ЦИНИЧНА ИЗЈАВА ЛОНДОНА УОЧИ ГОДИШЊИЦЕ БОМБАРДОВАЊА: Руски генерал Кирилов - Запад зна за последице граната са осиромашеним уранијумом

Новости онлајн

24. 03. 2023. у 16:45

УПОТРЕБА муниције са осиромашеним уранијумом може изазвати озбиљно загађење, а прашина која улази у тело носи опасност од зрачења - акумулирајући се у бубрезима, коштаном ткиву и јетри, јер уранијумска прашина доводи до промена у унутрашњим органима, рекао је Игор Кирилов.

ЦИНИЧНА ИЗЈАВА ЛОНДОНА УОЧИ ГОДИШЊИЦЕ БОМБАРДОВАЊА: Руски генерал Кирилов - Запад зна за последице граната са осиромашеним уранијумом

Фото: В. К.

Начелник Снага за радијацијску, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије Игор Кирилов назвао је планове Лондона да Кијеву испоручи муницију са осиромашеним уранијумом цинизмом, јер су објављени уочи годишњице НАТО бомбардовања Југославије.

- Изјава заменика министра одбране Велике Британије Анабел Голди је посебно цинична, јер је саопштена уочи годишњице НАТО бомбардовања Југославије – 24. марта 1999. године, када је почела операција Алијансе под називом 'Милосрдни анђео'. На територији ове земље употребљено је око 40 хиљада граната са више од 15 тона осиромашеног уранијума - рекао је Кирилов.

Он је подсетио да је наређење за почетак бомбардовања издао генерални секретар НАТО-а Хавијер Солана, који је ову операцију назвао "хуманитарном".

Истовремено, генерал је нагласио да су и сами војници НАТО-а постали жртве употребе муниције са осиромашеним уранијумом. Према његовим речима, у извештају главног војног медицинског инспектора Италије из 2016. године наводи се да су код више од четири хиљаде војника националних оружаних снага, дијагностиковане различите врсте малигних тумора.

- Ове трупе су биле распоређене на Балкану 1994-1999 и у Ираку 2003, у областима где су снаге Алијансе користиле муницију са осиромашеним уранијумом. Истовремено је од последица обољевања умрло 330 људи, односно осам одсто случајева - навео је.

Кирилов је истакао да су муницију са осиромашеним уранијумом у оружаним сукобима користиле искључиво чланице НАТО-а.

Треба напоменути да су муницију са осиромашеним уранијумом користиле искључиво земље НАТО-а у оружаним сукобима. 

Употреба муниције са осиромашеним уранијумом изазива озбиљне патологије

Употреба муниције са осиромашеним уранијумом може изазвати озбиљне патологије, а прашина која улази у тело носи опасност од зрачења - акумулирајући се у бубрезима, коштаном ткиву и јетри, јер уранијумска прашина доводи до промена у унутрашњим органима.

- Као резултат удара муницијом са осиромашеним уранијумом, формира се покретни врући облак меког аеросола уранијума-238 и његових оксида, који, ако се изложи телу, касније може да изазове развој озбиљних патологија - објаснио је Кирилов.

Према његовим речима, главна опасност од зрачења од осиромашеног уранијума настаје ако у тело уђе у облику прашине.

- Токови алфа зрачења из малих честица уранијума депонованих у горњим и доњим дисајним путевима, плућима и једњаку изазивају развој малигних тумора. Акумулирајући се у бубрезима, коштаном ткиву и јетри, уранијумска прашина доводи до промена на унутрашњим органима - појаснио је руски генерал.

Запад зна за последице граната са осиромашеним уранијумом

Руски генерал је навео да је Запад веома свестан негативних последица употребе муниције са осиромашеним уранијумом.

- Желим да вам скренем пажњу на документе који потврђују свест земаља НАТО-а о опасности од последица употребе ове врсте муниције за оружане снаге, цивилно становништво и екологију. Запад је добро свестан негативних последица употребе муниције са осиромашеним уранијумом - рекао је Кирилов.

Као један од таквих докумената, навео је коначни извештај Института за политику заштите животне средине америчке војске Конгресу 1994. године, у којем пише да "технологије за смањење токсичности осиромашеног уранијума не постоје и да је чишћење подручја у којима се користи муниција са осиромашеним уранијумом изузетно тешко".

Други документ је извештај Краљевског друштва Велике Британије из 2001. у коме се наводи да је рак плућа "главни тип канцера код особа погођених употребом муниције са осиромашеним уранијумом".

БОНУС ВИДЕО: ОГЛАСИЛЕ СЕ СИРЕНЕ У КРУШЕВЦУ - Под НАТО бомбама су страдали цивили, мостови, куће

(РТ)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МЕТА ЈЕ СРБИЈА! Вучић о притисцима на нашу земљу - Загреб, Приштина, део политичке Подгорице и Сарајева желе промену власти у нашој земљи

МЕТА ЈЕ СРБИЈА! Вучић о притисцима на нашу земљу - Загреб, Приштина, део политичке Подгорице и Сарајева желе промену власти у нашој земљи

ЗАГРЕБ, део политичког Сарајева, део политичке Подгорице и Приштина желе по сваку цену да дође до промене власти у Србији, рекао је председник Србије Александар ВУчић у Хит Твиту.

28. 05. 2023. у 21:22

Коментари (1)

УЗДРМАЛИ СМО ВУЧИЋА, ДОШАО МУ ЈЕ КРАЈ: Уредник портала Телеграфи из Приштине радује се протестима у Београду