ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ЈАВНОСТИ: "Обрачунаћемо се са зликовцима" - СЛЕДЕ ДРАКОНСКЕ МЕРЕ И ОГРОМНЕ КАЗНЕ (ВИДЕО)

Новости онлине

05. 05. 2023. у 10:46

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић и чланови Владе Србије обраћају се јавности данас у 10.30, после монструозног убиства деце у школи "Владислав Рибникар" у Београду и терористичког акта у ноћи између четвртка и петка у Младеновцу током којег је Урош Б. убио осморо људи, а ранио више од десет.

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ЈАВНОСТИ: Обрачунаћемо се са зликовцима - СЛЕДЕ ДРАКОНСКЕ МЕРЕ И ОГРОМНЕ КАЗНЕ (ВИДЕО)

Принтсцреен

Председник је рекао на почетку обраћања да други пут за 48 сати мора да се обрати, и да је свака реч коју би желео да изговори и тешка и недовољна.

- Уз чланове породице убијене деце и радника обезбеђења желим да у своје име и у име чланова Владе изјавим саучешће ноћас злочиначки убијеним људима у Младеновцу, Шепшини, Доњој Дубини, Смедереву, и да им кажем да смо, иако је то веома тешко за те људе да прихвате, да смо заједно уједињени у болу и тузи - каже он.

Вучић истиче да поновљеним масовним нападом после напада на децу, а онда и насумичним нападом на свакога ко се затекао испред ловачког дома или своје капије, да је ово напад на целу нашу земљу.

- Да сам поборник теорија завере имао бих шта да кажем, али нисам. Велики народи, а српски народ и грађани Србије су велика нација, иако живимо у територијално и бројчано малој земљи. Велики народи су успевали да пронађу решења после великих трагедија. За нас веће од ове трагедије нема. Изгубили смо децу, баке и деке су изгубиле унуке, мајке и очеви децу. Када су се Американци суочили 11. септембра са више хиљада убијених, знали су како да се уједине. Аустралијанци су после сличног масовног убиства знали да донесу тешке одлуке - каже председник.

Он додаје да смо сви у стању шока, и да чак и они који морају да доносе одлуке су као зомбији ходали протеклих дана.

- Не можемо да пронађемо разлог. А после тога, код свих родитеља широм Србије, а ми у Србији имамо 505.247 ученика. Родитељи су и забринути и уплашени. Родитељи пошаљу дете у школу, и оду на посао, и очекују да дете буде сигурно у школи. И онда се појави психопата, монструм, и без трунке кајања убије децу. Како ћемо да умиримо родитеље? Неколико је нових мера. До сада је полиција имала обавезу да пред почетак наставе и после краја обиђу школу и онда је напусте. Ми ћемо у наредних шест месеци примити нових 1.200 полицајаца, и пребацићемо 1000 полицајаца више да проводе време у школи - рекао је председник.

Вучић каже да ће се тиме подићи сигурност, а и да ће се за 80 одсто смањити вршњачко насиље у школама.

- То је за сигурност родитеља, а пре свега мајки. Не постоје мајка и бака које су спавале протеклих дана. У Београду постоји 330 школа, биће 330 полицајаца у свакој школи. Биће их више, наравно. То ће нас коштати 25 милиона евра више, али смо пронашли новац - каже он.

Председник каже да је ноћашњи напад у Младеновцу био терористички напад.

- Напад у ком су наше специјалне јединице имале задатак да ухапсе или неутралишу терористу. Зликовац је ухапшен, и светлост белог дана видети неће, метафорично говорећи. Неће изаћи из затвора. За оне који мисле, за овог дечака, да ће сутра да изађе на слободу, пошто смо наишли на неразумевање, па јесте ли ви озбиљни? Толико породица завио у црно, па онда пуј пике не важи. Него нећу даље да говорим, него ћу кад прођу дани жалости - истиче Вучић.

Он је рекао да је Влада донела закључак и да се припремају измене закона о оружју и муницији.

- Сви људи који имају оружје, то је 400.000 људи, не причам о ловачком оружју. Сви ће проћи ревизију, неће остати више од 40.000 комада. Разоружаћемо Србију, а казне ће бити драстичне. Па да видимо како ћете да набавите оружје. Ни то неће бити довољно, па и за то мало оружја што остане, биће предвиђене шестомесечне провере лица, са лекарским, психијатријским и другим прегледима, и када надлежне службе кажу, обавезан тест на дрогу, најављен само 48 сати раније - каже председник.

Вучић је додао да што мање цеви има, то је мање опасности за нашу децу и грађане.

- Одмах да МУП изда мораторијум на издавање било каквог оружја у наредне две године, укључујући и ловачко оружје. Налаже се МУП-у да све особе које имају нелегално оружје у наредних месец дана предају то оружје, или ће уследити бруталне санкције и страшне последице - рекао је он.

Председник је истакао да се повећавају казне за неовлашћено држање и стављање у промет оружја.

- Посебно се повећавају казне за ношење опасних предмета, попут ножева и перореза, којим деца могу нанети тешке повреде другарима. О иницијативи за постављање метал детектора на вратима - у Руђеру Бошковићу имате та врата, али није помогло ништа. Не би ни пет таквих врата помогло у Рибникару. Ми морамо слободно да живимо, и да се супротставимо овом злу. До понедељка нећу одговарати овима који су користили трагедију за своје циљеве, а од понедељка ћу одговарати. Ми морамо да победимо због наше деце, дека, бака и родитеља. Од понедељка и уторка, уз сву тугу и бол, мораћемо да наставимо да живимо и радимо, али и системски и систематски да мењамо себе - каже он.

Вучић је додао да иако је смањен број оружја у ранијем периоду, није довољно, и да га баш брига ко ће шта да каже - нико није сигуран.

- У ери друштвених мрежа, када ми јуче имамо 25 интервенција на територији Србије, због неодговорног, грозног понашања наше омладине која имитира убицу. Притом имамо још 20 лажних пријава. Наша полиција не може да стигне да похапси све. А за свакога морамо да одговарамо. Хоћу да се захвалим свим јединицама МУП-а, који су ноћас тежак посао имали, по мраку гонили убицу. Хоћу да се захвалим и крагујевачком таксисти, који зна шта је држава и прави је човек. За разлику од неких других који су знали где је убица а нису јавили полицији. И они ће бити позвани на одговорност - истакао је он.

Председник је замолио људе да буду уз своју државу, и да ће држава знати да се обрачуна са зликовцима.

- И хоћу да се захвалим родитељима који су у свом овом шоку показали одговорнији приступ од многих којима је то посао, а који се тако нису понашали. Никоме од нас није лако да стојимо овде пред вама, али је то обавеза озбиљних људи који морају да воде државу. Али ако су Енглези после Хејсела успели да се обрачунају са својом пошасти, победићемо и ми ово. Као што смо победили у свему другом. Имаћемо снаге да победимо ово зло - казао је Вучић.

Он је рекао да не зна шта може да каже родитељима и баки и деки који су изгубили полицајца и његову рођену сестру.

- Биће приведени познанију права, сви они који су давали нелегално оружје овом монструму из Младеновца. Једно од тих лица је у иностранству - казао је председник.

Одговори на питања новинара

Председник Вучић је на питање о спречавању ширења панике рекао да је најважније спречити ширење лажи.

- Ми сада морамо да прегледамо свих 45 хиљада људи којима се допадају убица и монструм. Данас је одлука Бироа да се подигне ниво одбране заштите целе земље. Неки од тих даркнет сајтова у наредним данима иду у прошлост. Па ће онда свима којима се свиђа монструм да објасне зашто. Свако ко мисли да је у гађању спас, ајде лепо у затвор. И тражићемо подршку тужилаца, а не да чекамо налог да претресемо стан убице. Пошто, знате, није у складу са стандардима европским. А није? Е па сад ће да буде - каже он.

Он каже да је јутрос у 8 и 24 сати стигла информација, зато што су сви медији из различитих разлога прикопчани на полицијске канале, да се креће лице у црном комбинезону улицом на Звездари са аутоматском пушком.

- Ми смо послали не знам колико јединица, са налогом да га ухапсе одмах. Наравно, пријава је била лажна. Али је неко чуо да постоји пријава, и из тог разлога је измишљен цео догађај. Ви сте објавили информацију да је учитељица преминула. А није. Људи, држите се званичних информација, нико вам ништа не крије, не живимо у средњем веку. Нисмо ми убице, ту смо да се боримо против убица. Слушајте шта кажу надлежни, а не да се тучете да уђете у школу. Шта да сликаш? Мртву дечицу. Још вичеш на полицајце који ти то не дају. Зауставите с,е људи, молим вас. Боље је некада нешто и да не објавиш, него да објављујеш непроверене вести. 500 непроверених вести је било синоћ, сачекај да се званично каже. А ови монструми неће изаћи никада из затвора. Правде ће бити. Ни онај мали монструм, ни онај већи монструм, по годинама само. Па ће да ми кажу да се мешам у правосуђе. Пала мува на медведа, иовако сам диктатор и стока. Не, него ћете да убијате децу - каже председник.

Вучић додаје да ће сви стручни тимови и министарства радити са Центрима за социјални рад.

- Морамо имати више емпатије, да се не играмо више када неко некоме прети ножевима, вешалима и калашњиковима. Али је и стручна помоћ потребна, и држава ће урадити све, да би наши педагози и психијатри, и наставници, које молим да у овој ситуацији буду са децом, сада су им најпотребнији. Пошто сам слушао неке како најављују штрајкове. Сада ће полицајци стално бити у школама, то је огромна промена и улагање. Плус, друго обезбеђење. Да би се свака мајка осећала сигурно када дете пошаље у школу. Не само због монструма оваквих, већ и да ту буде неко ко ће штитити дете од вршњачког насиља. И да вам кажем, јутрос сам предложио Ани Брнабић да ми лепо вратимо смртну казну, али она и Влада су против, пошто бисмо били једини уз Белорусију који имамо смртну казну у Европи. А то ваљда не можемо по тим много паметним конвенцијама - каже он.

Он је рекао и да је ухапшени убица из Младеновца носио мајицу са нацистичким симболима. 

- У Србији си нашао Хитлера, који је толико људи поубијао овде, да славиш. Ђубре једно. Овде си нашао да му се дивиш. А полицајцима виче: "Поштовање, поштовање", када су га хапсили - додао је председник.

Вучић је рекао да убица из Младеновца понавља једну реч - "омаловажавање". То је говорио стотину пута, на питање о мотивима злочина.

- До понедељка су дани жалости, ни реч нећу рећи овима што користе трагедије због политике. Од понедељка ћу одговорити свим мешетарима, којима је једини циљ да наш народ буде што више унесрећен, да би њима било што боље. Зато је Србија најјача када је најтеже. Имали смо стравичне губитке и у време поплава, па су причали да људе пржимо у високим пећима у Лазаревцу. Које немамо, шта знају преваранти. Данас сам поносан на зрелост и озбиљност наших људи, и на бригу и љубав коју мајке и баке показују. Те наше жене, грађанке Србије, не може да победи нико. Неће успети нико да победи слободарске вредности Србије. Неће уништити животе за 6.700.000 људи, баш зато што нећемо дати да се забораве животи анђела које су побили монструми - рекао је он.

Председник додаје да је 13 дана критично после масовне пуцњаве, и да ће бити више полиције на улицама, као и да нема потребе за увођењем ванредног стања.

- После тога се враћамо нормалном животу, али да никада не заборавимо страшну жртву коју смо поднели. Није нам потребно оружје, већ знање за будућност, и требају нам жива, а не мртва деца - закључио је он. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
УЖАС НА ДУНАВУ: Сударила се два брода, има мртвих, трага се за несталима

УЖАС НА ДУНАВУ: Сударила се два брода, има мртвих, трага се за несталима

ДВЕ особе су погинуле, а пет се води као нестало када су се два брода сударила на Дунаву, код мађарског града Вероце, око 50 километара северно од Будимпеште, саопштила је данас полиција.

19. 05. 2024. у 12:04

КО ЈЕ ЦРВЕНИ КОМАНДАНТ? Једини Србин генерал Црвене армије - Лењин му био захвалан, страдао од Стаљинове руке (ФОТО)

КО ЈЕ ЦРВЕНИ КОМАНДАНТ? Једини Србин генерал Црвене армије - Лењин му био захвалан, страдао од Стаљинове руке (ФОТО)

ИСТОРИЈА Совјетског Савеза, светске суперсиле 20. века, упамтила је бројне хероје, борце, официре који су својим јунаштвом и резултатима задивили свет. У периоду када се СССР тек стварао и уздизао, значајан помена био је и допринос једног Србина, Данила Срдића (1896-1937), првог и јединог Србина који је био генерал Црвене армије. Ово је његова прича.

20. 05. 2024. у 11:53

Коментари (191)

Знамо где провести лето, пријатно и повољно! Проверите!