ТУКУ, КАМЕНУЈУ И ПУЦАЈУ НА НАШ НАРОД СВАКИ ДАН: Интензивирани напади на Србе на Косову и Метохији, нарочито у мешовитим срединама на северу

Драгана Зечевић

29. 01. 2023. у 08:57

СЕРИЈА напада на Србе на Косову и Метохији настављена је и протекле седмице, а у четвртак увече у мултиетничком насељу Суви До каменовано је возило којим је управљао Саша Блажић.

ТУКУ, КАМЕНУЈУ И ПУЦАЈУ НА НАШ НАРОД СВАКИ ДАН: Интензивирани напади на Србе на Косову и Метохији, нарочито у мешовитим срединама на северу

Припадници РОСУ све агресивнији, Фото Д. Миловановић

Како је саопштила Канцеларија за Косово и Метохију, Блажић срећом није повређен, а на аутомобилу је причињена материјална штета. Како је испричао за медије Блажић, он је успео да побегне и дође до своје зграде у Сувом Долу, али је барем десетак каменица погодило аутомобил.

- Блажић је возио аутомобил са регистарским ознакама Kрагујевца, што недвосмислено указује да је нападнут јер је Србин - навела је Канцеларије за КиМ и додала да је примећен повећан број инцидената у којима су жртве Срби који живе у мултиетничким срединама, посебно у Сувом Долу.

У саопштењу се истиче и да то јасно указује да косовски полицајци с југа, који су бесправно распоређени у мултиетничким срединама на северу KиМ, нису ту да би бранили Албанце, већ да би омогућили несметане нападе на припаднике нашег народа. И док Блажић истиче да као бивши припадник косовске полиције никада ни са ким није имао проблема, из Канцеларије за КиМ опомињу да је пре само неколико дана у Сувом Долу претучен дечак Лазар М. (15), којег је неколико Албанаца оборило и шутирало на улици, док је у четвртак непознати Албанац испалио више хитаца у ваздух.

- То показује да присуство припадника косовске полиције стимулативно и охрабрујуће делује на албанске екстремисте - закључује се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Лазар М. Фото приватна архива

Мештани у мултиетничком насељу Суви До у северној Митровици истичу да се осећају уплашено и узнемирено јер су данима изложени притисцима и претњама од стране Албанаца. Додају да су инциденти учестали, а виновници остају углавном некажњени, што је још један разлог да свакодневно страхују за своју и безбедност свих чланова породица.

Фото Танјуг

УЛАГАЊЕ У ОСТАНАК И ОПСТАНАК

ДЕЧАНСКА виница и манастир Зочиште добили су, захваљујући подстицајним средствима и пројектима, значајну помоћ за оснаживање својих економија, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Дечанској виници у Великој Хочи уручена је пчеларска опрема, као и кошнице и ројеви, уз прекопотребни виљушкар. Манастир Зочиште добио је воћарски трактор са приколицом.

- Свако улагање у Косово и Метохију је улагање у наш останак и опстанак на овим просторима - истакао је заменик директора Канцеларије за КиМ Веселин Кочановић.

* * * * * * * * * *

У КРАЉЕВУ СКУП ПОДРШКЕ СЛАЂАНУ ТРАЈКОВИЋУ, КОЈЕГ ЈЕ ПРИШТИНА, ПОД ЛАЖНИМ ОПТУЖБАМА, УХАПСИЛА НА КИМ

Борба за правду и истину

У ПАРКУ код Духовног центра Свети владика Николај Велимировић у Краљеву одржан је скуп подршке Слађану Трајковићу, ухапшеном на Косову и Метохији у децембру прошле године, а коме је недавно Основни суд у Приштини, након истека једномесечног, продужио притвор за још два месеца.

Фото Г. Шљивић

Трајковић, бивши припадник такозване косовске полиције, ухапшен је 15. децембра у Бошњачкој махали у северном делу Косовске Митровице под сумњом да је наводно починио ратни злочин против цивилног становништва током 1999. године.

- Мој супруг је невин, као и многе друге његове колеге. Слађан је радник МУП дуже од две деценије, а 2013. је интегрисан у косовску полицију. И тада су обављене све провере, радио је у њиховим институцијама девет година, а када је одлучио да скине униформу, ухапшен је после месец дана. Учињена му је велика неправда, осумњичен је на основу изјава лажних сведока - каже његова супруга Сузана.

Сузана Трајковић, Фото Г. Шљивић

Према њеним речима, Слађану је у притвору озбиљно нарушено здравље јер је, иако дијабетичар, месец дана био без терапије.

- Нису нам дозволили да му доставимо таблете са српском маркицом, а када смо у Приштини купили са косовском, узете су на портирници, али му их нису дали - додаје Сузана Трајковић.

- Настављамо борбу за његову слободу, за правду и истину.  Г. Ћ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (4)

Безбедност у саобраћају као значајан елемент одрживе мобилности и ЕСГ стандарда