"САРАДЊА СА ИНДИЈОМ У ШЕСТ ОБЛАСТИ" Вучић: Разговарали смо о успостављању директног лета између Београда и Њу Делхија

Танјуг

08. 06. 2023. у 12:35

ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић изјавио је данас да је са индијском председницом Друпади Мурму разговарао о сарадњи у шест најважнијих области, као и да ће након састанка наставити да продубљују пријатељске односе и политичку сарадњу.

САРАДЊА СА ИНДИЈОМ У ШЕСТ ОБЛАСТИ Вучић: Разговарали смо о успостављању директног лета између Београда и Њу Делхија

Фото: Танјуг

Он је на заједничкој конференцији за новинаре рекао да је са индијском колегиницом разговарао о свеукупној сарадњи која је почела да се креће у бољем смеру, нарочито после разговора са премијером те земље Нарендром Модијем.

- Наша трговинска размена је недовољна али расте, имајући у виду тренутну трговинску размену од 330 милиона евра, али верујемо да може да буде десетоструко већа. Разговарали смо и формирали заједничка тела која ће се бавити решавањем проблема и која ће обезбедити лакшу сарадњу - рекао је Вучић.

Према његовим речима, разговарали су и о успостављању директног лета између Београда и Њу Делхија.

- Индијски туристи су пробирљиви, али изузетни, а верујем да има и грађана Србије који желе да виде ту земљу. То ће морати да буде помогнуто упрошћавањем визног режима. Дао сам налог да у наредних седам до 10 дана, да се упрости визни режим да бисмо привукли већи број туриста и пословних људи - рекао је он.

Како је истакао, посебно су разговарали о сарадњи у области одбране.

- Србија пропорционално својој величини која је 200 пута мања од Индије која је и произвођач и купац сваковрсне војне опреме и верујем да, по питању барута, муниције и експлозивних средстава можемо да направимо сарадњу - рекао је председник Србије.

Једна од тема, истакао је, била је и сарадња у области фармације, нарочито генеричких лекова и додао да верује да и у производњи лекова може да се сарађује са Индијом.

- Индустријска производња је важан део сарадње. Верујем да ћемо успоставити сарадњу и у области кинематографије, већ смо сада имали улагања која су донела 50 милиона евра и повукли смо 12 милиона да привучемо кинематографе. ИТ сектор, Индија је једна од земаља са најснажнијим растом стартапова и ту можемо да разменимо искуства и заједнички радимо. Ускоро градимо пети научни парк у Крагујевцу и понудићемо им сарадњу - рекао је он.

Додао је да Србија у Индију највише извози јабуке, али да постоји интересовање за малине и бобичасто воће, семе, смрзнуто воће.

- То су шест најважнијих области, настављамо да продубљујемо пријатељске односе и политичку сарадњу. Индијска економија је постављена на модерне основе. Улагање у енергетику је била тема, јер је Индија један од највећих произвођача обновљиве енергије.

- Верујем да ћемо успети да направимо још боље резултате у сарадњи два пријатељска народа - закључио је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (206)

НЕВЕРОВАТНО: Ево шта је тренер ривала урадио Жељку Обрадовићу пред меч Партизан - Анадолу Ефес у Атини (ФОТО)