ВОКЕР СЕ ПРОТИВИ ФОРМИРАЊУ ЗСО: "Велика је грешка направити Асоцијацију, не могу да разумем зашто Курти жели да потпише тај уговор"

Новости онлајн

20. 03. 2023. у 09:00

БИВШИ шеф Верификационе мисије ОЕБС-а на Косову Вилијам Вокер назвао је великом грешком ако такозвано Косово потпише споразум о европском предлогу.

ВОКЕР СЕ ПРОТИВИ ФОРМИРАЊУ ЗСО: Велика је грешка направити Асоцијацију, не могу да разумем зашто Курти жели да потпише тај уговор

Фото: Принтсцрееен/Јутјуб/RTV Dukagjini

Вокер каже да би било "изузетно критично" да тзв. Косово потпише оснивање Заједнице општина са српском већином у оквиру споразума који не садржи међусобно признање такозваног Косова и Србије.

Између осталог, критичан је и према међународној заједници која гура питање Асоцијације.

- Ово питање Савеза српске заједнице или нешто слично је за мене преломно. Био бих веома критичан да га (тзв.) Косово потпише. Мислим да је ово велика грешка. Чак и за ЕУ ​​која је ово прва погурала. За мене уопште нема смисла давати још више посебних права мањинској заједници, која већ има више од удела у мањинским правима, више него у било којој земљи у Европи за коју знам. Спремна за свет - рекао је Вокер.  

Упитан да ли је премијер такозваног Косова Аљбин Курти "имао другог избора", јер је то један од најстрожих америчких захтева, Вокер сматра да је грешка одлагати ово питање.

- Нисам имао прилику да разговарам са Ескобаром или било ким из америчке владе о овоме, не знам шта се крије иза тога, да се залажу за ово, јер као што сте рекли, ја лично ово доживљавам као грешку што сам умешан у тако нешто. Али знам да се гура пре, ка Косову, ка Куртијевој влади, да се ово прихвати и кажем да би била грешка да се то уради - рекао је бивши амбасадор.

На опаску Инсајдера да је заправо сам премијер тзв. Косова био тај који је "највише желео" да овај споразум буде потписан и постане правно обавезујући споразум за стране, Вокер каже да не разуме његов став.

- Нисам сигуран да разумем Аљбина. Ако тамо нема признања, видим да је грешка да то потпише - закључио је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

Коментари (23)

СРБИН ИЗНЕДРИО СВЕТСКУ МИСТЕРИЈУ! Какво ово чудо Новак Ђоковић има на Ролан Гаросу?! (ФОТО / ВИДЕО)