брене и шљивовице