ИСТА ЗАМКА САМО У ДРУГОЈ ОБЛАНДИ: Предлог Макрона и Шолца послат Београду садржи семантичке промене

Д. М.

08. 12. 2022. у 07:00

НОВА верзија европског, односно француско-немачког предлога за решавање косовског ребуса која је прослеђена Београду и Приштини само је семантички дорађена, док је суштина остала иста: Србија не треба формално да призна независност своје јужне покрајине, али треба да "зажмури" на чланство лажне државе у Уједињеним нацијама.

ИСТА ЗАМКА САМО У ДРУГОЈ ОБЛАНДИ: Предлог Макрона и Шолца послат Београду садржи семантичке промене

Фото Д. Миловановић

То је према незваничним информацијама из дипломатских извора резултат интервенција Брисела након примедаба које су албанска и српска страна послале на иницијални предлог француског председника Емануела Макрона и немачког канцелара Олафа Шолца. Дорада текста и изнетих идеја практично је сведена на редиговање, односно употребу блажих формулација о заокруживању независности Косова, а како би их Београд лакше "прогутао".

Тако се, наводно, у тексту нигде не помиње пуно признавање, већ је коришћена формулација "пуна нормализација односа". Такође, првобитни рок који је био постављен за постизање споразума, фебруар следеће године, према неким тврдњама сада је донекле пролонгиран, па би две стране требало да реше све размирице најкасније до завршетка 2023.

Промене плана Макрона и Шолца симболичне, Фото АП

О овом паковању истог садржаја у другачије обланде у уторак је говорио и председник Србије Александар Вучић, који је нагласио да француско-немачки предлог у стварима најважнијим за нас није побољшан. Он је додао да смо ми спремни да разговарамо, да ништа не одбијамо унапред, али да смо и усмено и писано навели шта су наше црвене линије и шта је за нас неприхватљиво.

О очигледно козметичким изменама текста, који високи представник ЕУ Ђузеп Борељ представља као знатно унапређен, бивши шеф дипломатије Владислав Јовановић каже, за "Новости", да је то још један доказ да Запад само симулира преговоре:

- Решење је унапред дато и то на један искључив начин. Нема могућности да наша страна било шта измени, само треба да се повинује тој одлуци западних сила да је насилно и бесправно одвајање Косова од Србије завршена ствар и од нас се очекује да у деловима или одједном прогутамо ту жабу. Све те варијације на тему признавања Косова чисто су замајавање, чекање да се ми исцрпимо или да будемо привучени песмом сирене да нам предстоји боља будућност, само ако прихватимо то што се од нас тражи. То би била суштина политике Запада према нама - да ће време да нас измори и ослаби и да ћемо уз неки лилихип да се утешимо.

Јовановић указује да таква политика нема никакву перспективу, имајући у виду наше црвене линије, Устав и неопходност да свака евентуална промена у вези са односом према КиМ подразумева референдум грађана. Он ипак сматра да се Западу не исплати да се овде отвори нова кризна тачка и да им је задржавање Србије у својој орбити после избијања рата у Украјини важније од циља Косова у НАТО.

РАМПА У ХАШКОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ

МИНИСТАРКА правде Маја Поповић током састанка са генералним секретаром Хашке конференције за међународно приватно право Кристофом Бернасконијем затражила је да се одбаци захтев тзв. Косова за приступање појединим конвенцијама и за пријем у чланство те организације, нагласивши да "то није никаква држава, према међународном праву, већ територија у саставу Републике Србије".

Том приликом је нагласила да је за Србију неприхватљиво да тзв. Косово приступа појединим конвенцијама Хашке конференције које су отворене за приступ свим државама и да се од те међународне организације очекује да у свему делује у складу са Повељом УН, као и да поштује правну обавезност резолуције 1244 Савета безбедности УН, наводи се у саопштењу Министарства.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОСАМНАЕСТОГОДИШЊА девојка М. Д. из села Маргита, код Вршца, коју су 2. и 3. фебруара силовали М. Ј. (42) и његов син Н. Ј. (22) из истом места, наводно је била актер уговореног брака.

07. 02. 2023. у 22:02

Коментари (5)

(УЖИВО) РАТ У УКРАЈИНИ: Руси открили шта су уништили у Харковској области