ДОКТОРСКА ДИСЕРТАЦИЈА МИЛОША ЈОВАНОВИЋА: НАТО агресију 2010. називао "војна интервенција"

Novosti online

23. 03. 2023. у 12:11

СВЕ оно што је задесило нашу земљу пре 24 године, у западним кулоарима и међу светским, али и домаћим аналитичарима истих профила, годинама је називано разним именима - акција, интервенција, легитимна операција.. То што је најмоћнија војна сила НАТО, кршећи међународне правне акте, данима истресала смртоносни товар на тадашњу Југославију, може се назвати само једним именом. А откад је Србија почела да обележава тај дан, да се присећа жртви и јасно указује на кривца, председник Србије Александар Вучић увек јасно поручује - била је то агресија на нашу земљу.

ДОКТОРСКА ДИСЕРТАЦИЈА МИЛОША ЈОВАНОВИЋА: НАТО агресију 2010. називао војна интервенција

Фото Танјуг

За то време, било је много оних који су еуфемизмима покушавали да заташкају шта се заправо догодило. Чак и они који су сада у првим редовима бранећи земљу од "издајника".  

Лидер Нове ДСС Милош Јовановић 2010. године имао је прилику да у међународним круговима и кроз своју докторску дисертацију укаже да је бомбардовање наше земље била агресија. Наиме, он је докторску дисертацију одбранио у децембру те године у Паризу, на тему: Légitimité et légitimation du recours à la force dans l’après-guerre froide. Étude de cas: l’intervention militaire de l’OTAN contre la République fédérale de Yougoslavie (1999) или у преводу „Оправданост и оправдавање употребе силе у послехладноратовском периоду. Студија случаја: Војна интервенција НАТО-а против Савезне Републике Југославије 1999. године”. Ментор му је био професор Шарл Зоргбиб.

Др Милош Јовановић, дакле, у наслову свог рада, на основу којег је добио докторску титулу, избегао је да употреби прави термин, већ помиње "војну интервенцију". 

Није то био судар два равноправна ривала, већ удар најмоћније војне силе на суверену државу. Агресија - рећи ће овде сваки радник, сељак, наставник... И за тај закључак није им потребна никаква титула.  

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

"ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА" Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

ТУРКИЊА Дилара Давидовић већ пет година живи у Босни, у Брчком. Удала се за Александра, имају девојчицу и многи сматрају да се савршено уклопила.

28. 05. 2023. у 08:48

Коментари (164)

КАКО ЈЕ ГАГА УМАЛО ДОБИО БАТИНЕ ОД ПАЈЕ: Дошао на снимање пијан, једга говори текст... Вуисић био прек, Бата Стојковић се НИЈЕ извукао