БРНАБИЋ: "Вучић ће у Прагу бити под бруталним нападом и баражном паљбом"

Тањуг

05. 10. 2022. у 10:28

ПРЕДСЕДНИЦА Владе Србије Ана Брнабић оценила је да председник Србије Александар Вучић на самиту у Прагу имати изузетно тешке састанке и да ће, ако се узму у обзир чињеница да Србија није увела санкције Москви, бити сам против свих учесника.

БРНАБИЋ: Вучић ће у Прагу бити под бруталним нападом и баражном паљбом

Фото: Принтсцреен/РТС

"У Прагу ће сигурно бити под бруталним нападом и баражном паљбом, биће изложен питањима - зашто нисмо увели санкције, зашто смо једини, каква је наша спољна политика", рекла је Брнабићева и нагласила да не би била у кожи председника.

Додале је да ако само помислимо да је Србија једина земља која није увела санкције Москви, а осудили смо дешавања у Украјини, онда видимо да ће председник Вучић тамо бити не један на 27 лидера, већ сам против њих 40.

Брнабићева је додала да ће се на самиту постављати и питање да ли су ставови Србије у складу са европским вредностима.

О каквим европским вредностима причамо само ако видимо њихова обећања Северној Македонији, Албанији, запитала се.

Вучић ужива велико поштовање европских лидера

Према речима Брнабићеве, користиће све за бруталне нападе на Србију, али, како је нагаласила, срећом Вучић ужива велико поштовање европских лидера.

Председица Европске комисије Урсула фон дер Лајен је увек ту за нас, да нас чује, навела је Брнабићева.

Подсетила је да је у Јапану имала прилику да разговара са председником Европског савета Шарлом Мишелом, који јој је рекао да разуме да је тешко, али да моли да председник Вучић буде у Прагу јер нико тако добро не брани и не образлаже позицију Србије.

Мишел је нагласио да желе да се европски пут Србије настави, али да је за њих важно да Вучић буде на Самиту и образложи спољну потлику јер је то нешто што сви прате.

Додала је да је председниково излагање значајно јер је онда пријатељима Србије у ЕУ лакше да бране позицију Србије.

Састанци ће, како је оценила, бити изузетно тешки.

"Не била му у кожи, некада се осећате као црна овца, ... треба много менталне посвећености и енергије да браните позиције Србије, да кажете све и не поклекнете под притиском, да чувате самосталност одлучивања", рекла је Брнабићева.

Међународно право се селективно примењује

Брнабићева је казала да су велике силе почеле селективно да примењују међународно право и да га тумаче како год хоће.

"На европском континенту Повеља УН се преломила на кичми Србије", подсетила је она и додала да је НАТО агресија на Србију чиста као суза и да сваки изговор који нађу као оправдање говори о њиховој селективној примени међународног права.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (64)

ДАНАС ЈЕ ВАВЕДЕЊЕ, А ДУВА ЈАК ВЕТАР: Шта то значи по народном веровању