СЕЛАКОВИЋ: У Њујорку сам имао 95 сусрета са дипломатама

Танјуг

25. 09. 2022. у 11:49

МИНИСТАР спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас да је заједно са председником Србије Александром Вучићем на заседању Генералне скупштине УН у Њујорку на стотине разговора са страним државницима и дипломатама, и да су главне теме свих сусрета биле су одбрана државних и националних интереса Србије.

СЕЛАКОВИЋ: У Њујорку сам имао 95 сусрета са дипломатама

Фото: Танјуг

На конференцији за медијe у Министарству спољних послова, Селаковић је рекао да је рекао да је ово за Србију најинтензивнија година што се тиче дипломатских активности у последњих неколико година, те да је само он у Њујорку имао 95 сусрета са министарима спољних послова и разним другим дипломатама, и да је потписао 13 споразума о сарадњи и протокола.

Селаковић је као састанке од посебне важности истакао оне које је председник Вучић имао са Џејкобом Саливеном, саветником за националну безбедност председника САД и другим америчким званичницима.

Истакао је да су главне теме тих сусрета били билатерални односи, енергетика, енергетска диверсификација и да се разговарало о градњи соларних паркова, ветрогенератора, изградњи Ђердапа 3 кроји могу да граде само САД, интерконектора са Бугарском и Северном Македонијом.

Селаковић је навео и да су са Бразилом, Колумбијом и Сенегалом потписана по два споразума, а како је истакао, главне теме свих сусрета биле су одбрана државних и националних интереса Србије.

На питање новинара какву поруку Србија шаље споразумом који је потписао са шефом руске дипломатије дипломатије Сергејем Лавровом, Селаковић је одговорио да тај споразум критикују само они који га нису ни прочитали те да он служи само као довољан изговор за напад на нашу земљу.

- Тај споразум потписује се од 1996. године и реч је о техничкој ствари, нема конотацију безбедносне политике. Реч је о билатералним односима и мултилатералној активности. Влада је могла да одбије такав план али у њему нема ништа спорно, а критикују га они који га нису ни видели - поручио је Селаковић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (1)

СНИМАК КАО ДОКАЗ: Кика се није убила! Мајка покојне јутјуберке се огласила на друштвеним мрежама