РЕАКЦИЈА РУСКЕ АМБАСАДЕ У БЕОГРАДУ: Амерички амбасадор би могао да поштује независну политику других држава

Novosti online

27. 09. 2022. у 17:20

ПОТПИСИВАЊЕ плана консултација између Србије и Русије, на маргинама 77. заседања Генералне скупштине УН подигло је велку прашину у западним круговима иако нису ни видели план, међу њима реаговао је и амбасадор САД у Србији Кристофер Хил. Као реакцију на његове изјаве огласила се и амбасада Русије у Београду. Коментар Амбасаде Русије у Србији преносимо у целини:

РЕАКЦИЈА РУСКЕ АМБАСАДЕ У БЕОГРАДУ: Амерички амбасадор би могао да поштује независну политику других држава

Foto: Printskrin Youtube

"Без претеривања, запањени смо непримереним изјавама амбасадора САД у Србији К.Хила о руско-српским односима. Овог пута заиста је надмашио самог себе, разуздано захтевајући – као да има такво право – објашњења (!) од власти земље домаћина у вези са потписивањем од стране министара спољних послова Русије и Србије 23. септембра 2022. године у Њујорку плана консултација између ресора за 2023-2024. годину.

Тужно је посматрати колико ниско америчка дипломатија може да падне да би спровела задатке наметања сувереним државама става Вашингтона о „јединству у русофобији“, замене међународног права „поретком заснованим на правилима“, повољним само за САД, и ширења – на основу нефер конкуренције – тржишта за америчке енергенте, који свакако заостају за руским природним гасом и у цени и у квалитету.

Не сумњамо да многи у Србији, која је 1999. године постала жртва америчке и НАТО агресије, овакав приступ категорички не прихватају.

Амбасада Русије у Београду, са своје стране, наставиће, у контакту са српским партнерима, са напорима да се доследно јача билатерална стратешка сарадња у свим областима од заједничког интереса, укључујући дијалог између министарстава спољних послова о широкој лепези актуелних питања. Спроводити тај посао – за разлику од Американаца који више воле да диктирају своје услове – и даље намеравамо, руководећи се принципом једнакости, стриктно у складу са Бечком конвенцијом о дипломатским односима из 1961. године.

Узгред, посаветовали бисмо господину Хилу да се упозна са наведеном Бечком конвенцијом. Лако је пратити одредбе тог документа. Потребно је само научити да поштујете право других држава на независну политику. Ова способност ће убудуће добро доћи Вашингтону – у условима неповратне истинске демократизације међународних односа и формирања полицентричног света, САД ће пре или касније морати да се помире са објективном реалношћу и одустану од неоколонијалних навика и неоправданих амбиција да буду „светски генерални гувернер“, наводи се у саопштењу које потписује служба за штамну Амбасаде Русије у Србији.

ИЗЈАВА ХИЛА

Подсетимо, амбасадор САД Кристофер Хил изјавио је да је видео План консултација који су потписали министри спољних послова Србије и Русије, да у њему нема ничег посебног, али да је Русија желела то да би оправдала свој рат у Украјини.

Хил је рекао да нису знали шта пише у Плану консултација који су потписали министри спољних послова Србије и Русије на крају недеље заседања Генералне скупштине Уједињених нација, али су знали да је потписивање уговора са земљом какав је Русије било необично и да су желели појашњење.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (6)

УНИЦРЕДИТ ПОДРШКА МАЛИМ ПРЕДУЗЕТНИЦИМА: Бизнис клијентима УниЦредит Банке Србија омогућен Тап он Пхоне - терминал на мобилном телефону