РЕШИЛА САМ ДА ДОЂЕМ, ПА НЕКА ПОГИНЕМ: Потресне сцене са задушница у јужној Косовској Митровици, људи затекли тужне призоре (ФОТО)

Новости онлине

03. 06. 2023. у 11:15

МАЛИ број Срба обишао је данас на Задушнице градско гробље у јужном делу Косовске Митровице, већински насељеном албанским становништвом.

РЕШИЛА САМ ДА ДОЂЕМ, ПА НЕКА ПОГИНЕМ: Потресне сцене са задушница у јужној Косовској Митровици, људи затекли тужне призоре (ФОТО)

Фото: Новости

Према православном календару данас се обележавају летње Задушнице, а грађани Северне Митровице су овог јутра обишли гробове својих најмилијих на гробљу у Јужној Митровици.

Нема много гробова у Јужној Митровици који су остали неоштећени, много је више оних који су потпуно уништени па се јако тешко распознају хумке сахрањених.

Неколико десетина грађана је и овог јутра отишло да запали свећу за покој душе преминулих.

Не памти се да је мањи број грађана посетио гробове него што је то учинило данас, кажу они које смо затекли поред порушених и вандализованих споменика, а како кажу, за све је крива ова ситуација и страх људи да се нешто не деси.

- Видите како је, сами видите. Тешко је, не знам где је гроб од стричева, кума, пријатеља - каже један од суграђана који не губи веру да ће једног дана гробље бити обновљено.

Неколико метара даље од ње жена у сузама оплакује свог сина чије је гробно место вандализовано до непрепознатљивости.

- Тешко је, али сам решила да дођем данас па нека погинем. Мој син је сахрањен 1994. године, немам снаге да говорим, слика говори све - рекла је она.

Мали број људи приписују страху и чињеници да људи не могу пронаћи гробове најмилијих.

- Све мање људи долази. Видите и сами каква је ситуација, а и где да долазе, све је порушено. Све мање ће људи долазити - рекао је један од грађана.

Полиција тзв. Косова била је приметна у близини гробља.

На православном гробљу у Јужној Митровици уништено је или оскрнављено више од 85 одсто споменика.

БОНУС ВИДЕО: "ОЈ КОСОВО, ЗЕМЉО МОЈА ВОЉЕНА" - У Беранама скуп подршке Србима на КиМ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (4)

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Ево кога још Хаг тражи осим Шешеља