МАЛИ У СКУПШТИНИ: Држава се сваког дана бори за нова радна места и нове фабрике (ВИДЕО)

Новости онлине

06. 12. 2022. у 10:10 >> 22:40

СКУПШТИНА Србије наставиће сутра од 10 часова да разматра буџет за наредну годину.

МАЛИ У СКУПШТИНИ: Држава се сваког дана бори за нова радна места и нове фабрике (ВИДЕО)

Фото: РТС Принтскрин

 

Мали: Буџет за просвету биће 265 милијарди динара

Министар Мали се захвалио посланицима на "конструктивној дискусији".

Буџет за просвету биће 265 милијарди динара, а пре 10 година 161 милијарду динара, рекао је он.

- Зашто нисте улагали у образовање када сте били на власти? - питао је Мали опозицију.

Он наводи да ситуација у просвети није идеална, али тврди да се држава бори да расту плате наставника и професора.

- Радимо све што је у нашој моћи да наша деца остану у Србији - рекао је он.

Табаковић: Стабилност валуте није дошла сама, она је резултат великог рада

Стабилност домаће валуте коју имамо није природна појава која је сама од себе дата, већ је резултат напорног и координисаног рада Народне банке Србије, Владе Србије и осталих државних институција, изјавила је гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић.

- Узалуд се трудите да терет увезене инфлације која чини две трећине инфлације пренесете на једног човека који је не знам каква ваша фасцинација - рекла је она у Скупштини Србије одговарајући на примедбе посланика о курсу динара и инфлацији.

Додала је да су њихови утисци лични, а да бројеви говоре да је Србија до краја новембра имала 3,943 милијарди евра директних страних инвестиција, али да то није као некада новац на пример од продаје Максија за шта није плаћен порез у Србији.

- Од 2102. године када сам постала гувернер Народне банке пет година смо отплаћивали финансијски аранжман са ММФ-ом, а економски показатељи су били негативни. Од 2014. смо имали аранжмане са ММФ-ом али нисмо повукли ниједан долар или динар, но имали смо да тако кажем оверу која многим инвеститорима служи као потврда да је Србија пожељно место за улагање - истакла је гувернерка.

Поновила је да лични утисци неких посланика не могу победити чињенице да је ово другачија Србија, која има многе инвеститоре и која је кризе кроз које је пролазила, пролазила много лакше, јер је била спремна за то.

- Гувернер кога прозивате, односно ја, обезбедио је пет милијарди бафера за кризу која је дошла да би могло да се одговори на њу и одржи стабилност и добра снабдевеност енергентима. Ја и данас држим телефон и купујем евре да бих обезбедила стабилност, а нето ефекат те стабилности у 2022. години је преко 500 милиона евра више купљених него уложених у стабилност евра о коме говорите - истакла је Табаковићева.

Додала је да нико у Србији није мењао методологију ни када је реч о радној снази ни мерењу јавног дуга, ни о БДП-у, те да ће измена методологије мерења БДП-а бити примењена 2024. године, али да се методологија мерења јавног дуга неће мењати.

Позвала је посланике на одмереност када говоре о галопирајућој инфлацији и навела да све инспекције морају да поведу рачуна да ли има уграђивање са маржом и посредника до купца као што је раније рађено са мењачницама.

Истакла је такође да се усидрена инфлациона очекивања, а то је поверење у мере економске политике Владе Србије и Народне банке могу и морају обезбедити истинитим инфомацијама а не стварањем паника, јер паника, како је рекла, није добар савезник.

Екстра профит и порез

Министар Синиша Мали је рекао да се буџет не пуни тако што се наплаћује порез када то држави падне на памет. 

-Како некога није срамота да говори о екстрапорезу на НИС, а тај исти је продао НИС. Што сте продали НИС? - питао је министар, одговарајући на критике које је изнела Мариника Тепић.

- Ја вас не разумем. Шта хоћете, хоћете да продајете природно богатство као што сте продавали и да опорезујете оне који направе профит - рекао је министар Мали.

Упитао је и шта би они радили са овим компанијама ако би оне следеће године направиле губитак.

- Говорите о Зиђину а у РТБ Бору сте без посла оставили људе вашом стратегијом да се тамо гаји кикирики, а ми смо кроз транспарентан процес на тендеру нассли инвеститора који је уложио милијарде и запослио 7.000 људи са просечном зарадом од 110.000 динара - навео је Синиша Мали.

 

Министар о субвенцијама

Синиша Мали наводи да је Србија постала атрактивна за инвеститоре, а нашој земљи то даје шансе за нова радна места.

Буџет за пољопривреду ће бити 79,7 милијарди динара, а највећи део тог новца ће ићи за субценције, навео је он.

Пре 12 година је тај број био 20,1 милијарда динара, тврди министар.Он каже да су три теме постале најважније, а прва од њих је здравство. Број два је енергетика, а број три храна и безбедност хране.

Буџет за културу износи 14,1 милијарду динара, навео је Мали.

- Ми настављамо са инвестицијама, настављамо са пројектима - констатовао је министар.

- Рекордни буџет за пољопривреду није случајност - навео је он.

Мали о радним местима

Број запослених се мери бројем људи који раде и ту нема претеране методологије, тврди Синиша Мали.

Он каже да је пре 20 година у Србији радило 2 милиона и 20 хиљада људи. 1.866.000 запослених је било 10 године касније, тврди Мали. 

- Од 2012. године до 2022. године имамо 2.300.000 запослених. Повећање од 440.000 запослених - рекао је министар.

Он каже и да се држава свакодневно бори за нова радна места и нове фабрике.

Мали: Држава преузела највећи терет кризе на себе

- На пар тема хоћу да се осврнем. Када је регионални развој наше земље у питању ја мислим да нема да града или места у нашој земљи у којем у протеклих 10 година није урађен који километар локалног пута, водоводне мреже, канализационе мреже... - рекао је Мали.

Мали је навео да су се трудили да се сваки крај наше земље развије са циљем да не буде само Град Београд центар. Навео је колико је фабрика отворено.

- Имате рекордно нисуку незапосленост управо из разлога што смо се трудили да побољшамо инфраструктуру како би та места учинили атрактивнијим и ту отворили радна места - навео је Мали.

Фото: РТС Принтскрин

Мали се осврнуо на развој железница те нагласио:

- За пар година брзи возови ићи ће и до Ниша. То ће бити тек додатни подстицај, Ниш па доле скроз до Прешева. То говори о озбиљности развоја наше регионалне политике.

- Чули смо пар нетачних информација око наших прихода. Мислим да смо сви заједно били овде пре само три недеље када сте гласали ребаланс буџета 2022. године, па смо рекли да имамо веће приходе у буџету за 192 милијарде динара управо због тога што смо конзервативно планирали приходе за ову годину. Повећање прихода за 2023. годину је 7,8 одсто. Не може конзервативније од тога - каже Мали. - Чули смо коментар једног посланика: Ви пројектујете инфлацију. Ја да будем искрен први пут чујем да држава пројектује инфлацију, али бићу озбиљан да па ћу рећи да је ово инфлација која није изазвана код нас већ да је то светски проблем.

Он је додао да држава преузима терет ове кризе, као што је преузет терет кризе која је вила изазвана Ковидом 19.

- Веома је важно за шта се задужујете. Они су се тада задуживали да би надокнадили мањак у буџету, да би то што се задужују отишло у потрошњу а не у стварању БДП, а ми стварамо нове километре пута управо како треба да се ради.

Фото: РТС Принтскрин

- Коначно око Зи Ђина и екстрапореза. Надам се да онај који помиње екстрапорез да је добро размислио о последицама својих одлука. Има неких земаља које то планирају за енергетски сектор. Зи Ђин запошљава 7000 људи на истоку Србије. Знате колика је просечна плата у Зи Ђину 110 хиљада динара - рекао је Мали и подсетио на чињеницу да се данас тај део Србије развија. 

Он је рекао да када је у питању увођење екстрапореза у питању да постоји могућност да би инвеститори отишли из земље, те упитао ко би онда преузео одговорност.

- Дакле, економија је мало више одговорна категорија. Ми имамо политику да доводимо инвеститоре.

Весић: Њихова политика је врађење

Министар Горан Весић указао је да су посланици опозиције тотално незаинтересовани за нови буџет и самим тим за животни стандард грађана Србије.

Фото: РТС Принтскрин

- Неважно им је шта ћемо урадити са буџетом. Неважно им је да ли ће се завршити ауто пут. Ништа их не интересује, јер је њихова политика вређање.

Мали: Најважнија вест за грађане Србије

Министар финансија Синиша Мали рекао је да се Србија проближава плану да до краја мандата ове владе просечна плата буде 1000 евра.

- Када год немате аргумената, неко од вас крене да вређа - рекао је Мали те навео да га то не интересује већ да га занима само будућност грађана Србије. - Приближавамо се плану и циљу који смо дефинисали, односно који је председник ВУчић дефинисао да ће просечна плата до краја мандата ове владе бити 1000 евра. То је најважнија вест за грађане Србије.

Мали је подсетио колико болница је изграђено, а колико је реконструсано. Такође, је објаснио колико је километара путева направљено.

Селаковић: Бивша власт уништавала Србију

Никола Селаковић, министар рада и запошљавања, одговарајући посланицима у Скупштини Србије показао је папир на коме су статистички подаци.

Фото: Принтскрин

- 2012. године из буџета Републике Србије финансиран је дефицит за пензије са 43,4 одсто. Једва нешто више од половине је финансирао Фонд - рекао је Селаковић и нагласио да је тадашња власт уништавала Србију. - 2021. тај дефицит је сведен на 11,5 одсто.

Србија данас и пре 10 година

Министар финансија Синиша Мали објаснио је на примерима како ова власт брине о будућности грађана Србије.

Фото: РТС Принтскрин

- Протеклих протеклих недеља чули смо претње да ће неко сносити последице, неаргументоване изјаве и незнање. Економија је нешто озбиљније. Оно што јесте резултат онога што смо урадили довело је до тога да и поред економске кризе у свету, Србија две последње године буде комулативно најбржерастућа економија у Европи. Малопре смо чули произвољну изјаву да нема реформи, нема ничега, све је ово илузија, па ајмо само да погледамо сваки макроекономски индикатор данас и какав је био пре рецимо 10 година, па да упоредимо где је Србија данас, а где је била тада. Ако погледате стопу раста наше економије, нашег БДП. Први пут ћемо ове године имати преко 60 милијарди евра вредности БДП. Вредности свега што смо произвели ове године у нашој земљи, када саберете и робе и услуге. Пре 10 година вредност БДП била је 33,7 милијарди. Дакле, економија је егзактна наука, бројке су егзактне ствари. Можете лако да упоредите да ли је 60,2 веће од 33,7 - рекао је Мали те наставио даље објашњавајући посланицима. - Ако погледате стопу незапослености, 2012. године 25,9 одсто. Сваки четврти у Србији пре само 10 година није имао посла. Данас је стопа незапослености на историјском минимуму и 8,9 одсто. У њихово време преко 50 досто младих је било без посла.

Мали је подсетио да се тада није причало ни о енергији, да је војска била урушена, да није било нових болница...

- 331 евро просечна плата пре 10 година и сада просечна плата са повећањем у децембру ове године биће 720 евра. У децембру месецу наредне године биће 820 - навео је Мали.

Мали је подсетио да бивша власт на рачуну није имала ни новац да исплати пензије, а да су сада пензије повећане.

Мали одговорио посланику: Ви сте лидемери, а ми ћемо да се боримо за интересе грађана

Министар финансија Синиша Мали указао је на то шта значи бити лицемер, те закључио да ће се борити за интересе грађана делима.

Фото: РТС Принтскрин

- Премијерка је јасно изложила шта значи бити лицемер и то поткрепила примарима. Подсетићу вас да је пред вама предлог Закона о потврђивању споразума о зајму, пројекат чисте енергије и енергетске ефикасности између Републике Србије и Међународне банке за обнову и разој који је има за циљ меру унапређење енергетске ефикасности, увођење одрживог грејања, уградњу кровних соларних панела код домаћинстава. Дакле, пар екселанс закон који се односи на зелену агенду. Интересантно је да се посланик који се јавио залаже за све то, али су гласали да се закон и не нађе на дневном реду. То је по мени дефиниција лицемерја. Под број два. Каже исти посланик: "Мали зелени папир". Па није мали зелени папир. Било је више тих зелених папира, а нисте се чак ни потрудили да буду на рециклираном папиру, а онда сте данас због Шолака дошли са десет, двадесет папира и то у већем обиму и то у боји и то такође не на рециклираном папиру управо промовишући шта? Зелену агенду? - рекао је Мали одговарајући опозиционим посланицима у Скупштини.

Ћута ометао посланике

Посланик Александар Јовановић Ћута опет је ометао посланике, те му је посланик Миленко Јованов указао на то да је чак и папир који је показивао погрешно окренуо.

- Не може да се урла и да се добацуе - реаговао је Јованов. - Ћута урла и сад. Ћуто тек је пола 12, имаш више рубина у себи.

Фото: Принтскрин

На крају јучерашње вишечасовне расправе, премијерка Ана Брнабић, која је у парламенту "бранила" предлог буџета, затражила је подршку посланика за предложену републичку касу за 2023. годину.

Још једном је истакла да је предложени буџет у складу са приоритетима који су изложени у њеном експозеу посланицима, те да ће Влада Србије наставити са капиталним инвестицијама, градити мостове, болнице, школе, научне институте, као и да ће радити на подизању животног стандарда грађана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЛУДИЛО ЈЕ ПОЧЕЛО: Навијачи Борца и Црвене звезде отели заставе Енглезима пред почетак меча на ЕУРО 2024 (ФОТО)

''ЛУДИЛО'' ЈЕ ПОЧЕЛО: Навијачи Борца и Црвене звезде отели заставе Енглезима пред почетак меча на ЕУРО 2024 (ФОТО)

Фудбалске репрезентације Србије и Енглеске одиграће данас свој први меч у групној фази Европског првенства, меч је на програму од 21 час, а ''лешинари'' и ''делије'' су већ почеле са акцијама пошто су успели Енглезима да одузму заставе.

16. 06. 2024. у 12:38

Коментари (0)

НОВАК ЂОКОВИЋ ШОКИРАО СВЕ(Т)! Девет дана после операције колена - одлучио се на ово (ВИДЕО)