ВИЗНА ЛИБЕРАЛИЗАЦИЈА ЗА СРБЕ СА КИМ МОГУЋА КРАЈЕМ АПРИЛА: Немец - Срби су у том смислу дискриминисани

Танјуг

13. 03. 2024. у 13:25

ПОСЛАНИК Европског парламента и новоименовани известилац за укидање виза Србима са Косова и Метохије Матјаж Немец оценио је данас да је могуће да се брзо реши питање визне либерализације за носиоце српских пасоша са КиМ, које издаје Координациона управа Србије, и истакао да је на ЕП да донесе одлуку о овом питању до краја априла.

ВИЗНА ЛИБЕРАЛИЗАЦИЈА ЗА СРБЕ СА КИМ МОГУЋА КРАЈЕМ АПРИЛА: Немец - Срби су у том смислу дискриминисани

Фото: Д. З.

Немец, који је недавно израдио нацрт извештаја о визној либерализацији за носиоце српских пасоша са КиМ, које издаје Координациона управа Србије, рекао је за Танјуг да су главне тачке тог извештаја да Срби са КиМ добију визу и могућност да путују у ЕУ и оценио да не постоје велике препреке за решавање овог питања. 

- Мислим да нема великих препрека око тога. Сви мисле да је потребно да се нађе пут до овог решења. Срби који живе на Косову су у том смислу дискриминисани. Мислимо да је могуће што брже да се добије решење и да ћемо доћи до решења, рекао је Немец.

На питање шта очекује од других европских институција, рекао је да су оне већ донеле одлуку и да је Европска комисија послала препоруку ЕП.

- Ако ми то потврдимо крајем априла месеца, онда Срби који живе на Косову могу да путују у Европску унију, навео је Немец. 

Поновио је да је дискриминација то што српски грађани на КиМ, који су власници ових пасоша, једини на Западном Балкану не могу да путују.

- Желимо да добијемо решење за овај проблем. На нама је да одлучимо до краја априла месеца, рекао је Немец и напоменуо да је важно да се изабере решење за грађане Западног Балкана.

Одбор ЕП за правду и унутрашње послове недавно је именовао Немеца за известиоца задуженог за питање укидања виза за пасоше које за Србе на КиМ издаје Координациона управа Србије, а Немец је потом израдио нацрт извештаја о визној либерализацији за носиоце српских пасоша са КиМ.

У нацрту извештаја о предлогу уредбе ЕП и Савета ЕУ о изменама и допунама уредбе за носиоце српских пасоша, које издаје Координациона управа Србије, известилац је затражио брзо усвајање овог документа у актуелном сазиву ЕП без амандмана.

БОНУС ВИДЕО: ПОДКАСТ "НИЈЕ САМО НАСЛОВ" - Немања Старовић: Америчко друштво је подвојено више него икада пре

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕШКО ЛИЦЕМЕРЈЕ УРСУЛЕ ФОН ДЕР ЛАЈЕН: Шта је са територијалним интегритетом и суверенитетом Србије?

ТЕШКО ЛИЦЕМЕРЈЕ УРСУЛЕ ФОН ДЕР ЛАЈЕН: Шта је са територијалним интегритетом и суверенитетом Србије?

ПРЕДСЕДНИЦА Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је на 50. годишњицу поделе Кипра да ће наставити са подршком за поновно уједињење последње подељене државе чланице ЕУ, у складу са релевантним резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација.

20. 07. 2024. у 19:04

Коментари (0)

ПРОЛАЗНИЦИ БИЛИ ИЗНЕНАЂЕНИ: Ђоковић након Вимблдона ухваћен у шетњи са лепом Рускињом (ВИДЕО)