ОДЛИЧНА САРАДЊА У "ОТВОРЕНОМ БАЛКАНУ": Састанак председика парлменента Владимира Орлића и премијера Северне Македоније

Novosti online

31. 03. 2023. у 16:26

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са председником Владе Републике Северне Македоније Димитром Ковачевским.

ОДЛИЧНА САРАДЊА У ОТВОРЕНОМ БАЛКАНУ: Састанак председика парлменента Владимира Орлића и премијера Северне Македоније

парламент

Саговорници су се сложили да су односи две земље и два народа најбољи у савременој историји, те да их потврђује одлична сарадња како на билатералном плану, тако и у оквиру регионалних иницијатива попут „Отвореног Балкана“. Током састанка је било речи о конкретним корацима за унапређење сарадње у оквиру поменуте иницијативе, те додатним користима за грађане Србије и Северне Македоније.

Др Орлић и Ковачевски су истакли да је стратешки циљ две државе чланство у ЕУ, те нагласили да ће се међусобна подршка по овом питању наставити и у будућности. Председник НС РС је захвалио Северној Македонији јер је била домаћин важног састанка који је, у оквиру дијалога Београда и Приштине, одржан у Охриду.

- Србија остаје посвећена очувању мира, стабилности и дијалога, као јединог начина да се дође до одрживог и квалитетног решења. Уједно, спроводећи на свим нивоима државну политику председника Републике Александра Вучића, остајемо посвећени и заједничкој будућности и сарадњи са свима, на недвосмислену корист наших грађана - рекао је др Орлић.

Ковачевски је поручио да се нада нормализацији односа између Београда и Приштине, те поздравио визионарски и храбар приступ председника Вучића дијалогу. Нагласио је да између две земље не постоје отворена питања, као и да је поуздано партнерство и снажно пријатељство Србије и Северне Македоније пример свима у региону.

Током састанка је изражена спремност за даље повезивање парламената на свим нивоима, као и за интензивирање сарадње у областима инфраструктуре, енергетике и економије, у којој две земље већ бележе рекордне резултате. Др Орлић је поручио да је НС РС спремна да допринесе снажењу свеукупне сарадње ратификацијом три важна споразума, који су потписани током посете Ковачевског Београду. Такође, поручио је да је Закон о потврђивању Споразума о оснивању културно-информативних центара у Скопљу и Београду ушао у супштинску процедуру, те да ће се ускоро наћи на дневном реду.

Састанку са премијером Северне Македоније присуствовале су и потпредседнице Народне скупштине Сандра Божић, Снежана Пауновић и Елвира Ковач, председник Посланичке групе пријатељства са Републиком Северном Македонијом и заменик председника Одбора за одбрану и унутрашње послове Александар Марковић, члан ПГП са Р. Северном Македонијом и председник Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава Верољуб Арсић, као и председник Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације Угљеша Марковић. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МЕТА ЈЕ СРБИЈА! Вучић о притисцима на нашу земљу - Загреб, Приштина, део политичке Подгорице и Сарајева желе промену власти у нашој земљи

МЕТА ЈЕ СРБИЈА! Вучић о притисцима на нашу земљу - Загреб, Приштина, део политичке Подгорице и Сарајева желе промену власти у нашој земљи

ЗАГРЕБ, део политичког Сарајева, део политичке Подгорице и Приштина желе по сваку цену да дође до промене власти у Србији, рекао је председник Србије Александар ВУчић у Хит Твиту.

28. 05. 2023. у 21:22

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

"ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА" Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

ТУРКИЊА Дилара Давидовић већ пет година живи у Босни, у Брчком. Удала се за Александра, имају девојчицу и многи сматрају да се савршено уклопила.

28. 05. 2023. у 08:48

Коментари (0)

КАКО ЈЕ ГАГА УМАЛО ДОБИО БАТИНЕ ОД ПАЈЕ: Дошао на снимање пијан, једга говори текст... Вуисић био прек, Бата Стојковић се НИЈЕ извукао