ЈОВАНОВИЋ О ПРЕКИДУ ЕМИТОВАЊА Н1 И НОВА С: Ниједна државна институција није утицала на њих да обуставе свој рад

Novosti online

09. 12. 2022. у 12:22

МИНИСТАР информисања и телекомуникација у Влади Републике Србије Михаило Јовановић је јутрос у емисији „Дневник“ на телевизији РТС1 истакао да су слобода медија, безбедност новинара, слобода рада и изражавања апсолутни приоритет Владе Републике Србије и Министарства информисања и телекомуникација.

ЈОВАНОВИЋ О ПРЕКИДУ ЕМИТОВАЊА Н1 И НОВА С: Ниједна државна институција није утицала на њих да обуставе свој рад

Фото: Министарство

Јовановић је истакао да је формирана ефикасна Радна група за израду Нацрта закона о изменама и допунама Закона о јавном информисању и медијима и да су у групи заступљена сва медијска и новинска удружења која су радила и на Стратегији развоја система јавног информисања у Републици Србији за период од 2020. до 2025. године.

- Очекујем да ћемо до краја године имати први нацрт кровног Закона у јавном информисању - истакао је министар Јовановић.

Јовановић се осврнуо и на обуставу рада запослених у Регулаторном телу за електронске медије (РЕМ) и навео да је реч о регулаторној независној агенцији где било какав утицај на њихов рад није дозвољен.

- Апелујем на то да се не врши притисак на наше регулаторне агенције. Ту су и РАТЕЛ и РЕМ и не могу да судим да ли су неку одлуку донели брже или спорије - рекао је Јовановић.

Јовановић је навео да је од првог дана посвећен слободи изражавања и безбедности, као и реализацији медијске стратегије и акционог плана и рада са медијским и новинским удружењима. Такође, истакао је да је пре доношења кровног закона неопходно спровести јавну расправу и добити мишљење Европске комисије из Брисела.

- Сигуран сам да у првом кварталу следеће године можемо да имамо спреман овај закон који ћемо упутити Влади и даље Скупштини. Мој циљ је да у раду ове Радне групе учествују стручњаци - рекао је он.

Говорећи о прекиду емитовања на један дан телевизија Н1 и Нова С, министар је истакао да је важно да грађани знају да су ове телевизије то урадиле самостално и да на њих није вршен никакав утицај од стране државних институција.

- Ниједна државна институција није утицала на њих да обуставе свој рад, да не раде свој посао, нико их није спречавао да они раде - рекао је Јовановић.

Јовановић се захвалио Министарству унутрашњих послова и Тужилаштву за високо-технолошки криминал јер су великом брзином одреаговали на претње новинарки телевизије Нова С Јелени Обућини.

- Ово је доказ колико је Влади битна безбедност и независност новинара. Они су у веома кратком року лоцирали претњу која је дошла преко Твитера. Слобода и независност новинара је апсолутни приоритет - напоменуо је министар Јовановић.

Јовановић је оценио да је укидање роминга за интернет саобраћај, које је у уторак договорено у Тирани, одлична вест за грађане и привреднике.

- Мобилни оператори региона су се договорили да почев од октобра наредне године, па до краја 2026. постепено спуштају цену роминга - рекао је Јовановић.

Он је истакао да Министарство ради на реализацији пројекта обезбеђивања широкопојасног интернета широм Србије, превасходно у селима.

- Циљ нам је да до 2025. свако село, свака кућа у Србији има интернет 100 мегабита у секунди - рекао је Јовановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

СТРАНЦИ који не познају најбоље географију Европе често мешају Србију и Сибир, па у ту рачуницу понекад додају и Сирију, а у прилог томе говоре бројне ситуације када нас је неко упитао одакле смо и да ли је ту много хладно.

29. 01. 2023. у 17:33

Коментари (1)

ДОМАЋЕ КИФЛИЦЕ СА СИРОМ: Рецепт који ће вас одушевити (ВИДЕО)