МАЛИ У СКУПШТИНИ: Ако изгласате овај буџет, гласали сте за повећање плата и пензија (ВИДЕО)

Новости онлине

08. 12. 2022. у 10:10 >> 19:18

ПОСЛАНИЦИ Скупштине Србије данас су наставили са расправом о амандманима на Оредлог закона о буџету за 2023. годину и сету финансијских закона.

МАЛИ У СКУПШТИНИ: Ако изгласате овај буџет, гласали сте за повећање плата и пензија (ВИДЕО)

Фото: РТС Принтскрин

Мали о значају буџета за који ће се гласати сутра

Министар финансија Синиша Мали захвалио се посланицима на конструктивној и садржајној дебати о документу који је важан за грађане Србије.

- Уколико сутра изгласате овај буџет значи да сте изгласали повећање плата у јавном сектору и пензија. Изгласаћете даље растерећење зарада, изгласаћете и повећање минималне зараде. Уколико изглсате све ове мере за повећање стандарда грађана Србије следеће године имаћемо просечну плату 820 евра. Гласаћете за наставак никада већег инвестиционог циклуса у нашој земљи. Изгласаћете велику резерву коју смо оставили како бисмо се борили са већом кризом. Гласаћете за рекордан износ буџета за пољопривреду, здравство, културу спорт.

- Прошли смо тешких 10 година, али боримо се сваки дан. Надам се да ћете изгласати овај буџет за бољу Србију.

Пиља: Новаковић гласао за ГУП, а сада протестује

Посланица СНС Биљана Пантић Пиља одговорила је данас делу опозиције који критикује изградњу моста у Новом Саду на Шодрошу, наводећи да није СНС одлучила где ће мост бити изграђен и додајући да је тај мост "уцртан 71 годину на том месту".

Она је рекла и да је за Генерални урбанистиццки план, који предвиђа мост управо на том месту, два пута гласао Борислав Новаковић из Народне странке који сада протестује због њега.

- Није СНС дошла и рекла ту ћемо да градимо мост. Тај мост је 71 годину уцртан и ми сад чујемо Новаковића, који је два пута гласао за тај ГУП док је био на власти, да сада каже да тај мост треба мало изместити ка Бачкој Паланци - рекла је Пантић Пиља. Она је додала да је вероватно “једини проблем што га они нису изградили, па се сад брину за црне тополе и за птичице, а не за грађане”. Она је навела да је на протестима против изградње моста било 30 до 80 људи, уз опаску да је питање колико их је било из Новог Сада.

- Говори се да се грађани нису слуссали, а они који су протестовали нису из Новог Сада. Долазили су на седнице где су бацали димне бомбе, хтели су миссеве да пуштају…Они нису исказивали незадовољство на наццин на који се то ради, нису ту били активисти него тирани”, оценила је Пантицх Пиља.

Део опозиционох посланика из Новог Сада критикује мост на Шодрошу

Посланици дела опозиције из Новог Сада критиковали су данас изградњу моста у Новом Саду на Шодрошу, оцењујући да је мост потребан, али не на том месту. Данијела Грујић из Странке слободе и правде рекла је у Скупштини Србије да захтева хитну обуставу изградње новог моста док не буду обезбеђене све неопходне дозволе за почетак радова, успостављена транспарентност пројекта и увид у дозволе које су неопходне, али и до израде идејног пројекта по којем ће се обавити градња.

Посланик Народне странке Борислав Новаковић сматра да СНС изградњу моста злоупоребљава на најружнији начин, наводећи да је “њихова теза да опозиција не жели да се гради мост”.

Кисић: Буџет за бољи стандард грађана

Министарка Дарија Кисић говорила је о значају популационе и демографске политике.

- Сваки динар из буџета усмерен је ка побољшању живота грађана и ка повећању стандарда - рекла је Кисић.

Фото: РТС Принтскрин

Мали о раду на црно

Министар Мали говорио је о раду на црно и да они који не раде по закону да ће бити кажњени.

- Постоји конфликт у ономе што сте рекли а рекли сте, немој да затварамо пореске обвезнике јер сви од тога имамо штету. Али ако су ти порески обавезници они који раде на црно и не плаћају никакве порезе, ко има корист од њих до њих самих - рекао је Мали.  - Због оних који раде сходно законским прописима и који поштују државу, због њих се боримо против сиве економије.

- Имамо данас е-фактуре, а од 1. јануара уопште нећете имати папирне фактуре - подсетио је Мали. - То је реформа која доприноси транспарентности, брзини, сегурности и омигућује брз повратак ПДВ.

Посланица НАДА је ипак инсистирала на идеји да се порезници не затварају на годину дана, па јој је Мали објаснио процес затварања који није разумела:

- Нисам само сигуран да сте разумели. На годину дана се затварају они који су трећи пут направили прекршај, онај ко ради на црно.

Мали: Опозиција прави фарсу

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас поводом најаве дела опозиције да покреће процедуру за његову интерпелацију да то раде јер немају ништа конструктивно да кажу, па онда вређају и праве фарсу.

Он је додао да је цела Србија имала прилику да види каква је опозиција данас и начин на који се бахато понаша, исто онако како су, каззе, водили нашу земљу па је довели до банркота и стечаја.

- Ја трпим њихове увреде већ данима. То су они исти људи који су за премијерку Ану Брнабић рекли да је срамота за Србију, да је увреда за Србију, да БИА треба да испита њене корене, њено порекло - рекао је Мали за Танјуг.

Наводећи да се данима у Скупштини Србије говори о најважнијем документу који предвиђа повећхање плата и пензија, животног стандарда, улагања у инфраструктуру, екологију и енергетику, а то је буџет за наредну годину, а да се од опозиције чују само добацивања и увреде, те да немају аргумент, нити било шта конкретно да кажу за добробит грађана Србије.

- Онда кад немате аргумент, кад немате ништа конструктивно да кажете, онда крене вређање и крену овакве ствари - додао је Мали.

Он је истакао да је све време у Скупштини Србије, више него сви они заједно, имајући у виду да, како каже, већина њих само улази и излази из сале и добацује.

- То је њихова слика и прилика, мене то не интересује. Нека они раде шта желе, како желе, ја ћу и даље да се борим за грађане Србије, да се борим за повећање плата и пензија, да сваки динар иде за капиталне инвестиције, за изградњу болница, вртића, школа у овом тренутку кад имамо највећу светску економску кризу од Другог светског рата - рекао је Мали.

Део опозиције покреће процедуру за интерпелацију Синише Малог

Шеф посланичке групе ДС Зоран Лутовац изјавио је данас да је део опозиције покренуо процедуру за интерпелацију министра финансија Синише Малог.

Лутовац је објаснио да је то квалификовано посланичко питање које подразумева расправу у пленуму.

Министарка Маја Поповић говорила је о независности судства.

- Још од 90 су увек постојали кадровици за избор и тужиоца и судија, данас то не постоји. Поред имена стајао је и назив странке. То више сада не постоји. Као што видите убедљиво најбољи кандидати, са најбољим оценама су одабрани. Апсолутно стојим иза овог предлога - рекла је Поповић. - Управо ова власт доноси прогресивне законе и независност правосуђа коју је похвалила и европска заједница. Опозиција је љубоморна зато што нису они тако нешто урадили за наше грађане.

Фото: РТС Принтскрин

Министарка Танасковић о афлатоксину

Министарка Јелена Танасковић одговорила је посланицима на оптужбе о афлатоксину.

- Морам да реагујем на неистине које су изречене. У недостатку тема прешли смо на афлатоксин. Ако причамо о млеку да ли га има или нема, има га. Ако причамо о свињском месу или буту да ли га има или нема, има га. Несташице никакве не постоје. Цене јесу ограничене. Пошто је све решено они кажу ајде сада да причамо о афлатоксину. И он је 0,05 био за то млеко које је увезено из ЕУ. А иначе код нас је 0,25 иако је у другим земљама 0,5. Код нас није, код нас је 0,25. И није то решено променом Закона, већ уредбом и врло јасно дефинисано уназад годинама.

Фото: РТС Принтскрин

Јованов: Кад ме Миливојевић буде стрпао у затвор

Иронично говорећи о Срђану Миливојевићу Јованов је у реплици рекао:

- Кад ме Срђан Миливојевић буде стрпао у затвор он ће ми доносити своје електронске рибизле. Јуче сам рекао да је интересантно да они који имају разлога да ћуте о одређеним темама управо нам држе предавање о тим темама. Онај ко је ћутао када је кадар његове бивше Г17 плус правио аферу Салет држи предавање о војсци, оптужује људе без икаквог доказа. Исто ко кад је петљао у Трстенику....

Одговарајући Мирославу Алексићу Јованов је рекао да је све јасно јер је изнео оптужбе и неистине.

Фото: РТС Принтскрин

Јованов: Од посланика чујемо речи које су смислили Беливукови адвокати

Посланик Јованов рекао је у Скупштини чују речи одбране Вељка Беливука од стране опозиционих посланика, али да ће се клупко одмотати.

- Недавно је један београдски дневник обавестио је јавност о томе да клан Беливука делује иако је он у затвору. Тај клан и те како функционише у том криминалном миљеу а све у циљу заштиоте онога што су имали на слободи пре него што их је ова власт стрпала у затвор, ставила на суд. Ми сада поново имамо прилику да видимо делове те одбране и у Скупштини. Нажалост, од онога који позива да председников син и брат заврше као Гадафи силовани и убијени у шахту. И који се тога не одриче. Чујемо ствари који би требало да буде одбрана коју је осмислио Беливуков адвокатски тим - рекао је Јованов и додао да ће се клупко одмотати.

Мали о помоћи младима у Србији

Министар финансија Мали је нагласио да истраживања показују да се млади враћају у нашу земљу, те говорио о ономе што је значајно за младе људе у Србији.

- Пар напомена око бриге о младима које је за нас изузетно важно. Јуче сам говорио да је за наше младе најбитније да виде да Србија иде напред, да виде оптимизам, да виде да се отварају нове фабрике, да виде да могу да се запосле овде, да оснују породицу, остваре своје снове - рекао је Мали. - Тај оптимизам је важан. Показали смо се колико смо озбиљни у време пандемије.

Фото: РТС Принтскрин

Мали је говорио и о конкретним иницијативама које је спровела држава а који су важни.

- Кроз програм "Моја прва плата" дали смо могућност да студентима и ђацима да стекну искуство и да нађу први посао. Успешно се спроводи од 2020. године и преко 30.000 младих је стекло своје прво радно искуство кроз овај програм. Ове за наредну годину смо повећали накнаде где ће свако од тих младих који добију посао уз плату коју добија у тој компанији, од државе добити 30.000 динара уколико има факултетско образовање, а 25 хиљада динара уколико има средњу школу.

Мали је навео шта је држава урадила и за студенте.

- Увели смо праксу плаћања, плаћамо праксу уколико студенти иду код државних органа на праксу. Повећали смо број буџетских места на мастер студијама за осетљиве групе по афирмативним мерама за 138 места и струковне студије још 119 места, а што је био захтев студената. Дозволили смо и студентима да учествују у програму "Моја прва плата", повећали смо стипендију и ученичке кредите.

- Један од последњих захтева била је "Студентска картица" коју би они користили за плаћања, да би преко ње могли да добију и попусте у институцијама, продавницама... Иницијативу ће завршити до краја наредне године. Интензивно се већ ради и на софтверском моделу и на изгледу и како би та картица постала и картица за плаћање - рекао је Мали.

Мали о новој опреми за војску Србије

Министар Мали је рекао да га један од посланика тужио, и да једва чека да се одржи рочиште коме се радује.

- Надам се да се исти тај посланик само неће поново позвати на посланички имунитет - казао је Мали.

Министар је рекао и да посланици опозиције нису само вређали Војску Србије у Народној скупштини, већ и све грађане Србије.

- Ако се сетимо њиховог времена, у ком је војска уништавана, дакле све што су могли да продају су продали и истопили. А данас је војска никада јача, и ми ћемо у предлогу буџета уложити још новца за најмодернију опрему наших јединица - казао је Мали.

Он је додао и да је срамота да се у Скупштини од стране опозиционих посланика износе информације о распореду наших јединица и бројности, око Косова и Метохије, у овом тренутку

- Ви као да нисте свесни шта се сада, у овом тренутку дешава на КиМ. И додатно, ширите дефетизам. Јесте ли бре ви људи свесни шта радите. Колико уништавате своју земљу и радите против ње. Треба да вас је срамота. Поносни смо на нашу војску и војнике, и чуваћемо Косово и Метохију - рекао је министар, на шта је поздрављен бурним аплаузом.

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић рекао је да је у овом моменту 7.500 војника распоређено дуж границе са КиМ.

- На стању је масован одлив војске, а жао ми је што министар Вучевић није ту јер видим да се од јучерашњег обраћања није вратио у салу. Мој амандман везан је за то да се припадницима војске повећају плате за минимум 30 одсто, а на делу је и масовна злоуптреба војске која служи за кампању ове власти и Александра Вучића. Њих 7.500 је сада распоређено дуж линије са Косовом и Метохије и држе их у тактичко борбеним групама. Врло добро зна и министар одбране каква је попуњеност бригада у војсци Србије, због чега она није оперативно оспособљена. Њима то и није битно, па покушавају да то реше тако што ће у војску да шаљу све оне који нису служили војску а имају до 40 година. Шта ради Ђура Јованић, шеф ВБА? Прогања опозицију. Пара за војнике нема, али има најсавременије опреме за прислушкивање - рекао је Алексић, а на шта му је одговорио Мали.

Јованов о имунитету посланика

Посланик Миленко Јованов је рекао да административни одбор има неколико захтева за скидање имунитета, међу којима је и Мирослав Алексић, посланик Народне странке.

- Ја вам опет кажем, пустите ви друге, покажите нам својом храброшћу, идите на суд и одговарајте. Тако се понашају храбри људи. А ово позивање на имунитет, ту ипак храброст не разумем, а када ће се одбор изјашњавати о томе видећемо - рекао је он.

Мали: Лупетарум, лупетарум...

Милнистар финансија Синиша Мали одговарао је на неистине које су посланици измислили око приватизације.

- Док сам ишао у Пету гимназију имао сам професорку латинског и кад год нисам знао да кажем ја бих нешто измислио и она би рекла "Лупетару, лупетару, седи!" Па ја уваженој посланици да кажем: Лупетарум, лупетарум... А знате зашто? Добацујете недељама већ око ствари које су неистините, и можете, добацујте колико год гоћете. Измишљајте, лупетајте, радите шта год хоћете - рекао је Мали. - Треба да вас је срамота, измишљате и лажете.

Фото: РТС Принтскрин

Јованов ироничан: Дођем ко студент код Коштунице...

Миленко Јованов одговарао је на оптужбе да је учествовао о приватизацији ливнице у Кикинди.

- Ја у то време као студент дођем код Војислава Куштунице и кажем урадите тако како кажем. И они шта ће људи ураде како сам им рекао - иронично је рекао Јованов.

Фото: РТС Принтскрин

Почела расправа

На све предложене законе поднето је 382 амандмана, највише на Предлог буџета за наредну годину – 178.

Седница је почела постављањем посланичких питања, као сваког уторка и четврка када је заседање у току.

Фото: РТС Принтскрин

Предлогом закона о буџету за 2023. годину су предвиђени укупни приходи и примања у износу од 1.843,4 милијарде динара, што је за 133,8 милијарди динара, односно 7,8 одсто, више у односу на износ прихода предвиђен ребалансом буџета за 2022. годину.

Предлогом буџета за 2023. годину предвиђени су укупни расходи и издаци у износу од 2.107,4 милијарде динара.

Процењени ниво јавног дуга на нивоу опште државе смањује се и до краја 2023. године задржава на нивоу од 56,1 одсто БДП.

Такође, очекује се да следеће године српска привреда оствари раст од 2,5 одсто.

Расправа о Предлогу буџета за 2023.годину почела је у понедељак 5. децембра, а гласање се очекује у петак, 9.децембра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

Коментари (0)

ПА, НЕЋЕ РУСИ ДА СЕДЕ СКРШТЕНИХ РУКУ! Репрезентативац Албаније који је простачки вређао Србију сазнао шта га чека кад се врати у руски клуб