СЈАЈНА ИНИЦИЈАТИВА ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Предложио организовање изложбе ризнице Хиландара у Београду и Атини

Новости онлине

28. 03. 2023. у 12:58

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас да је грчкој председници Катерини Сакеларопулу предложио да се организује изложба на којој би био приказан део велике ризнице Хиландара, а која би била најпре приређена у Београду, а затим у Атини.

СЈАЈНА ИНИЦИЈАТИВА ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Предложио организовање изложбе ризнице Хиландара у Београду и Атини

Фото: AP Photo/Darko Vojinovic

- У складу са великом ризницом у Хиландару предложио сам председници да будемо покровитељи нас двоје и да покажемо део ризнице Хиландара и Београду и Атини, да део фантастичних артефаката ставимо на увид широј јавности, јер је то од огромног историјског значаја за наш и за грчки народ. Да изложба буде прво у Београду и онда у Грчкој и да те светиње онда вратимо у Хиландар - рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са грчком председницом Катерином Сакеларопулу.

Изложба о посети Александра Обреновића Грчкој 1896.

Он је додао да је Мирослав Перишић, директор Архива Србије, приредио изложбу о посети Александра Обреновића Грчкој 1896. године, поводом првих Олимпијских игара.

- Он је у повратку, пре одласка у Ватикан и Трст, које су биле веома важне дестинације у то време, посетио Свету гору и тада је платио и вратио дугове манастира Хиландар према Бугарима и тиме спасао Хиландар, највећу српску светињу да остане у српским рукама на Светој гори, на грчкој земљи. Разуме се, ми Срби као и обично смо показали најмању дозу захвалности за тако нешто, па смо седам година касније направили преврат и убили њега и његову супругу - казао је Вучић.

Подсетио је и да се догодине обележава 145 година од успостављања дипломатских односа између две земље, 1879. године.

- То све говори о нашој традицији и нашим најближим односима - закључио је Вучић.

БОНУС ВИДЕО: ВУЧИЋ - Нећу признати тзв. Косово

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

"ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА" Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

ТУРКИЊА Дилара Давидовић већ пет година живи у Босни, у Брчком. Удала се за Александра, имају девојчицу и многи сматрају да се савршено уклопила.

28. 05. 2023. у 08:48

Коментари (213)

УЗДРМАЛИ СМО ВУЧИЋА, ДОШАО МУ ЈЕ КРАЈ: Уредник портала Телеграфи из Приштине радује се протестима у Београду