МИЛОРАД ВУЧЕЛИЋ У "ЈУТАРЊЕМ ПРОГРАМУ": "Наша позиција јесте компликована, али ситуација у свету није више као 1999. године"

Новости онлине

27. 09. 2022. у 08:08

ГЛАВНИ и одговорни уредник "Вечерњих новости" Милорад Вучелић гостовао је у Јутарњем програму телевизије Пинк, где је говорио о ситуацији у свету и притисцима на нашу земљу.

МИЛОРАД ВУЧЕЛИЋ У ЈУТАРЊЕМ ПРОГРАМУ: Наша позиција јесте компликована, али ситуација у свету није више као 1999. године

Фото: Принтсцреен/Пинк

Са њим је у студију била Драгана Митровић, професорка Факултета политичких наука. Она је рекла да се настављају притисци на нашу земљу, иако смо мали да бисмо утицали на ток најважнијих догађаја.

- Само да подсетим да je руском министру спољних послова Сергеју Лаврову било онемогућено да дође у Србију. Потпуно је логично да је сада на маргинама ГС УН искоришћена прилика када су се могли срести шефови дипломатије, и да су усагласили један технички документ - рекла је она.

Професорка Драгана Митровић је рекла да сада чујемо претње од представника Европске комисије, што је потпуно неодмерено и непримерено.

- Такав је тренд. Није уопште битно шта се заиста догодило или није, за одређене званичнике, већ је у питању један бестијалан пропагандни рат. Сада слушамо само једнострану пропаганду, пошто су одстрањене информације са друге стране - истиче професорка.

Вучелић се сложио да је био у питању један рутински документ, који вероватно потписујемо и са другим државама.

- Ту се види да су у питању технички детаљи. Читаоци "Новости" то могу да прочитају. Али овде је реч о стравичном притиску ЕУ да се усагласи наша спољна политика са политиком Брисела. То делује безазлено, али нас уцењују пријемом у ЕУ. Друга ствар, та организација је страна у активном сукобу са Русијом. Дакле, они траже од нас да постанемо страна у рату. И даље, та организација не поштује свој Бриселски споразум и све што је потписано са Србијом - рекао је он.

Главни и одговорни уредник "Новости" подсећа да ЕУ не чини ништа да реши безбедносну ситуацију на Косову, и да траже од нас да признамо независност дела наше територије.

- У исто време покушавају да реконструишу послератну безбедносну архитектуру, и да избаце Русију из Савета безбедности. Дакле, они траже од нас да улазимо у рат за туђи територијални интегритет, а да не поштујемо сопствени територијални интегритет - каже он.

Вучелић је рекао и да на све то постоји и унутрашњи анти-Вучић фронт, и додаје да је антируски блок медијски доминантан.

- Са друге стране имате интересе своје земље, и 80 одсто људи за које Русија није само гас, нафта и свијетло оружје, него нешто више - каже главни и одговорни уредник "Новости".

Он је казао и да је говор председника Вучића у УН био бриљантан, где је исказан један потпуно принципијелан став усаглашен са међународним правом и Повељом УН.

- Ви знате да је Владимир Путин морао да подсети Шолца да Украјина није први сукоб на територији Европе, и да је агресија извршена на Србију. И онда видимо бесмислице да амбасадорима смета што неко једе боршч. То су неке невиђене дрскости, то је дрски егзибиционизам - истиче Вучелић.

Професорка Митровић је рекла и да су представници ЕУ иритирани говором председника Србије, и подсећа да је снимак његовог обраћања видело више људи него већину обраћања других лидера.

- То је нешто ванредно и изванредно. Мислим да је добро што је председник предочио неспорне чињенице. Друга је ствар што његове речи иритирају оне који немају савести ни политичке храбрости. Видите да се за ропство англиканска црква извињавала 300 година после, и да треба дуго времена за вербално извињење и промену неке политике. Неће се та политика променити због нас, већ може бити део неких крупнијих трендова - рекла је професорка.

Драгана Митровић каже да је забрињавајуће одсуство државничког става представника ЕУ, који нису искористили прилику да се сретну са шефом руске диломатије, што је по дефиницији њихов посао.

Фото: Принтсцреен/Пинк

- Они имају огромне проблеме са Русијом, и укључили су се и економски, али и војно у рат. Они су морали уколико одговорно поступају да се сретну са Лавровом и изнесу свој став и траже решење. Просто, показало се да је апсурдно то што покушавају да изолују Русију. Мора да постоји комуникација и током рата. Наместо да сами дају пример, они се овако понашају - казала је професорка Митровић.

Вучелић подсећа и на речи председника Вучића, да су многи званичници држава ЕУ у Њујорку отказивали већ заказане састанке.

Професорка каже да је то доказ једне незрелости, док су Американци, који су на челу свега, ускратили визе руским дипломатама, што не би смели да чине као домаћини УН.

- То нас забрињава. И ово што смо чули у вестима, да су државе ЕУ уложиле већ 500 милијарди евра како би ублажили ударе енергетске кризе. У шта су уложили, који је резултат - запитала је професорка Митровић.

Вучелић каже да земље ЕУ калкулишу тиме да ће Русија изгубити рат.

- Русија сасвим сигурно не може изгубити рат. Нити ће Путин пропасти, нити ће га они сменити. Те флоскуле да не нападају Русију због Русије, већ због Путина, то смо већ слушали, када су нападали Југославију због Милошевића, сада кажу да не нападају Вучића, него његов режим. Све те приче о мобилизацијама су преувеличане, они немају никакве шансе. Нема никог тамо озбиљног, промишљеног човека, који мисли да ће Русија изгубити рат - каже главни и одговорни уредник "Новости".

Он подсећа да није Русија прва претила нуклеарним ратом, већ га је прва поменула садашња британска премијерка Лиз Трас, док је била министарка спољних послова. 

- Такође, та манипулација да ће Руси употребити нуклеарно оружје у Донбасу, где живе Руси. То је једна калкулација на којој граде политику. Та политика је катастрофална, и нема никакву перспективу. Они развијају русофобију до те мере, а како је говорио историчар Милорад Екмечић, увек када се развија русофобија, један рукавац је србофобија - рекао је Вучелић.

Главни и одговорни уредник "Новости" каже да је на снази распомамљена русофобија у свету.

- Није само то рат. Ту је у питању и рат против православља, како је рекао Карл Билт - рекао је Вучелић.

О победи Ђорђе Мелони у Италији, која је рекла да Урсула фон дер Лајен неће управљати Италијом, већ Италијани, Вучелић каже да то није десно, него нормално.

- Такве дрскости разних европских функционера, попут и оног иступа америчког амбасадора Хила од јуче. Дакле, они прете Италијанима. Ипак су, ако ћемо историјски гледано, они копирали Италијане у лошим стварима, а не обрнуто. Десне идеје су одатле потекле. Италијани су рекли своје и изабрали, и излазност је много већа за Европски парламент, из ког настаје Европска комисија - каже он.

Главни и одговорни уредник "Новости" каже да ако левицу посматрамо само кроз призму ЛГБТ идеологије и такозваних "зелених", без социјалног супстрата, онда то представља нека нова левица.

- Тешко је извести ту категоризацију. Тако је и у Србији. Очекивало би се да је десница државотворна, али овде имамо десницу која није државотворна, док се левица претворила у заштиту права мањина - истиче Вучелић.

Фото: Принтсцреен/Пинк

Он каже да нису десничарски захтеви то што је Ђорђа Мелони тражила да се истраже злочини над Италијанима.

Главни и одговорни уредник "Новости" је додао да ми ни на који начин не треба да се укључујемо у овакву европску политику, нити треба да уведемо санкције Русији.

- То је све против наших интереса. Русија нису само енергенти и подршка на међународном нивоу - истиче он.

О хрватским захтевима да нам се зауставе инвестиције и донације, професорка Митровић каже да то показује патетичну ситуацију у политичкој сцени Хрватске.

- То је њихов проблем, и то је само једна од претњи. Људи су првенствено забринути за безбедност, а онда да својој породици приуште један нормалан живот. Силно смо се злопатили под санкцијама, сви то памтимо. Сада људи стрепе када се спомену овакве приче, и ја лично сматрам да је то само део пакета претњи. Корпорације које су улагале у Србију нису то радиле из неких симпатија, већ су се руководиле својим пословним интересима, одговара им положај Србије и пословни амбијент - каже она.

Вучелић је на крају рекао да само пуким описивањем невоље не можемо бити од помоћи, и да ће председник рећи свој став.

- Наша позиција јесте компликована, али није ситуација у свету као пред агресију 1999. године. Није то више тако изводљиво, нити је то више тај свет. Ово је тешко за малу земљу и велики народ, какав смо ми. Видите, ми смо толико важни и то толико храни нашу мегаломанију, испада да ако се ми придружимо санкцијама против Русије, све је готово. Нису им више довољни само Црногорци. Мења се структура у свету. Ово је велико прегруписавање, и малим народима који имају своју историју и који су навикли да буду субјекти историје је тешко - каже он.

Вучелић додаје да не чекају нас само искушења због Русије, и подсећа на односе САД и Кине, који су на ивици конфликта.

- Тешко јесте, али како се каже, да охрабрим председника, Бог ти ставља на рамена онолико колико можеш да понесеш - закључује главни и одговорни уредник "Новости".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (1)

ТУЖНА ПРИЧА ЧУВЕНОГ ГЛУМЦА: Гроб Милана Срдоча скроз запуштен