ЛАЈЧАК И ЕСКОБАР ПОДНОСЕ ИЗВЕШТАЈ: Нема назнака да ће Курти испунити захтеве

Новости онлине

09. 06. 2023. у 12:06

НЕМА назнака да ће Приштина испунити захтеве међународне заједнице, док међународни изасланици Мирослав Лајчак и Габријел Ескобар данас треба да известе своје надређене о ефектима разговора које су водили у Приштини и Београду, преноси РТС.

ЛАЈЧАК И ЕСКОБАР ПОДНОСЕ ИЗВЕШТАЈ: Нема назнака да ће Курти испунити захтеве

Фото Танјуг

Мирослав Лајчак и Габријел Ескобар су из Приштине пре неколико дана отишли прилично разочарани јер су на предлоге за деесакалацију стања на северу КиМ, у одговорима премијера Аљбина Куртија добијали захтеве под којима деескалација може да се оствари.

Аљбин Курти је у последњим објавама оптужио међународне изасланике да у Приштину долазе са захтевима Београда, као и да његова влада има другачији став према њима.

Истиче и да ће инсистирати на присуству специјалних снага полиције на северу и да се оне не могу смањити све док, како каже, "српске криминалне групе" не напусте тзв.Косово или се "не суоче са правдом".

На захтев за одржавање ванредних избора на северу, тврди да је претходно потребно успоставити правно окружење и амбијент.

За враћање дијалогу и почетак озбиљног рада на формирању Заједнице српских општина, Курти захтева спровођење последњег споразума из Брисела и потоњег споразума из Охрида.

У Приштини још немају одговор за формирање Заједнице српских општина. О нацрту те организације, Курти је говорио јуче у Скупштини, позивајући опозицију да се прво договоре о принципима, па да онда крену у писање нацрта Статута Заједнице.

Курти и даље помиње хрватски модел за права националних мањина, односно права Срба, одбацујући већ представљени нацрт Управљачког тима.

Неочекивано се у припремни процес формирања заједнице укључио и премијер Албаније Еди Рама, који је на своју руку, без консултација са Приштином и Београдом, поднео свој предлог нацрта Статута.

Албанци на КиМ опречно реагују на предлог Едија Раме. Из владајућег Самоопредељења кажу да нису видели нацрт премијера Албаније, Опозициона Демократска партија сматра да га треба подржати, а Демократски савез да је само влада у Приштини надлежна за такве предлоге.

С друге стране, медији на албанском не устручавају се да објаве могуће санкције које следе Аљбину Куртију и његовим сарадницима због несарадње са међународном заједницом. Међу санкцијама је и замрзавање визне либерализације са ЕУ, иако још није заживела.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (3)

ЖИКА ИМА ОГРОМНУ ПЕНЗИЈУ: Службеник три пута проверавао - није могао да верује када је видео бројку