ОРЛИЋ СА ПОСЛАНИКОМ ПОЉСКЕ ФОГЈЕЛОМ: Србија увек за поштовање међународног права

С.С.Р.

06. 06. 2023. у 13:37

ПРЕДСЕДНИК Народне скупштине Републике Србије Владимир Орлић састао се данас са председником Одбора за спољне послове Сејма Републике Пољске Радославом Фогјелом, са којим је потврдио традиционално добре и пријатељске односе две земље, као и спремност за наставак заједничког рада два национална парламента на свим нивоима.

ОРЛИЋ СА ПОСЛАНИКОМ ПОЉСКЕ ФОГЈЕЛОМ: Србија увек за поштовање међународног права

Парламент

Орлић је истакао да је Србија опредељена за продубљивање сарадње са Пољском и свим својим партнерима, уједно за даљи развој и постизање историјских резултата у економији, инфраструктури и другим областима, за шта је основни предуслов очување мира и стабилности.

- У том погледу, тежак изазов представља изузетно опасна ситуација на КиМ, где је безбедност српског народа свакодневно угрожена једностраним потезима Аљбина Куртија. Да је управо он крив за нарушавање мира, данас отворено говоре сви – и командант КФОР-а, и командант НАТО-а, као и званичници САД и ЕУ - поручио је председник НС РС, детаљано информишући саговорника о насиљу јединица РОСУ над ненаоружаним српским цивилима, који мирно протестују због узурпације власти у локалним срединама у којима живе само Срби. - Они траже нешто што је потпуно разумно – повлачење лажних градоначелника и окупационих снага са севера КиМ, као и коначно формирање ЗСО, на коју чекају већ десет година.

Фогјел је током састанка нагласио да Пољска подржава дијалог, нормализацију и имплементацију свих претходно постигнутих споразума, уједно наставља да пружа континуирану подршку Србији и државама региона на њиховом европском путу. 
Говорећи о сукобу на истоку Европе, Фогјел је поручио да је насиље у међународним односима неприхватљиво, те да је за очување мира неопходно поштовање међународног јавног права, које подразумева неповредивост граница и поштовање суверенитета и територијалног интегритета сваке државе. Орлић је потврдио да Србија поменуте принципе примењује доследно – како у односу на своју државу, тако и у односу на све државе у свету.

- По овом питању ми не правимо изузетке, и зато са пуним правом очекујемо да се на примеру наше земље поштују и међународно јавно право, и Повеља УН, и важеће резолуције СБ УН, свакако и Резолуција 1244 - поручио је председник парламента.

Фогјел је у закључку нагласио да је за Пољску поштовање Повеље УН и Резолуције 1244 неопходно и неспорно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА КиМ: Сви прилази Бањској и даље блокирани - Јариње и Брњак затворени

НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА КиМ: Сви прилази Бањској и даље блокирани - Јариње и Брњак затворени

У СЕЛО Бањска, у општини Звечан, ни јутрос се не може ући ни изаћи. Сви прилази су блокирани јаким полицијским снагама, а још увек није познато када ће бити одблокирани.

25. 09. 2023. у 09:43

ЧЕКАМ ДА СЕ ОПЕТ НАПИЈЕ И ДА МЕ ОВАЈ ПУТ УБИЈЕ: Језива исповест супруге славног хрватског спортисте

"ЧЕКАМ ДА СЕ ОПЕТ НАПИЈЕ И ДА МЕ ОВАЈ ПУТ УБИЈЕ": Језива исповест супруге славног хрватског спортисте

Јавност у Хрватској још је згрожена вешћу да је њихов прослављени рукометаш Денис Бунтић крвнички претукао супругу, а још је шокантнија вест да је он пуштен из притвора уз забрану приласка супрузи.

25. 09. 2023. у 10:10

Коментари (1)

РУСКИ ГИМНАСТИЧАРИ ШОКИРАЛИ СВЕТ: Урадили ово и сад они што деле санкције не знају шта ће