МАЊЕ ИХ ЈЕ ОД 30 ОДСТО: Срби у Вуковару остају без права

Јурица Керблер, Стални Дописник из Загреба

22. 09. 2022. у 11:46

ПОПИС становништва спроведен у Хрватској показује да је Срба у Вуковару 29,73 одсто, што значи да губе сва права која су до сада имали по закону.

МАЊЕ ИХ ЈЕ ОД 30 ОДСТО: Срби у Вуковару остају без права

Српски дом у Вуковару / Фото Н. Фифић

Наиме, док их је било више од 30 одсто постојала је законска обавеза о двојезичности, те коришћењу латинице и ћирилице на написима свих јавних установа.

Иако је то и до сада Србима онемогућавано, а у Вуковару су насилно скидане двојезичне табле, нови попис који указује на драстично смањење броја Срба у граду на Дунаву битно ће смањити њихова права. Попис је показао да из године у годину у Хрватској живи све мање Срба, тако да је сада 91,63 одсто Хрвата и свега 3,2 одсто Срба. Драстично опада и број католика, којих је сада мање од 80 одсто, док је грађана православне вере 3,32 одсто. Више од 95 одсто грађана Хрватске изјаснило се да им је матерњи језик хрватски, док 1,16 одсто каже да им је српски. Од укупног број грађана 99,24 има хрватско држављанство.

Драматично пада и број становника у Хрватској, па их је сада 3,88 милиона, док их је деведесетих година прошлог века било 4,78 милиона.

БОНУС ВИДЕО:

ПОГРОМ СРБА ИЗ КРАЈИНЕ: "Олуја" - злочин без казне

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (10)

НИШТА ОД СРБИЈЕ: Откривено где је Новак Ђоковић отишао после Аустралијан опена