БРНАБИЋ: Србија треба да покрене иницијативу за чланство у ОЕЦД-у

Новости онлине

29. 11. 2022. у 12:54

НЕМА много земаља које су напредовале у домену дигитализације, попут Србије, због чега би наша земља требало да покрене иницијативу за чланство у Организацији за економску сарадњу и развој (ОЕЦД), како би постала видљивија на тржишту и привлачнија за стране инвестиције, поручила је данас у Паризу премијерка Србије Ана Брнабић.

БРНАБИЋ: Србија треба да покрене иницијативу за чланство у ОЕЦД-у

Фото: Влада Србије

Брнабићева је новинарима пренела да је са генералним секретаром ОЕЦД-а Матијасом Короманом јутрос у Паризу управо и разговарала на ту тему - када би Србија могла да покрене иницијативу за чланство у тој организацији.

"То је тема о којој ћу разговарати и са председником Александром Вучићем и са министром финансија Синишом Малим. Мислим да треба да покренемо процедуру да постанемо чланица ОЕЦД-а", поручила је премијерка.

Истакла је да је ОЕЦД препознала колико је Србија напредовала у домену дигитализације и иновација, и подсетила да је за време ковида 19 управо ОЕЦД прогласила Србију за једну од пет најиновативнијих земаља, која је употребила технологију да олакша својим грађанима живот током пандемије.

Србија је пре два месеца постала и део њихове групе за електронску управу, а прошле недеље и пуноправна чланица иницијативе за Глобално партнерство за вештачку интелигенцију, додала је премијерка Брнабић.

"Србија је само једна од 29 земаља на свету које су постигле стандарде да буду део Глобалног партнерства за вештачку интелигенцију", казала је Брнабићева.

Истакла је да то све говори о визији Србије за динамичнији економски развој и повратак младих у земљу.

Додала је да све то директно утиче на привлачност Србије за стране директне инвестиције, промоцију и развој малих и средњих предузећа.

Организација за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) је јединствен форум на којем владе 37 демократија са тржишном економијом сарађују на развоју стандарда политике за промовисање одрживог економског раста.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

У БЕСЕДИ за славском трпезом у манастиру Хиландар на Светој Гори, игуман Методије позвао је данас окупљене вернике и сав верни народ да се помоле за судбину Косова и Метохије, као и за оне који ће одлучивати о судбини јужне српске покрајине.

27. 01. 2023. у 15:36

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

У смесу за сарму увек додајте нешто сувог меса, сарма ће добити финији укус, али ипак морате да пазите да због сувог меса не буде прежестока. Пре него што ставите суво месо у сарму обавезно га прокувајте.

27. 01. 2023. у 18:41

Коментари (0)

БИЛО МИ ЈЕ МНОГО ТЕШКО: Јелена открила какав је Новак отац