ОВДЕ КЉУЧА, ЉУДИ НЕ МОГУ ДА ЖИВЕ ОВАКО: Игор Симић о ситуацији на Косову и Метохији

Новости онлине

09. 12. 2022. у 09:30

ПОТПРЕДСЕДНИК Српске листе Игор Симић изјавио је да је ситуација на Косову тренутно мирна, али напета.

ОВДЕ КЉУЧА, ЉУДИ НЕ МОГУ ДА ЖИВЕ ОВАКО: Игор Симић о ситуацији на Косову и Метохији

фото Д.З.

Симић је додао да је за Србе на Косову ноћас била још једна непроспавана ноћ због једностраних потеза Приштине која је синоћ "покушала да окупира север Косова и Метохије слањем више од 250-300 албанских припадника специјалних снага из јужног дела".

- Ноћ у којој су родитељи морали да размишљају да ли могу да пошаљу своју децу у школу, да ли они могу да оду на посао, да ли могу да оду до продавнице да купе своје потрепштине. То су основне и ствари које се подразумевају свуда где је нормалан живот. Овде је питање шта урадити и како наставити даље. Ако узмете у обзир да је у мање од 16 часова Аљбин Курти са својим специјалцима изазвао кризу у Великој Хочи отимајући имовину од Срба и породице Петровић, упад специјалаца Росу у обданиште док српска деца спавају у општини Лепосавић и синоћни покушај десанта и окупације северног дела Косовске Митровице – то најбоље осликава ситуацију и како се грађани осећају на северу КиМ и не само Срби, већ и Албанци, Бошњаци, Роми, Горанци и сви остали који су били синоћ затечени оваквим потезима додатне дестабилизације прилика од стране Приштине - наводи Симић.

Фото: Танјуг

Додао је да се свако међу Србима на Косову труди да својој децу обезбеди нормалан живот.

- Али како? Замислите само ту ситуацију када вам до зуба наоружани специјалци, који су до сада изазвали стотине инцидената, пребијали Србе, дођу на пар метара од узглавља деце која мирно спавају у вртићу или када око ваших станова и кућа се одједном појаве непозната наоружана лица у пола ноћи демонстрирајући силу и покушавајући да застраше голоруки, обичан народ који само жели да живи живот достојан човека на својим огњиштима - додаје Симић.

На питање где се у овом тренутку налазе специјалци, Симић каже да се на ободима града у мешовитим мултиетничким насељима још увек налазе неке јединице које су са југа противправно, без икаквог разлога дошле на север Косова и пре свега у Северну Митровицу.

- Оно што желим да посебно нагласим је да изговор који су они користили у томе да је потребно да дођу, апсолутно не стоји. Овде није било никавих дестабилизација прилика – овде и Срби и Бошњаци и Албанци и Горанци су јуче имали апсолутно нормалан дан - наглашава Симић.

Подсетио је да смо у преходних неколико година имали сијасет напада на Србе.

- Када смо ми инсистирали да се повећа присуство полиције јужно од Ибра, тамо где су Срби најугроженији, тамо где трпе највеће притиске, нико из Приштине се није сетио да пошаље ни додатну патролу, а камоли стотине до зуба наоружаних специјалаца. Тако да је то лицемрје које Аљбин Курти и његови полтрони показују, јер је план јасан – створити такве услове, извршити такав притисак на Србе на српску децу, на српске пољопривреднике који се боре да својој деци обезбеде кору хлеба у Великој Хочи како би Срби одустали, како би се Срби повукли са ових простора - истиче Симић.

Говорећи о томе како ће се Срби понашати у наредим данима, Симић каже да ниједан инцидент месецима уназад на КиМ нису изазвали српски грађани који мирно и достојанствено у немогућим условима покушавају да сачувају пре свега мир за себе и своје породице.

- Покушавамо да дамо простор преговарачима да кроз дијалог, и на томе посебно инсистира и руководство Српске листе, да се кроз дијалог решавају отворена питања између Београда и Приштине, односно између Срба и Албанаца - рекао је Симић.

Указао је да, нажалост, не можемо да предвидимо потезе Приштине.

- Тако да ће и наши потези, потези наших грађана апсолутно зависити од ситуације на терену. Оно што могу да потврдим је да смо ми опредељни за мир и да ћемо учинити све да сачувамо мир, али верујте ми, овде кључа, људи не могу на овај начин да живе живот у 21. веку на тлу Европе, док Приштина гази основна људска права, све потписане споразуме, малтретира српски народ, а међународна заједница ћути - закључио је Симић.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

СТРАНЦИ који не познају најбоље географију Европе често мешају Србију и Сибир, па у ту рачуницу понекад додају и Сирију, а у прилог томе говоре бројне ситуације када нас је неко упитао одакле смо и да ли је ту много хладно.

29. 01. 2023. у 17:33

Коментари (0)

ДА СЕ ЗАВРТИ У ГЛАВИ: Колико је Ноле платио третмане на АО