"НЕКА КУРТИ ПОВУЧЕ ТРУПЕ И БИЋЕ МИРА": Председник Вучић за италијанску "Ла Стампу" (ФОТО)

Новости онлине

01. 06. 2023. у 16:49

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић је дао интервју за италијанске новине "Ла Стампа", где је са новинарком Летицијом Тортело говорио о ситуацији на Косову и Метохији, односима у региону и рату у Украјини. Интервју преносимо у целости.

НЕКА КУРТИ ПОВУЧЕ ТРУПЕ И БИЋЕ МИРА: Председник Вучић за италијанску Ла Стампу (ФОТО)

Фото: Принтсцреен/La Stampa

Председниче Вучићу, косовски Срби са Севера пријављују насиље од стране приштинске полиције. О каквим се дискриминацијама ради по Вашем мишљењу?

Срби који живе на Северу и у другим енклавама, осећају се нападнути од стране специјалних јединица косовске полиције. Готово сваке недеље. Постоје поуздани извори који то потврђују. Приштина нема право да има специјалну полицију на Северу. Они задржавају, заустављају, малтретирају наш народ. Курти је одувек говорио: „Ми смо суверена земља, имамо право да распоредимо наше снаге тамо где желимо“. Јасно је да то не може. А он је урадио још више од тога. Људи су почели да протестују због нелегалних и нелегитимних избора за градоначелника. Постоје општине где је градоначелника изабрало 11-оро људи. Није демократски имати 0,02%. Чак и Американци и ЕУ осуђују његово понашање. Али он не жели да чује.

Фото: Принтсцреен/La Stampa

Шта ви од њега тражите, како би се зауставили протести?

Да своје наводне градоначелнике одведе на југ и да склони своје трупе са севера. Тада ће доћи до истинског помирења између Срба и Албанаца. Ми то желимо, спремни смо за многе компромисе. Са друге стране, постоје они којима је једини циљ да протерају Србе и да покажу мишиће. Смирујемо народ, али ако се настави овако, то неће бити могуће.

Чак је и државни секретар САД-а, Блинкен, изгрдио Приштину. Да ли је Курти у потешкоћама?

Дубоко смо захвални нашим америчким партнерима што су нагласили чија је кривица, ко је хтео ове инциденте. Али потребно нам је више. Притисак међународне заједнице како би Приштина наступала на рационалан начин. Спремни смо за дијалог. Није било лако сварити преговоре онако како су били очекивани у Бриселу.

Већ много пута сте учествовали у преговарачком процесу са ЕУ. Посматрано споља све изгледа као изгубљено време: настављате да се међусобно оптужујете и тензије расту...

Имамо потребу да видимо формирање асоцијације спрских општина, потом ћемо бити спремни за друге разговоре.

Имате ли и даље намеру да уђете у ЕУ?

Ми смо на том путу и то су наше вредности. Заједно са Црном Гором, ми смо најнапреднија земља читавог региона. Наша економија чини 50% економије на Западном Балкану. Припадамо Европи, надам се да ћемо у будућности брже напредовати.

Шта ће бити са санкцијама Русији? То је један од услова, али ви то одбијате.

За 4 од 5 Резолуција УН-а, гласали смо у линији са осталим земљама ЕУ. Немамо проблема да подржимо територијални интегритет Украјине. Припадају јој Крим, Донбас, Запорожје и Херсон. Осуђујемо агресију. Ако говоримо о процесу приступања, шест месеци пре уласка, требало би да будемо комплетно усклађени са европском спољном политиком.

Дакле, за сада ништа од санкција, потом ће се видети?

Постоје одређене разлике које проистичу из онога што смо проживели пре 25 година.

И даље купујете гас по ултра повољним ценама из Москве. Хоћете ли се одрећи тога?

Одлучујемо се и за друге опције, са интерконектором Бугарска-Србија узимаћемо гас из Азербејџана, а течни природни гас из Александропулоса. Чинимо то заједно са Европском заједницом.

Лидер Републике Српске Додик отишао је код Путина. А Ви? Када сте се чули с њим последњи пут?

Нисам разговарао с Путином више од годину дана. Али срео сам се са многим лидерима ЕУ који су га посетили и с њим разговарали. Мсилим да није ништа негативно разговарати са неким. Али то не чиним јер би све рекли види Србе. Оно што желе да забране нама, допуштају себи.

Да ли сматрате Русију и Кину поузданим савезницима?

Свако у свету ко се држи међународног права наш је партнер. Не стидимо се да то кажемо. Италија је, на пример, наш велики пријатељ иако је признала независност Косова. Често разговарам са Тајанијем и са Мелонијевом. Кина постаје све важнији инвеститор за нас, као и Русија, Казахстан, Украјина. То је политика.

Ви добро познате Путина.

Да, тако је.

Када ће зауставити рат и сести за сто?

Ја бих волео да видим обојицу, Зеленског и Путина, што је пре могуће, да седе за истим столом. То је увек боље него водити рат.

Који би то компромис могао да буде прихватљив за њега?

Обојица морају да нађу заједнички именитељ. Такође и Запад, заједно са Украјинцима. Неопходни су уступци са обе стране. Иначе ћемо имати још сукоба. Што је пре могуће, то би било најбоље са човечанство, за читав свет. Знам да то није популарно јер постоји извесна врста забране на мир, али време је да се уложе енормни политички напори да би се постигло било какво примирје. Али не уз једнострано постављање услова.

Бојите ли се да могу да избију нови конфликти, на Балкану на пример?

Верујем и надам се да не, али ја говорим о српској страни, не у име других.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (98)

ЂОКОВИЋ ДИГАО РУКЕ ОД ТЕНИСА, СВИ СУ ЗАПЛАКАЛИ, А ОНДА... Овај детаљ је променио историју спорта