ПРОЧИТАЈТЕ КАКВЕ ЗАМКЕ КРИЈЕ БЕЧКА КОНВЕНЦИЈА Вучић: Ево зашто нисам потписао - на сваком месту недвосмислено говорим о црвеним линијама

С.С.Р.

19. 03. 2023. у 13:04

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић био је данас изричит током обраћања јавности да није потписао ништа за време маратонског дијалога Београда и Приштине у Охриду и прецизно објаснио да је један од разлога то што је "Србија међународно призната држава, а тзв. Република Косово - није".

ПРОЧИТАЈТЕ КАКВЕ ЗАМКЕ КРИЈЕ БЕЧКА КОНВЕНЦИЈА Вучић: Ево зашто нисам потписао - на сваком месту недвосмислено говорим о црвеним линијама

Фото: Танјуг/Тара Радовановић

- Зато нисам ништа потписао! Нисам потписао, јер не желим да правим међународно-правне споразумом са Косовом, пажљиво и дисциплиновано водим рачуна о свакој речи коју изговарам. Тешко је доказати да споразум постоји без потписа, али ја на сваком месту недосмислено говорим о црвеним линијама Србије који се односе на недвосмислено непризнавање Косова - нагласио је Вучић, а онда цитирао члан 3 Бечке конвенција о уговорном праву, која се тиче међународних уговора.

У овом члану пише:

- Чињеница да се ова конвенција не примењује на међународне споразуме закључене између држава и других субјеката међународног права или између ових других субјеката међународног права, као и на међународне споразуме који нису закључени писменим путем, не иде на уштрб:

а) правне вредности ових споразума;

б) примене на ове споразуме свих правила изражених у овој конвенцији, под која ће потпадати у складу са међународним правом независно од ове конвенције;

ц) примене Конвенције на односе између држава који су регулисани међународним споразумима чије су исто тако чланице остали субјекти међународног права.

Онда је цитирао и члан 7 истог документа:

- Једно лице се сматра представником државе у циљу усвајања или оверавања текста неког уговора или изражавања пристанка државе да буде везана уговором:

а) ако поднесе одговарајуће пуномоћје или

б) ако произилази из праксе заинтересованих држава или других околности да су имале намеру да ово лице сматрају као представника државе у том циљу и да не захтевају подношење пуномоћја.

- На основу својих функција и без обавезе подношења пуномоћја сматрају се као представници своје државе:

а) шефови држава, шефови влада и министри иностраних послова, за све акте који се односе на закључење уговора;

б) шефови дипломатских мисија, за усвајање текста уговора између државе која акредитује и државе код које се акредитује;

ц) акредитовани представници држава на међународној конференцији или код међународне организације или неког њеног органа, за усвајање текста уговора на тој конференцији, у тој организацији или том органу.

Вучић је затим појаснио чак и да члан 7 утврђује да вербална сагласност шефа државе има обавезност:

- Наравно, увек мање него потпис, али има вредност. Намерно сам избегавао термине на енглеском који значе прихватање и слично - подвукао је председник. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (156)

ПИКСИ И ТАДИЋ, ЛИЦЕМ У ЛИЦЕ: Ево шта се десило на тренингу фудбалске репрезентације Србије! (ВИДЕО)