МОЛЕ БИЛЧИКА КОЈИ ЈЕ У БЕОГРАДУ БОРАВИО НЕПОЗВАН: Опозиција нуди своје услуге Европи

М. Ст.

24. 02. 2023. у 13:00

ПОСЛЕ непуних месец дана откако је известилац Европског парламента за нашу земљу Владимир Билчик боравио непозван у Београду и држао лекције о парламентаризму, део "проевропске опозиције" узвратио му је писмом, у коме се жали да је Скупштина постала сервис у служби председника Србије Александра Вучића.

МОЛЕ БИЛЧИКА КОЈИ ЈЕ У БЕОГРАДУ БОРАВИО НЕПОЗВАН: Опозиција нуди своје услуге Европи

Фото: Н. Скендерија

У допису, који су потписали Демократска странка, Покрет Србија центар - СРЦЕ, Заједно и Зелено-леви фронт - Не да(ви)мо Београд, а који су адресирали на еверопарламентарце Билчика и Матјажа Немеца, између осталог, захтевају да се мисија ЕП у Србији "прошири на стварање услова за слободне и поштене изборе". Понудили су се да у томе помогну, а све како би се "изградила уређена држава спремна да се придружи породици европских земаља".

"Проевропске партије" затражиле су и да европарламентарци допринесу нормализацији односа у скупштинском дому и превазилажењу подела у друштву, које су, како тврде, изазвне злоупотребом институција, контролом медија и обесмишљавањем улоге Скупштине.

- Институције су под контролом једног човека који оличава јединство власти, а што јавно оправдава привидном стабилношћу и убедљивим изборним победама у изборном процесу са унапред познатим исходом - наводи се у допису. - Србија не сме постати оаза безакоња и уточиште за диктатуру у Европи. Парламент је постао заштитник лика Александра Вучића и део пропагандне изборне машинерије владајуће странке. У ту сврху се користе сва расположива средства, укључујући стално спречавање опозиције да износи своје мишљење.

Према мишљењу политичког аналитичара Дејана Вука Станковића, жалбе Билчику дела опозиције показују да они у овом тренутку, када постоје притисци на Србију, не брину о националном интересу:

- Они заправо нуде своје услуге Европи. С друге стране, учествовали су у изборима, прихватили су правила игре. Писмом неће ништа постићи, осим што неко у ЕП сада ово може да користи да притиска Србију по основи демократије и људских права. Дали су аутогол Србији, притом, ништа нису постигли код бирачког тела.

Станковић каже и да се међу потписницима писма нису нашле Странка слободе и правде Драгана Ђиласа, као ни десничарске партије:

- То је још један доказ да уједињене опозиције - нема.

МЕШАЊЕ У УНУТРАШЊА ПИТАЊА

БИЛЧИК је недавно, са Немецом, у Београду обавио нову туру разговора у Скупштини у склопу међустраначког дијалога. Пошто је недавно завршио извештај у којем Србији замера на томе што није увела санкције Русији, Билчик је проширио "опсег посла" и на наша унутрашња питања. Тако се у изјавама дотакао и директора БИА Александра Вулина, а мешао се и у доделу пете националне ТВ фреквенције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (218)

ИСПОВЕСТ СВЕДОКА КРВОПРОЛИЋА У БАЊСКОЈ: Бојана Мијаиловића полицајци тзв. Косова стрељали у шуми