"НОВОСТИ" ОТКРИВАЈУ: Шта пише у нацрту статута ЗСО - Срби таоци уставног суда лажне државе

Е. В. Н.

30. 09. 2022. у 09:00

У НАЦРТУ статута Заједнице српских општина, на чијем тексту су радиле немачка фондација "Фридрих Еберт Штифтунг" (ФЕС) и Европски институт за мир (ЕИП), а у који су "Новости" имале увид, у очи одмах упада потенцијално најопаснија замка њиховог предлога: све мора да буде урађено у складу са законима и уставом лажне државе Косово.

НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: Шта пише у нацрту статута ЗСО - Срби таоци уставног суда лажне државе

Фото И. Радуловић

Писци документа су наизглед великодушно, на 19 страна, испоштовали све што је предвиђено Бриселским споразумом, потписаним још 2013. Међутим, иако на прву лопту може да изгледа да су аутори Нацрта статута ЗСО били широке руке према Србима, управо формулација "у складу са законима и Уставом Косова" у пракси може да обесмисли сва решења.

Тако би, по предлогу "Фридрих Еберт" и ЕИП, будућа Асоцијација-Заједница општина у којима Срби чине већинско становништво требало да има председника, потпредседника, савет, грб, заставу, право одлучивања у здравству, образовању, урбаном планирању, економском развоју... Предвиђа се да има свој буџет, имовину, право да буде финансирана од стране Србије, без плаћања пореза и такса, као и да остварује контакте и сарадњу са другим асоцијацијама-заједницама у свету. Све оно што је предвиђено договором постигнутим пре девет година.

И ту долази оно "али".

Буквално код сваке ставке - од надлежности ЗСО у области здравства до уџбеника на српском језику - све "мора да буде у складу са косовским законима".

И не само то, у последњем члану 17, став 4 нацрта јасно је "закуцано" да заправо све претходно наведено и предвиђено у документу може да буде "прецртано" по одлуци Приштине. У члану 17 се дословце наводи:

- У било ком тренутку, Влада може искористити своје уставом предвиђено право да упути Уставном суду питања која се односе на уставност било ког аспекта рада и функционисања Асоцијације-Заједнице. Одлуке и мишљења Уставног суда обавезујуће су за Асоцијацију-Заједницу.

Фото Танјуг

Мирослав Лајчак

Овако "упакован" текст Нацрта статута ЗСО тако даје Србима са севера КиМ све што је договорено, али само "на папиру". Јер, ко након што Приштина девет година одбија да формира ЗСО и руши споразуме одлукама Уставног суда (који се већ изјаснио да формирање Заједнице није у складу са највишим правним актом), а ЕУ као гарант свих договора упорно ћути, може да гарантује да влада Аљбина Куртија или нека следећа неће мењати своје законе и доносити уставне одлуке како јој се прохте и тиме блокирати рад ЗСО?

Као што су "Новости" већ објавиле, организације ФЕС и ЕИП последњих месеци "кројиле" су Нацрт статута ЗСО и он је у уторак на састанку у Београду представљен српским и албанским НВО, које су изнеле одређене примедбе. Након процеса ревидирања текста он би требало да се нађе на столу Мирослава Лајчака, специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине.

Укључивање фондације из Немачке у израду Статута ЗСО, а заобилажење представника "Српске листе", како најјаче политичке опције у српским срединама, који нису позвани на састанак, изазвало је подозрење да процес формирања Заједнице прелази са ЕУ на једну њену чланицу, Немачку, која сада треба да доведе до папира који би касније Србији био достављен у мање-више ултимативној форми. Додатно забрињава то што је добро познат став званичног Берлина за који је независност Косова завршена ствар и који отворено од Београда тражи да призна независност лажне државе.

Фото Драган Миловановић

БРИСЕЛ ИГНОРИШЕ УПРАВЉАЧКИ ТИМ

ПРЕМА договорима који су постигнути у Бриселу, Управљачки тим за израду Нацрта статута ЗСО завршио је овај посао пре више од четири године и о томе тада обавестио ЕУ, као посредника у дијалогу Београда и Приштине. Управљачки тим је последњи пут у априлу ове године поново затражио од ЕУ да сазове састанак на високом нивоу на коме би био представљен Нацрт статута ЗСО (а чије је одржавање предвиђено чланом 21. Општих принципа). Међутим, састанак на коме је документ требало да буде представљен Брисел никада није сазвао.

У тиму који је радио Нацрт статута било је четворо Срба, двоје са југа и двоје са севера Косова, а током рада на Статуту, како су истицали у то време, нису били у прилици да се у Бриселу састану са одборима за имплементацију и представе рад на тексту, како би евентуално добили некакве сугестије, а како је било предвиђено договором.

Наиме, у априлу 2018. ЕУ је дала рок да се Нацрт статута изради за четири месеца и он је истекао 4. августа 2018. Управљачки тим је почетком августа 2018. саопштио да је спреман да у сваком тренутку после 4. августа, на захтев Брисела, текст представи одборима за имплементацију и учесницима дијалога на високом нивоу.

Од тада се није дешавало ништа, а сада се поставља питање да ли укључивањем немачких НВО, и цивилног сектора из Србије и са Косова у израду Статута ЗСО, и дефинитивно стављена тачка на напоре Управљачког тима.

Иначе, према постигнутим споразумима и према строго предвиђеној процедури само је Управљачки тим надлежан да изради Нацрт статута ЗСО.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (9)

ХАРАДИНАЈ УДАРИО ИЗ СВЕ СНАГЕ: Чему журба, Аљбине Курти? Престани са исхитреним одлукама и акцијама на северу!