ЗЕЛЕНИ КОРИДОР ЗА ЈАЧИ БАЛКАН: О чему се све разговарало на јучерашњем самиту у Тирани

Novosti online

01. 03. 2024. у 06:52

ПЛАН раста за Западни Балкан ће нам омогућити да додатно користимо ближу сарадњу унутар самог региона и са Европском унијом. То нас приближава великом тржишту од више од 400 милиона потрошача, уз приступ већем броју добављача робе и услуга, нижим трошковима производње и једноставнијим начинима трговања.

ЗЕЛЕНИ КОРИДОР ЗА ЈАЧИ БАЛКАН: О чему се све разговарало на јучерашњем самиту у Тирани

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Осим тога, ту су и потенцијали за отварање нових радних места, ниже цене, бољи квалитет, безбедност и шири избор производа и услуга, више иновација, истраживања и развоја, мобилност предузећа и појачана економска активност. Зато је за Србију кључно убрзање интеграција у области зелених коридора, оцењивање усаглашености и јединствено тржиште плаћања у еврима, са крајњим циљем да наши грађани имају користи од ове сарадње. Овако је председник Александар Вучић сумирао своје утиске са самита земаља нашег региона и ЕУ, који се одржавао у Тирани.

За разлику од среде, другог дана скупа доминирале су економске теме, а шеф државе најавио је да ће у Београду формирати тим са министром финансија Синишом Малим на челу, који ће сваког дана њега и премијера извештавати о томе како напредујемо у реализацији плана раста. Реч је о пакету који предвиђа финансијску подршку од шест милијарди евра, од којих су две милијарде бесповратни грантови, а четири милијарде повољни кредити које даје ЕУ, а циљ је да се подстакне економски раст региона.

Стартује јединствено тржиште рада

ПРЕДСЕДНИК Привредне коморе Србије Марко Чадеж оценио је револуционарним то што данас стартује јединствено тржиште рада "Отвореног Балкана", чије су чланице Србија, Албанија и Северна Македонија, а грађанима ових земаља омогућиће да уз најједноставнију процедуру добију посао у било којој од земаља ове иницијативе. Чадеж је, како је саопштено из ПКС, један од првих који је добио електронску потврду која омогућава да може да ради у било којој земљи "Отвореног Балкана".

- Разговарали смо и о граничним и административним прелазима. Ту морамо прво да избацимо папире, јер ми за пет година само на папирологији на прелазима изгубимо 163 милиона евра. Наравно, ми највише изгубимо јер смо и највећи, имамо и најпрометније прелазе посебно на Хоргошу, али и Батровцима, као на Прешеву и Градини. Верујем да до марта можемо да уведемо такозване зелене коридоре. То је нешто што убрзава европски пут, али и значи за наше грађане. Председник је најавио још једну могућу олакшицу:

Разговори о динару на КиМ

ПРЕДСЕДНИК Вучић рекао је да је Београд спреман да разговара са Приштином о сваком питању, укључујући и оно везано за одлуку о укидању коришћења динара на КиМ, а коју су, како је нагласио, осудили сви представници међународне заједнице. - Они нису разумели зашто Приштина то ради. Надамо се да ће се убудуће понашати разумније. А што се нас тиче, ми смо увек спремни да разговарамо о свему, о сваком питању. И послали смо нашу делегацију са нашим главним преговарачем у Брисел да разговара о томе, док се њихов није појавио.

- Када шаљете дознаке из иностранства и земаља ЕУ, ту се плаћају значајни проценти који не долазе до коначног корисника и нити остају даваоцу дознака, то је тај Single European Payment Area СЕПА, што бисмо већ пре краја године могли људима који живе у иностранству да омогућимо и значајно да олакшамо, али пре свега више новца за оне који су примаоци тих пара од својих најближих. Вучић је казао и да ће Србија у наредних 10 година свакако да удвостручи привреду - да ће имати 140 или 150 милијарди БДП:

Неусаглашени о Наваљном

НА питање новинара да ли се Србија ускладила са декларацијом ЕУ којом се председник Русије Владимир Путин сматра одговорним за убиство руског опозиционара Алексеја Наваљног, Вучић је одговорио: - До сада се по таквим питањима нисмо усаглашавали, нисмо то радили, изненадило би ме да је другачије. Ако ви мислите да је то трагедија и разлог да нас нападнете, ја не мислим, мислим да је веома важно да Србија води самосталну политику, независну и да процењује од случаја до случаја - казао је председник.

- Ићи ћемо и преко тога. Шеф државе подсетио је да у овом тренутку Србија има и више него довољно новца и да јој није најважније да ли ће прва транша финансијске подршке у оквиру Плана раста да буде у мају или октобру. Казао је и да је посебно питање у разговорима са ЕУ расписивање набавки са Кином и колико ће Унија да инсистира на томе. Европски комесар за проширење Оливер Вархељи поручио је да је план раста амбициозан и да је за његову примену остало још пола времена, као и да ће регион морати брзо да напредује како би довршио реформе.

Тајван је Кина, не рушите УН

ПРВИ човек Србије поновио је да је Тајван - Кина и запитао да ли они који се не слажу са његовим мишљењем хоће да сруше систем Уједињених нација. Он је на питање новинара о писању појединих медија да ће његов став по питању Тајвана скупо коштати нашу земљу, казао да у његовом одговору није ништа спорно. - Ја сам рекао да ћу одговорити у 10 секунди, а вама ћу одговорити у две - Тајван је Кина. Шта је проблем и шта је нетачно. Хоћете ли сутрадан да ми кажете да не смем да говорим ни о Косову и Метохији и резолуцијама УН.

- Друштва Западног Балкана требало би да буду интегрисана у ЕУ, која мора да понуди све предности чланства. Морате примењивати правила ЕУ. Можете постати део европског тржишта и пре него што постанете члан ЕУ - казао је Вархељи учесницима самита, подсећајући да план може да допринесе удвостручавању привреде Западног Балкана у наредних 10 година. Албански премијер Еди Рама био је категоричан - или ће земље региона "склопити мир" како би радиле на просперитету, или ће недостатак просперитета учинити да изгубимо мир.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ГОЈКО Дамјанић (58), који је трагично изгубио живот у авионској несрећи у округу Палм Бич, био је омиљен међу Србима који су живели на Флориди, а ова трагедија дубоко је потресла и шокирала све наше сународнике који живе преко океана.

12. 07. 2024. у 14:32

Коментари (0)

Средоземно море у Египту на какво нисте навикли! 8 дана већ од 560€ All Inclusive