"СИТУАЦИЈА НА КиМ СВАКОГ ТРЕНУТКА МОЖЕ ДА ЕКСПЛОДИРА" Вучевић: Курти све ради са крајњим циљем - етничко чишћење Срба

Novosti online

28. 05. 2023. у 10:58 >> 10:58

МИНИСТАР одбране Милош Вучевић рекао је гостујући на ТВ Прва да је тренутно ситуација на Косову и Метохији “мирна, али да сваког тренутка може да експлодира”.

СИТУАЦИЈА НА КиМ СВАКОГ ТРЕНУТКА МОЖЕ ДА ЕКСПЛОДИРА Вучевић: Курти све ради са крајњим циљем - етничко чишћење Срба

Фото: Министарство одбране Републике Србије

- Ситуација је привидно мирна. Тренутно нема инцидената. Напетост је до максимума, у црвеноме је казаљка за број обртаја у том спектру напетости, пре свега међу Србима који су директно угрожени у терористичким актима режима Аљбина Куртија. Јако је важно ако Срби успеју да на миран и демократски начин искажу своје противљење и неслагање са ониме што им се дешава, а да не дође до даље ескалације. Курти све ради не само да протера Србе, него да доведе и до ескалације која му је онда оправдавајући разлог за даљу агресију за даљи терор над Србима, а са крајњим циљем потпуним етничким чишћењем КиМ од Срба - рекао је Вучевић и додао:

- То је његова главна агенда. То не треба називати другим именима, увијати у целофане, ово је вид притиска на Србе. Циљ је да се КиМ очисти од Срба. И наравно, да Србија може да буде увучена у неки сукоб и буде приказана као агресорска страна. Тај сценарио смо не само видели по питању сукоба у Украјини ко кога назива агресором, већ и у бившој Југославији. Тада су регуларне јединице војске ЈНА биле прглашаване за агресорске стране. Морамо бити максимално обазриви и политички мудри- рекао је Вулчевић и додао да имају задатак да сутра до 15.00 часова распореде све јединице војске Србије.

Нећемо дозволити да неко пређе наше црвене линије

-Толико је потребно да војске јединице Србије поступи по наредни председника Републике, као врховног команданта, и да се оне позиције које су унапред дефинисане заузму и да војска буде у стању приправности који гарантује успешно извршење задатка који је испред ње. Нећемо дозволити да неко пређе наше црвене линије, “Олују”, “Бљесак”, 14. март 2004. Војска Србије ће бити на таквим позицијама да може да изврши сваки задатак који се тиче безбедности наше државе и Срба на КиМ. Ми ћемо бити у стању да имамо правовремене реакције, у нади да нећемо морати да реагујемо. Никоме се не ратује, нити жели да ико страда. Али, да гледамо на телевизору или друштвеним мрежама како убијају Србе на КиМ и како их чекамо са топлим оброцима и ћебадима на административним линијама, то се неће десити. Надам се да ће међународне заједнице бити нешто оштрије пема Куртију. Како је могуће да Курти не хаје за то када амерички изасланик осуди догађаје?

Генерал Мојсиловић је у свакодневнојн комуникацији с командантом КФОР, али да постоји неко изнад њега и политика која одређује дејствовање на терену, речи су Вучевића.

- Као што се наша војска не креће сама од себе већ када врховни командант даје наредбу. Тако и командант КФОР. Ми очекујемо далеко одлучнију реакцију по питању заштите свих становника на КиМ, сада су Срби угрожени. Не смемо да дозволимо сцене као што су биле у Зубином потоку или Звечану. Али, оно што је проблем за нас, Курти сваки пут помера ту границу насиља према Србима, диже ту лествицу да сатера Србе у ћошак. Замислите осећај градоначелника кога чува 10 оклопних кола и 100 специјалаца. Нисам задовољан с реакцијом КФОР-а и ЕУЛЕКС-а, а и сит сам тих административно- техничких формулација “Осуђујемо нешто”, “Молимо обе стране”. Имали смо гласање у контејнерима, а сада имамо градоначелнике који долазе у оклопним возилима. Верујем да су то вредности у које верује Европа и свет. А шта је са људским правима и слободама у Србији? Ми немамо назнаке имплементације споразума. Ми не смемо да уђемо у самоизолацију или политички аутизам па да натрчимо на волеј и да нам кажу “Они не желе политички дијалог”. Много је лакше водити странку, а решити питање Косова нико није успео од Берлинског конгреса.

БОНУС ВИДЕО: Сузавци и шок бомбе у Лепосавићу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (47)

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Ево кога још Хаг тражи осим Шешеља