БИЛИ СМО САМО ДЕЦА: У Ташмајданском парку одата пошта деци која су погинула у НАТО агресији (ФОТО)

Ш.М.

24. 03. 2023. у 11:35

НА спомен-обележју девојчици Милици Ракић у Ташмајданском парку, које је откривено 2000. године као донација компаније "Вечерње новости", данас је положен венац за 79 страдалих у НАТО агресији на нашу земљи 1999. године. Оживљавању успомене на трагично настрадале малишане присуствовали су бројни представници државе и дипломатског кора.

БИЛИ СМО САМО ДЕЦА: У Ташмајданском парку одата пошта деци која су погинула у НАТО агресији (ФОТО)

Фото: Д. Миловановић

Венац на споменик у центру престонице положио је министар за рад и запошљавање Никола Селаковић, представници Министарства унутрашњих послова, градски менаџер Мирослав Чучковић, амбасадор Русије Александар Борцан Харченко, амбасадор Кубе Лејд Ернесто Родригес Ернандес, амбасадор Белорусије Валериј Бриљов, амбасадор Венецуеле Димас Хесус Алваренга Гера, као и Живадин Јовановић у име Београдског форума за свет равноправних.

У име компаније "Вечерње новости" венац је положио заменик главног и одговорног уредника Милан Бабовић.

У злочиначкој НАТО агресији страдало је око 2.500 људи, повређено око 6.000, а материјална штета нанета нашој земљи се процењује на између 30 и 100 милијарди америчких долара.

Споменик је, подсетимо, на иницијативу "Вечерњих новости" и наших читалаца подигнут 24. марта 2000, на прву годишњицу НАТО агресије на СРЈ. Симболизовао је, у лику малене Милице, страдање 79 деце. Идејно решење дао је вајар Остоја Балкански (преминуо у јануару 2013). Бронзана скулптура девојчице, по решењу Балканског, урађена је у ливници добротвора браће Јеремић. Финалну обраду урадили су вајари, браћа Радовић, из Београда.

Мермерна крила лептира која су обгрлила скулптуру рад су мајстора камена Живана Јездимировића из Аранђеловца.

А епитаф на споменику "Били смо само деца", по конкурсу који су расписале "Новости", срочила је девојчица Ана Голубовић из Костолца. Читава армија поштовалаца "Новости" била је укључена у то да споменик "Незаборавник", како су му читаоци дали име, рашири крила у Ташмајданском парку, на месту дечјег састајалишта.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МЕТА ЈЕ СРБИЈА! Вучић о притисцима на нашу земљу - Загреб, Приштина, део политичке Подгорице и Сарајева желе промену власти у нашој земљи

МЕТА ЈЕ СРБИЈА! Вучић о притисцима на нашу земљу - Загреб, Приштина, део политичке Подгорице и Сарајева желе промену власти у нашој земљи

ЗАГРЕБ, део политичког Сарајева, део политичке Подгорице и Приштина желе по сваку цену да дође до промене власти у Србији, рекао је председник Србије Александар ВУчић у Хит Твиту.

28. 05. 2023. у 21:22

Коментари (0)

КО ИМА ПРЕДНОСТ? Слика раскрснице посвађала кориснике мрежа - многи се залете и ПОГРЕШЕ