ВУЧИЋ У "ВИКЕНД ЈУТРУ": "Мењаће се динамика нашег односа са Европском унијом, Американци праве свој блок"

Новости онлине

26. 03. 2023. у 10:13

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић гостовао је данас у емисији "Викенд јутро" на телевизији Пинк.

ВУЧИЋ У ВИКЕНД ЈУТРУ: Мењаће се динамика нашег односа са Европском унијом, Американци праве свој блок

Фото: Пинк Принтскрин

О геополитичким променама

Вучић је говорио о изјави Кристијана Вершолца, који је рекао да је од српског председника два месеца пре почетка сукоба сазнао да ће почети рат у Украјини.

- Није то нека велика тајна, могли сте да погледате и у вашој архиви моје изјаве од 25. новембра, када сам био у Сочију код председника Путина. Ја сам тада рекао да очекујем да нам се припрема много тога тешког у свету. Не зато што ми је Путин било шта слично рекао, ја њега довољно добро познајем. И ја сам разумео шта ће се десити у Украјини - каже председник, и додаје да је Путин раније увек говорио много о Украјини, а на том састанку није причао ни три минута. 

Он каже да није пророк, већ је само слушао и ређао чињенице, и да ће покушати да објасни шта очекује у наредном периоду.

- Мислим да већ у јуну мора да уследи, пошто Украјина неће лако победити у војном смислу, то је готово немогуће, очекујем да ће добити велики замах на европском путу. Мислим да ће бити донете одлуке о хитном почетку преговора и хитном уласку у ЕУ. Американци праве један блок унутар Европе, посебан блок који ће чинити Пољска, Балтичке земље и Украјина. Имаћете земље које су веће од Француске по броју становника. Ако додате томе и Румунију, онда тај квинтет или секстет постаје најмоћнији у Европи, а под директним је утицајем Америке - истиче Вучић.

Председник додаје да ће се мењати динамика нашег односа са Европом, и да жели да се нада да ће то бити у позитивном светлу. 

- Али за нас постоје ограничавајући фактори, а то су санкције Русији и Косово и Метохија. Мислим да ће се у међувремену догодити још много тога. Бајденов акт о смањењу инфлације, који је генијалан, чиме су натерали компаније из ЕУ да се селе у Америку, они ће се сада договорити са Европом да за европске земље то не важи. Узеће компаније попут Волсквагена и радна места. Договориће се да то не важи, али да морају да спроводе мере према Кини какве спроводи и Америка - рекао је он.

Фото: Пинк Принтскрин

 

Вучић истиче да је видна промена према НР Кини, и да је први пут Урсула фон дер Лајен употребила синтагму стратешки ривал, што је амерички термин.

- Америка ће бити доминантна у никад јаснијем облику, а биће исти однос Европе и САД према Кини. Биће интересантно. Зато ће бити интересантна посета Кини Урсиле фон дер Лајен и Макрона. И ми морамо да гледамо себе, како ћемо да сачувамо своју земљу. Ми смо до 20. марта привукли 692 милиона страних инвестиција. Март је био одличан, и надам се да ће се тако наставити, да отворимо још много фабрика. У јуну отварам фабрику Ханс Грое, много тога треба да се отвори, и да ће допринети расту нашег БДП - каже председник.

Он је рекао и да морамо да се изборимо са свим проблемима са којима се суочавамо, и да се нада да ћемо успети.

Председник о увредама на његов рачун

О увредама на његов рачун и томе када га називају издајником, лудаком и педером, Вучић каже да га лудаком називају они који немају аргументе.

- Ако сам лудак како побеђујем. Што се ово трећег тиче, мислио сам да то има везе са спортом. Ја никада нисам крио да навијам за Звезду. Тајани навија за Јувентус, Мелонијева за Рому. И тиме се нико не бави, нико не мисли да је неко намештао. Онда помислим можда ту стварно има нешто. А онда када погледате ФК и КК Партизан дугују држави 26 милиона евра. ФК и КК Црвена Звезда због последње уплате дугују нешто мање од 3 милиона евра. Онда сам педер зато што навијачима оног клуба, зато што их пуштамо да не плате толики порез. А сви други морају да плате порез - каже председник.

Вучић додаје да то има везе са криминалом и са одређеним оптужницама.

- А што се тиче тога када ме називају издајником. Што се Поношеве изјаве тиче, тај човек је био противкандидат на изборима. И добио је више од милион и петсто хиљада гласова мање. И нико га није нападао, да је држављанин Хрватске. Није логично да будете председник државе, али и да будете држављанин стране земље. Победили смо тада на најчистији могући начин. А сада гледамо хистерију која нема везе са политиком. У тим њиховим медијима, које су тобож прозападне, највећу подршку имају они који вичу да сам издајник, и да сам срушио националне интересе, а немају аргументе за то. Они хоће да спусте СНС са неких 45-46 одсто на 35 одсто. Знају да они који су гласали за СНС неће гласати за Поноша или неког другог. И зато пуштају десничаре мислећи да ће наши гласови отићи код њих - рекао је он.

Председник каже да би потом почеле уцене свих политичких актера усмерене ка СНС.

- И тада би људи који су уништавали "стреле" и топили тенкове у Чешкој, били на власти. Али опет су погрешили. Оно што могу да кажем је да смо успели да одбијемо све те нападе, већ смо променили политичку мапу Србије. Све њих, екстремисте са десна смо успели да спустимо значајно. Сви они немају никакву политику. То је политика "Вучић педер, лудак, убићемо га, сместићемо га у затвор" - истакао је Вучић.

О одговорном вођењу државе

Он каже да мора да постоји политика, и да он неће да лаже никога, а посебно не бираче.

- Неко мора да води државу. Не може у свако село да стигне аутобус. Хоћете из свог џепа да платите то? Нећете, мислите да постоји неки ћуп из ког ће да се извади новац. Видели сте на свим телевизијама. Страшно како је скуп лук, како је скуп целер. А да је јефтин, отишли бисте код произвођача да правите прилог како све пропада, и како он не зарађује. Увек постоји код нас потреба да се каже нешто негативно. Зато немојте да се бавите политиком без политике. Људи неће више да се руши и пали. Сви су мислили да сам луд зато што сам причао о литијуму. И и даље тврдим да смо направили грешку, процветала би нам западна Србија - рекао је председник.

Вучић додаје да су стране службе нашле људе овде да би се зауставио напредак Србије.

- Имали бисмо три до четири одсто већи раст на годишњем нивоу. Стигли бисмо за десет година средње развијене европске земље. Србија је и данас најбоља земља економски у региону, а побегли бисмо још више. Мени је јасно зашто су то странци урадили. Они хоће дисбаланс, да Србија не може да оде изнад, већ да морају да је контролишу. Зато су то урадили са литијумом, и успорили нам земљу. Сутра влада да донесе другу одлуку, а неће, изгубили смо пет година. Имамо литијум, имамо и молибден који је битан за оружје. Имамо и калцит, карбонат, како се год зове. Богати смо, али нисмо то у стању да искористимо - каже он.

Фото: Пинк Принтскрин

Председник истиче да је увек важно да гледамо своје интересе, и да је због неких протеста земља уназађена.

- Моја обавеза је да на савестан и озбиљан начин причам о свим проблемима. Да сачувам земљу од рата, али и да сачувам све принципе. Понош и остали су причали да ћу увести санкције, а онда су одмах после избора они тражили да се уведу санкције. А ми и даље нисмо увели санкције. То је када се неко држи, без заклињања и претешких речи, издржавамо све притиске више од годину дана - додаје Вучић.

Он је позвао 22. априла све грађане Србије да дођу у Батајницу, где ће бити приказано све што имамо од наоружања.

- Све, од наших Нора, дронова, све што имамо. Авиони, хеликоптери, ФК-3. Поносан сам и што видим да добро иде конкурс за специјалце. Они ће примати свакако више од 2000 евра, то је велика снага за нас. То нису само пешадијске специјалне јединице, биће у широј подршци и тенкисте, и механизоване јединице. Наша војска снажи, биће много јача, пријављује се велики број младих људи, углавном са југа Србије. Имамо повећан број људи и из Шумадије, и западне и источне Србије. Најмање из Београда и Војводине, ту су људи богатији. Прве плате ће примити у августу, па идемо на нови конкурс. Без војске сте ништа, и будете само ловина за лешинаре - каже председник.

Вучић је рекао да је наша војска десетоструко јача него пре 10 година, и да држава улаже много новца.

- А имали смо одличне људе и када смо били девастирани. Имали смо и генерала Диковића, он много воли војску, а био је очајан. Мислио је да сам ја још један који неће то изгурати. А онда смо почели да радимо. Имамо генерала Мојсиловића, одличног начелника, и одличног министра одбране - истиче он.

Председник Вучић одговорио Јеремићу

О изјавама Вука Јеремића, који га је назвао лудаком и рекао да нас због тога ЕУ не жели, председник је рекао да је подсвест чудо.

- Излетело му је. Рекао је да су мислили да после Милошевића не може да дође гори лудак. Па у праву је, после Милошевића су дошли гори. Који су девастирали земљу. Он прича да Србија не сме да стави вето у ЕУ? Па није ваљда да се он залаже за то да немамо вето. А то говори човек који је против сваке европске иницијативе и ЕУ, нада се да ће добити гласове родољуба, а сви знају шта је радио. Ајде да причамо о резултатима. Ево ти тако паметан, а ја луд, па колико си километара пруге изградио? Нула километара. Обновили су 28 км пруге, Батајница-Голубинци. А лудак је до сада реконструисао 735 км пруге. А 108 км нове брзе пруге урађено. Које ауто-путеве су урадили ти паметни људи. Мучио се Мркоњић са њима, имао је енергију, али није било пара, пропала земља због оваквих паметних. Сећате се, радили су онај део према Хоргошу, и по пети пут су асфалтирали онај део код Фекетића, што је Милошевић два пута отварао - подсећа он.

Фото: Пинк Принтскрин

 

Вучић додаје да ништа више од тога није урађено у време претходне власти.

- Ми за који дан отварамо Сурчин-Нови Београд, излазићете на Милош Велики док кажете кекс. Ускоро отварамо ауто-пут до Крушевца, за три месеца отварамо и обилазницу око Београда. У септембру отварамо Рума-Шабац, затим до Лознице. Па Кузмин, Сремска Рача. Све то радимо, ауто-пут од Пожаревца и до Пожаревца. Надам се да ускоро крећемо да радимо и северну тангенту, то су велике паре. А када све то урадимо, плус ово што радимо до Дуге пољане, остаје нам да урадимо Карађорђе, од Младеновца и Раље до Аранђеловца. То је разлика. Ти паметни су изгубили 450.000 људи, а ми запослили 500.000 људи више него у њихово време. Они паметни, а ми луди - додаје председник.

Он каже да нису правили ни болнице, и да се у то време исељавао велики број људи из Србије.

- А сада смо имали највећи пад исељавања у региону, људи имају више поверења у државу. Као што сам рекао, просечна плата ће бити 1000 евра. А што се тиче разговора са Орбаном, отворили смо један стратешки дијалог, и очекујем да направимо један нови орган, на састанку где ће бити и Каталин Новак, и ја, и целе Владе. Да направимо један стратешки савет, да сарађујемо и по питању тероризма, војске, да сарађујемо у свим областима. Они су нам сада пети трговински партнер, драматично расте. То говори о великим улагањима, и као што је Орбан јуче рекао, наши односи су сада на највишем историјском нивоу. За то су заслужни грађани Србије, и Срби и Мађари, и Иштван Пастор, али и ми и Орбан - казао је Вучић.

Ситуација са гасом и наменска индустрија

Председник Вучић каже да у овом тренутку имамо 520 милиона кубних метара гаса.

- Градимо и гасни интерконектор са Бугарском. Руси су нам омогућили да можемо да држимо још 100 милиона кубних метара у њиховом делу Банатског двора. Сада, пошто су вода и храна све важнији ресурси, ми морамо да се обезбедимо по том питању. Ми производимо већину хране за грађане, али рецимо со не производимо. Зато ћемо купити велике количине, да имамо за све резерве по годину дана. Обезбедили смо и за војску све. Србија данас има довољно муниције за све. Ја често критикујем, увек се најежим када видим да у Застава оружју 600 њих не долази на посао, али се буне када им не дође плата један дан.  Ми имамо данас довољно и ракетног пуњења за Крушикове ракете. Тога нема више у свету, нема довољно експлозива. Није више питање да ли имате раднике, већ ресурса - рекао је он.

Председник о успесима у спорту и култури

Вучић каже да смо и у спорту остварили огромне успехе, и поменуо Новака Ђоковића као пример.

- Освајали смо медаље и на Олимпијским играма, 8 и 9 медаља. У спорт мора да се улаже, има ту мало и среће, али мора да се уложи. Држава је улагала новац и у Партизан и Звезду. А то што они воле да праве отклон од државе, једни мало више од других, то је све државни новац. Хоћете о култури. Ове лажи о Бошку Бухи, а они продали Пецонију.  А ми ћемо то да завршимо. И тако измишљају из дана у дан, кажите ми само једну област где су били бољи од нас - каже председник.

Он додаје да политички противници не бирају средства, и подсетио на лажи које су се шириле о несташицама шећера.

- То је вештачки изазвана криза. Ми 15 дана смиривали тржиште, и онда се видело да је све била лаж. Робне резерве постоје да буду пуне, а не празне. Имамо и сардина, и грашка, и пасуља... Могу да се смеју, али би се бунили да нема. То је домаћинско понашање. Ми имамо новца, не за бацање, али довољно, и код нас нико неће да буде гладан - истакао је Вучић.

Председник је рекао иронично да многи боље од њега знају како функционише држава.

- Када људи који о држави не знају ништа, и држе вам придике. А једни би изазвали ратно стање за 15 минута и слали туђу децу да гину. А други су све давали на тацни, они су одушевљено коментарисали како су се решили Косова када је Међународни суд донео пресуду. Ти људи да ми држе придике? Ја сам увек на страни државе, и код мене нема тих јефтиних трикова где треба да се додворавам људима. Само да државу сачувамо, а ми сви мало да пробамо да стегнемо каиш. Први ја, па сви други онда. Да видимо шта још можемо да урадимо - каже он.

Одговор на увреде Ристића и Бакића

О изјавама Ранка Ристића да је "Вучић лудак који хоће да баци семе зла међу народ", председник каже да је то онај што се бунио против МХЕ, а био је у телима која одлучују о свему ономе против чега се борио.

- У праву сте, ми смо сви лудаци. И шта је проблем што сам рекао истину. Проблем је у томе што истину не смете да кажете. Као што је проблем што не смете да кажете истину око литијума. Зашто је Рокфелер давао паре ономе, да би Србија напредовала? Или воли да баци паре? Да вам кажем, бићу све више лудак, и све што више буде јаснија разлика у резултатима. Знате зашто сам лудак? Зато што ово не би издржао нико. Не постоји нико ко ово издржава, кога нападају око било чега. Сликао је онај Пајтићев најближи пријатељ, да не кажем нешто више, не знам што се тога стиде. Он је сликао мог сина, старијег. И сада, све је то лепо, објављује, мој син без обезбеђења иде. Зато сам ја проблем, што то смем да питам само ја. Мислите да имате право да уништавате животе туђој деци - каже председник.

Фото: Пинк Принтскрин

 

Вучић је додао да су три године ширене лажи о Јовањици, и да су на крају од свих прича и сарадника хтели да убију управо њега.

- Ја се не плашим шта ће да измисли Милован Бркић. Данас имате таквих лудака, као што је она што је измислила да је Аналена Бербок била проститука, па оде на Хепи па лупета. Ја немам проблем са тим, свима у лице да кажем шта и како је. И овом што узима огромне паре, и овима што су много морални. Мене баш брига шта ће ко да објави на било којој страни. Кажу неки да су мене уценили. Ја немам ни сто, ни шестсто, ни милијарду. Немам рачуне, куће, виле... Чиме да ме уцените? Колико ми брат има ресторана? Има ту неки, има кафану код Цареве ћуприје, и онда се прича да је Андреј то купио, иду по граду. Шапућу то. Па јел вас мало срамота, десет година лажете. Јел вам доста мало. А ја хоћу да причам о пругама и путевима - рекао је он.

Нагласио је и да се неће плашити бедника који сами себи све праштају, и баве се најгорим лажима.

- Свако би тражио неку копчу, немој да не нападаш. Ја не правим никакве пактове, ја имам пакт са грађанима Србије. И баш ме брига шта ћете да пишете. Шта год вам пада на памет ви урадите. То је њихов посао, а наш посао је да радимо, и када видите резултате онда вам је све јасно - казао је Вучић.

Он је коментарисао и изјаве Јове Бакића, који тврди да га је Запад уценио, и рекао је да никада ништа није украо.

- За разлику од тих лажова и лудака. И сви хоће да бију некога. Ми нећемо никога да бијемо, али нећете ни ви. А то да имају о мени материјала, па ће доћи Ескобар да ме уцени. Нико нема ништа о мени. Шта то на пример имају? Тако причају већ десет година. Немам нигде ниједан рачун, кућу, вилу у иностранству. Који материјал? Као оно када су прислушкивали разговоре где ја причам да ли боље игра Канга или Кангва. Пола разговора су били такви. Тиме да ме уцењују - запитао је председник.

О изјавама Небојше Вујовића, који тврди да ће захваљујући Вучићу пет земаља ЕУ које нису признање Косово то ускоро урадити, председник је запитао где то пише.

- Не пише нигде наравно. Неке од тих земаља су близу, али близу су годинама да признају. Немојте се позивати на нешто што не пише. А посебно немој да измишљаш ти који си се надао у америчке тенкове, да те сачувају на власти - рекао је Вучић.

Председник подсећа и да су увек говорили да ће га разбити у Скупштини, и да више нису могли да издрже колико је он имао снаге да говори.

- Много је јак Милош Јовановић. Осећао сам се лоше, организована парада и шарада. Тражили су нешто што од себе  нису никада тражили. А ћутали су док су нам спаљиване цркве. Надали су се да ће прекинут седницу, па ће правити скупове. А ја сам поносан на грађане Србије који нису глупи. Њима не можете да продајете оно што сте замислили да можете. Ти људи знају какво је право стање ствари на КиМ и верују свом руководству да ће штитити интересе народа. То говоре људи који су у својим дисертацијама агресију НАТО називали интервенцијом, ти људи нам држе патриотске придике - рекао је он.

Говорећи о скупу у Сомбору који је одржан на Дан сећања, рекао да је било око 24.000 људи, док је на протесту опозиције било 5.200 људи.

- А говорили су да је било 10, 20 хиљада. И то уопште није важно. У Сомбор су дошли људи о свом трошку. Каже дали им сендвиче. То је тако бедно да немам речи, не вређајте народ. А људи су дошли да чују поруке патријарха, Додика, моје. Вероватно нису ни знали да ће Маријана Паскаш говорити, дошли су и да одају почаст погинулима. Док смо ми одавали почаст, неки су се смејали ко луди на брашно, и покушавали да блокирају улице Београда. Стану у ону уску улицу код Председништва, да изгледа као да их има много. Колико им је био тужан дан видели смо 2004. и 2008. године. Колико су туговали боље да иду у кафану, бар ће ПДВ да остане - истакао је председник.

Он је рекао да се од 2014. године мења наш однос према НАТО агресији, али и према Јасеновцу, херојима са Кошара.

- Правимо филмове, много тога радимо и улажемо. Без културе сећања нема ни будућности. Поставља се питање зашто то све радите, ако се нико неће сећати. Не смемо да заборавимо сопствене муке, јел их нико неће сачувати за нас - каже Вучић.

Вучић о Народном покрету и Отвореном Балкану

Председник је рекао да је Народни покрет за државу широки народни покрет, и да сви могу да приступе.

- Појединци који нису хтели да буду страначки организовани. Насмејао сам се када сам видео да пишу како ја терам СПС да уђу у покрет. Никога не терам, чекам да видим шта ће моја странка одлучити. Мислим да је тај покрет потребан, као један шири консенсуз. Макар мало шири, па смо нешто урадили. Никога нисам молио ни за шта. Ајде доведите тог који каже да сам вршио притисак, или да сам га уопште позвао. Него то раде да себи дигну цену. Измислите шта вам падне на памет. Ја бих сваки дан морао четири сата да одговарам на бесмислене оптужне - додаје он.

Говорећи о Отвореном Балкану, каже да ми морамо да живимо и са Албанцима и са Бошњацима.

- То је један паметна и добра идеја, а национални интереси се увек чувају. Видео сам и шта се десило у Пазару. Шта се збива у Новом Пазару? Ништа. Бошњаци сада долазе у петоструком броју у Београд да живе, а не у Сарајево. Много тога се променило. На свим странама има екстремиста. Када је један од њихових челника дошао у Пазар, а мислим да је Угљанин говорио о фашистичкој Србији. И питају ме шта ћу да урадим. Каже да ће одцепити Санџак. Шта ће, они да одцепе три општине, а неће се отцепити 68 општина српских. Дајте пустите то, хајде сви лепо да живимо. Где ћете да се отцепите, то су прошла времена - казао је председник.

Председник о налогу за хапшење Путина и новој обавештајној служби Приштине

Вучић је рекао и да налог за хапшење Путина води у даљу ескалацију.

- Видео сам Блинкенове неке изјаве, већ говори о Криму некако другачије, он је паметан човек. Данас сутра ви морате да седнете да причате са Путином, а како мислите да седнете, а да му ово оставите. Преузели сте неку обавезу, како ћете то да спроведете. Колико ће то руских и украјинских живота да нас кошта. Нисам крио да је то лоша одлука од почетка, лоша и за оне који су је донели. Сви су веома далеко од победе - рекао је он.

Председник је на питање о оснивању војне обавештајне службе у Приштини рекао да Албанци то раде на озбиљан начин.

- Албанци већ имају своје службе, и оне нису наивне. Посебно њихова инфилтрација на југу није наивна. То су покушавали и на северу да ураде, и нису за потцењивање. Постоје многе службе које делују офанзивно против нас на територији Србије. Наше службе ту морају да раде свој посао контраобавештајни. Није то нека велика новост. Наше службе нису слабије од других у региону.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

"ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА" Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

ТУРКИЊА Дилара Давидовић већ пет година живи у Босни, у Брчком. Удала се за Александра, имају девојчицу и многи сматрају да се савршено уклопила.

28. 05. 2023. у 08:48

Коментари (315)

ПОСКОК НАЂЕН У ДВОРИШТУ КОД НИША: Стручњаци имају корисне савете за власнике кућа