ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

Novosti online

19. 03. 2023. у 11:19

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић објаснио је због чега није потписао ништа, али да је Србија спремна да ради на имплементацији до својих црвених линија.

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Он истиче да је ово за нас, у условима где не постоји ништа лако, не посебно тешко.

- Биће много тежих ствари у будућности, за шест месеци или годину дана. За нас је битно да не зависимо само од добре воље Приштине, што је позитивна промена, већ и од онога колико смо ми спремни да одређене ствари урадимо. Ту говорим о европском путу - истиче он.

Председник каже да није потписао пре свега зато што је Србија призната држава, а док Косово није призната држава.

- Нисам потписао због неколико ствари, јер је Република Србија међународно правно призната, док Косово није. Не желим да правим међународно-правне споразуме са тзв. Републиком Косово. Као председнику, чак су и моје изјаве обавезујуће, и зато пажљиво бирам речи. 

Он додаје да зато није ни потписан споразум, а ни анекс, али је Србија спремна да ради на имплементацији до својих црвених линија.

- Дакле, члан Бечке конвенције каже следеће: "Додатни проблем је што члан 7 Бечке конвенције утврђују да вербална сагласност шефа државе има обавезност." Наравно, увек мање него потпис, али има вредност. Зато сам одбијао да прихватам глаголске именице попут прихватање, ни adoption, ни acceptance, ни acknowlegment - истиче председник.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (74)

ДАНАС ЈЕ ДУХОВСКИ ПОНЕДЕЉАК: Шта према веровању нипошто не треба радити