СУДИЈЕ И ТУЖИОЦЕ НЕ БИРА ПОЛИТИКА: Посланици Народне скупштине започели расправу о сету правосудних закона

Танјуг

05. 02. 2023. у 07:21

СРПСКО правосуђе реформише се због грађана Србије, а на избор судија и тужилаца неће утицати политика - поручила је јуче министарка правде Маја Поповић на седници Народне скупштине, која је јуче започела расправу о сету правосудних закона.

СУДИЈЕ И ТУЖИОЦЕ НЕ БИРА ПОЛИТИКА: Посланици Народне скупштине започели расправу о сету правосудних закона

Фото: РТС Принтскрин

 Она је овако одговорила на критике опозиције да ће се изменама закона "легализовати утицај СНС на правосуђе" и да само "препакује систем онако како то одговара власти, што оставља простор за утицај на судије, тужиоце".

- СНС неће бирати судије и тужиоце, то апсолутно није могуће. Врло су лепо разрађени услови и начин избора и судија и тужилаца, тако да су овакве оптужбе потпуно неосноване - истакла је јуче Поповићева и поручила да нема више заустављања Србије у реформама у области владавине права.

Посланици су јуче започели расправу о сету правосудних закона, међу којима су предлози закона о судијама, о уређењу судова, Високом савету судства, Високом савету тужилаштва и о јавном тужилаштву.

Министарка Поповић, образлажући предлоге закона на почетку седнице, истакла је да се они доносе ради усклађивања са актом о промени Устава који су грађани подржали на референдуму 16. јануара прошле године, а који је проглашен 9. фебруара. Према њеним речима, прописано је да ће се закони ускладити са актом о промени Устава у року од годину дана од проглашења акта у Народној скупштини, што је 9. фебруар ове године, те додала да је одмах по проглашењу акта Министарство правде започело рад на изради закона.

Фото: Н. Скендерија

Поповићева је посебно нагласила да су о предлозима закона прибављена позитивна мишљења Венецијанске комисије која су се односила на процес израде који је оцењен као транспарентан. Истовремено је Венецијанска комисија оценила да су закони јасно написани. Предлози закона ће грађанима омогућити да лакше и брже остваре своја права, судијама већу независност, а тужилаштву самосталност. Већа правна сигурност утиче на прилив инвестиција, а све то доводи до повећања стандарда грађана, истакла је Поповићева у Скупштини Србије.

Она је нагласила да се законима забрањује непримерен утицај на судије у виду претњи, коришћења јавног положаја, а који може да утиче на ток даљег судског поступка. Министарка правде је напоменула и да су одредбе о материјалном положају судија и јавних тужилаца остале непромењене, те додала да ће у наредном периоду држава учинити све да се пронађе начин како би плате судија и тужилаца била адекватне.

Посланик Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор нагласио је током јучерашње расправе да су добре стране закона гарантовање независности судства, самосталност тужилаштва, укидање такозваног пробног мандата за судије, али да није сигуран да је добро то што Народна скупштина у потпуности остаје без надлежности у материји избора носилаца правосудних функција.

Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић рекао је да сви знају да није нешто у реду са уставним променама, додајући да је Србија присиљена на уставне реформе из Европске уније.

- Суштински ћемо тек видети ко ће бирати судије и тужиоце и да ли ће то бити судијски и тужилачки кланови и династије без контроле народа или извесне партијске комисије - рекао је Обрадовић.

FOTO: Arhiva novosti

БЕЗ ПРОБНОГ ПЕРИОДА

ПРЕДЛОГ закона о судијама предвиђа сталност судијске функције. Судијска функција је стална и предвиђено је укидање пробног периода за судије од три године.

Најважнија измена се односи на измештање избора судија из Народне скупштине, укључујући и оне који се први пут бирају на јавну функцију. Јавни конкурс ће објављивати Високи савет судства.

ОРЛИЋ: НИЈЕДНА ОПОМЕНА

ПРЕДСЕДНИК Скупштине Владимир Орлић рекао је јуче да ниједну опомену није изрекао претходних дана, а било је, каже, оправданих разлога. Орлићев коментар је уследио пошто га је шеф посланичке групе СНС Миленко Јованов позвао да изриче мере јер су посланици почели да злоупотребљавају Пословник.

- Видели сте и сами колико је било оправданих разлога и за драстичније мере, па ником ништа. Е, то вам је показатељ те страшне репресије, диктатуре и тираније, како то они кажу - рекао је Орлић у парламенту.

Он је навео да је у време док је садашња опозиција руководила радом седнице било и прекида преноса, улазака батинаша, пребијања народних посланика...

- То је тада била демократија. Сад смо имали дивљање, физичке нападе на председника Републике, а нису добили ни опомену и сад је диктатура и репресија. Али, ту се сада види колико је више демократије и слободе - рекао је Орлић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ПОД ЗЕМЉОМ НАЂЕНИ АРТЕФАКТИ ИЗ ПРВОГ ВЕКА: Стручњаци параћинског Завичајног музеја започели археолошка ископавања у насељу Глождак

ПОД ЗЕМЉОМ НАЂЕНИ АРТЕФАКТИ ИЗ ПРВОГ ВЕКА: Стручњаци параћинског Завичајног музеја започели археолошка ископавања у насељу Глождак

ВЕЋ неколико дана у насељу Глождак у Параћину, на захтев инвеститора који ту гради пословни објекат, овдашњи Завичајни музеј обавља археолошка ископавања.

14. 06. 2024. у 07:00

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

"УВЕК гледам све с позитивне стране, па тако и посао који радим. Осмех је мој мото. Научио сам да је све у животу онако како ти то сагледаш, ако се жалиш и стално си незадовољан, такав ти је и цео живот."

13. 06. 2024. у 21:30

Коментари (1)

ЗВЕЗДА СЕ РЕШИЛА ВЕЗИСТЕ: Странац напустио Маракану, а остаје у Суперлиги