ГАЈЕНА МРЖЊА ПРЕМА СРБИМА, А НЕ ИНЦИДЕНТ: Све о нападу на нашу децу у Сарајеву

Б. СУБАШИЋ

17. 01. 2023. у 09:00

МАЛИ фудбалери са Звездаре, десетогодишњаци и дванаестогодишњаци, који су доживели организовани оружани напад на турниру у Сарајеву, стигли су у понедељак рано ујутро у Београд, где су дочекани достојно, као прави шампиони, уз присуство председника општине Звездара, ватромет и бакље.

ГАЈЕНА МРЖЊА ПРЕМА СРБИМА, А НЕ ИНЦИДЕНТ: Све о нападу на нашу децу у Сарајеву

Фото М. Регоје

Није преувеличавање назвати јунацима дечаке који су освојили турнир након што су претходне вечери доживели трауму после упада наоружаних маскираних нападача у њихов хотел.

- Деца су се враћала после такмичарског дана када је за њима упало седам-осам хулигана са фантомкама, а још петнаестак их је било испред. Они се ту нису случајно нашли. Напали су родитеље који су пратили малишане да би отели клупску заставу на којој нема ничег провокативног, само ћириличног натписа "Звездара". Један родитељ је задобио убоде ножем, али срећом без тежих последица - каже Иван Стојмировић, секретар клуба.

Малишани по повратку у Београд, Фото Принтскрин РТС

Градоначелница Сарајева Бењамина Карић је одмах после инцидента на "Твитеру" саопштила да очекује "скоро привођење нападача на госте из Београда". Географска одредница је тачна, али је чињеница да су Београђани нападнути само зато што су Срби. Министар унутрашњих послова Кантона Сарајево Адмир Катица изјавио је јуче да треба утврдити да ли је уочи "инцидента" била направљена адекватна безбедносна процена, јер "скуп је био пријављен полицији, али није било фиксног обезбеђења". Саопштио је и да је због "инцидента" ухапшено 10 особа, старости од 20 до 28 година, од којих су осам директни извршиоци, а двоје помагачи у делу које је правно окарактерисано као "насилничко понашање". Искусни правници упозоравају да су и у терминологији саопштења и у квалификацији недела замагљује његова права позадина.

Мале фудбалере на путу за Београд угостили на Сокоцу, Фото Приватна архива

Нападачи су пунолетни, знали су у који хотел су смештени српски малишани и окупили су се пред зградом баш у време када су се деца враћала са турнира. Родитељи такмичара били су смештени у другим хотелима и питање је шта би се десило да неколицина није пратила децу. Логично је питање, ко је дао идеју за овај напад, ко је организовао учеснике који су у исти час стигли из свих делова Сарајева, наоружани сузавцем и ножевима? Да ли су квалификације "инцидент" и "насилничко понашање" одговарајуће за напад ради изазивања, у најмању руку, страха и панике код Срба? А, ако је ово "насиље везано за спортске догађаје", шта би онда могли да назовемо тероризмом?

- Квалификација напада у Сарајеву као насилничког понашања на спортским приредбама и у вези са њима била би исправна свуда у свету, осим овде, где је очигледна мотивација насиља национални шовинизам. Прича да нема последица по мале спортисте из Србије је ноторна неистина. Та деца су у Сарајеву преживела врло озбиљне трауме са далекосежним последицама, прво због скандирања вршњака из Хрватске: "Убиј Србина" на такмичењу, а затим док су посматрали маскиране људе који упадају у хотел и нападају њихове родитеље јер су Срби. Ко ће те малишане сада да убеди да могу слободно да путују - каже адвокат Горан Петронијевић.

Фото Архива

Он наглашава да је овај случај насиља подстакнут етничком и верском мржњом сведочи да постоји њено систематско "узгајање".

- То семе зла се брижљиво негује у срединама из којих долазе и мали Сплићани који кличу "Убиј Србина" и ухапшене Сарајлије међу којима је најстарији рођен када је потписан Дејтонски споразум. То је прави узрок недела у Сарајеву и опасна најава да ће таквих догађаја бити убудуће - закључује Петронијевић.

Фото: Танјуг

ДАЧИЋ: ОТРОВНА АТМОСФЕРА

КАДА се створи антисрпска атмосфера логично је да дође до напада на Србе, рекао је Министар спољних послова Ивица Дачић:

- Напад на српску децу у Сарајеву је последица стварања антисрпске атмосфере и кампање која се води свих ових година у многим земљама у региону. Важно је да сви осуде то што се дешава, како починиоци злочина не би живели у уверењу да су урадили нешто у складу са атмосфером.

УХАПШЕНА ДЕСЕТОРИЦА

У ТУЖИЛАШТВО Кантона Сарајево предато је 10 особа осумњичених за напад на родитеље српске деце на Илиџи. Како је потврђено из Тужилаштва, ухапшени су: Елдар Б., Алдин Т., Харис Д., Енсар Х., Белмин О., Армин Х., Елдар Бе., Бењамин Х., Мерсид П. и Седин К. Они се терете за кривично дело "насилничко понашање". М. Р. - С. М.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (3)

РУСИЈА ЈЕ БЕСНА: Дроном убијен Иван Шаљнев