ШТРПЦЕ УЗ СРБЕ СА СЕВЕРА: Грађани послали поруке подршке сународницима (ВИДЕО)

Novosti online

02. 06. 2023. у 15:08

ОКО 1.000 мештана општине Штрпце окупило се данас на скупу подршке Србима на северу Косова и поручили им да се солидаришу са њима и њиховим проблемима.

ШТРПЦЕ УЗ СРБЕ СА СЕВЕРА: Грађани послали поруке подршке сународницима (ВИДЕО)

Фото: Косово онлајн

Окупљеним грађанима се најпре обратила Хуанита Рачићевић, супруга Димитрија Рачићевића из Штрпца који је ухапшен 21. децембра 2021. године и који се још увек налази у притвору. Истакла је да они најбоље разумеју патњу породица оних које хапсе на северу Косова.

- Да ли у сваком човеку има бар мало људскости запитам се сваки пут кад видим да крше основна људска права, како ударају недужне, а док ударају погађају право у душу, душу сваког од нас. Запитам се сваки пут пут када ми кроз главу прође бројка колико су наши мужеви, наша браћа, наши очеви у притвору без икаквих доказа, јер ако ико разуме патњу породица оних које хапсе на северу то смо онда ми. Да ли су то људска права, да ли је у овим лудим временима нормално осећати страх да ће неко отети оно што је моје, оно што је твоје, оно што је наше? Они нека отимају, али ми им не дамо - поручила је Рачићевић.

Окупљенима се обратио и градоначелник Штрпца Далибор Јевтић. На његов позив уследио је громогласан аплауз у знак подршке Србима на северу Косова. Јевтић стакао је да је институционално насиље које спроводи Аљбин Курти нешто што Србе окупља од његовог доласка на власт.

- Каже тзв. Косово најдемократскија земља у региону. А шта је ту демократско? Да ли је демократско то што је јуче рекао да Србе треба послати или у Србију или у затвор. Каква је то порука, како да је разумемо? Питање постављам, не њему него представницима међународних институција, који треба одлучније да реагују не само на ту поруку, него на све деловање које тзв. влада Косова има према српском народу и јужно и северно од Ибра. Питање које и данас постављамо је зашто сте људима у Привременом органу општине Штрпце забранили да раде, зашто не могу да живе од свог рада? Је л' то та демократија - упитао је Јевтић и истакао да одговор још увек чека, али не од Куртија, већ од представника међународне заједнице.

Јевтић је рекао и да ће Срби наставити да се на демократски и миран начин боре за своја права, на право на опстанак, и право на живот на овим просторима.

- Сведоци смо и сами 6. јануара када су пуцали на Стефана и Милоша. Сведоци и тога да, иако Уставни суд Косова каже да некога држе противправно у притвору, још увек га не пуштају из тог притвора, и њега и остале наше суграђане. Сведоци смо и онога што се пре две ноћи десило - скрнављење споменика фашистичких жртава, међу којима је било и 12 деце. Ко то ради? Само фашиста то може да уради - казао је Јевтић.

Јевтић је истакао да из Штрпца пружају пуну подршку сународницима са севера Косова, који су одлучна у својим намерама да остану на тим просторима, и позвао их да мирно протестују и ни на који начин не нападају представнике Кфора. Захвалио је председнику Србије Александру Вучићу на свему што чини за српски народ, и позвао га да настави да се бори за мир.

Окупљени народ пружио је подршку Србима на северу Косова. Један од њих је и Мита Вељковић који је истакао да Срби желе само мир.

- Тражимо само мир, и да нас оставе да будемо свој на своме. Дајемо подршку браћи са севера што се боре и за нас, а сада им ми дајемо подршку и покушавамо да се боримо уз њих - казао је Вељковић.

Даница Ређић је истакла да су ту да поруче народу на северу да су уз њих.

- Мислим да је дошло време да кажемо стоп једном човеку који почевши на југу 21. децембра 2021. године терорише цело Косово - рекла је Ређић.

Са својим сином, огрнут српском заставом, на скуп подршке дошао је Бобан Јанићевић.

- Дошли смо да подржимо наш народ на северу, и да им пружимо подршку, и да знају да смо уз њих - казао је Јанићевић.

Окупљени грађани носили су транспаренте на којима је писало ”Подршка нашој браћи са севера”, "Стоп насиљу над Србима“ , “Слобода за браћу”.

(косово онлине)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (2)

УБИЈЕН АНТОН ИГОШИН: Репрезентативац погинуо у Украјини