ЕКИПА "НОВОСТИ" НА КиМ: Погледајте шта се дешава на путу од Митровице до Зубиног Потока и административног прелаза Брњак (ФОТО)

Д.Зечевић

30. 08. 2022. у 18:22

ИАКО на путу од Митровице према Зубином Потоку и даље према језеру Газиводе и административном прелазу Брњак данас поподне има мање возила него што је то уобичајено на тој деоници затичемо два пункта КФОР-а.

ЕКИПА НОВОСТИ НА КиМ: Погледајте шта се дешава на путу од Митровице до Зубиног Потока и административног прелаза Брњак (ФОТО)

Фото: Драган Миловановић

Први тзв. пункт са два џипа и неколико војника КФОР-а али и возило полиције тзв. Косова налазе се надомак места Вараге.

Изнад возила натпис на билборду "Не брините, ту смо чекамо".

Други пункт КФОР-а са три возила ове мисије стациониран је надомак хидроцентрале где се и налази Управна управна зграда "Газивода". На самом прелазу Брњак хамер припадника Росу заклоњен је високом бетонском таблом док је истим таблама у дужини од пар десетина метара и високим око два местра заклоњено неколико објеката полиције тзв. Косова.

Фото: Драган Миловановић

Брњак

На самом прелазу нема значајније гужве, али на путу од Зубиног Потока до прелаза Брњак срећемо више возила полиције тзв. Косова, односно полицијских патрола. И док из мисије КФОР истичу да остају у појачаном саставу у близини прелаза Јариње и Брњак и да настављају да помно прате ситуацију, житељи севера Космета, према речима бројних саговорника "Новости", осећају забринутост уочи првог септембра.

Тада ће, према најавама Приштине, почети да се примењује једнострана одлука привремених приштинских институција око пререгистрације српских регистарских односно КМ на тзв РКС ознаке.

Фото: Драган Миловановић

Брњак

Та мера, на коју не пристају и са којом се не слажу житељи севера покрајине, требало би да почне да се спроводи од првог септембра до краја октобра месеца. Појачана забринутост, према речима представника Срба, влада у све четири општине на северу, а рема речима Зорана Тодића председника општине Лепосавић додатну бригу изазивају сазнања о намерама специјалаца Русу да формирају своју базу на подручју ове општине.

- Знајући за раније упаде специјалаца Росу који не презају ни од употребе ватреног оружја, бринемо за своје породице а поготову што школска година почиње у четвртак - каже нам житељска Косовске Митровице која као и њени сународници стрепи од једностраних потеза Приштине.

Фото: Драган Миловановић

Брњак

Иначе, припадници полиције тзв. Косова, али и патроле и пунктови КФОР-а далеко су присутнији на северу него у остату Космета. Наиме, на путу од административног прелаза Мердаре до манастира Високи Дечани осим саобраћајне полиције, нису видљиви специјалци Росу док су припадници италијанског Кфора, као што је то уобичајено, присутни на самом пункту испред улаза у манастир и на пар стотина метара од светиње на месту где су својевремено поставили жардињере за цвеће.

Фото: Драган Миловановић

Зубин поток

Иако су у овој светињи, у коју на молитве и поклоњење моштима светог краља Стефана Дечанског долазе и Албанци, осећа мир, Срби на северу Космета су у стрепњи од предстојећих дана.

Фото: Драган Миловановић

Зубин поток

БОНУС ВИДЕО - БИЈУ РАФАЛИ, ПСУЈУ НАМ МАЈКУ СРПСКУ: Потресна исповест старице из Рудара

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИЈА ОДУШЕВЉЕНА СРБИМА: Оно што су навијачи репрезентације Србије урадили на Светском првенству распаметило Русе

РУСИЈА ОДУШЕВЉЕНА СРБИМА: Оно што су навијачи репрезентације Србије урадили на Светском првенству распаметило Русе

Фудбалска репрезентација Србије играла је против Камеруна у оквиру другог кола Светског првенства у Катару, а утакмица, која је учинила изузетно занимљивом ситуацију на табели групе Г, привукала је и приличну пажњу - у Русији.

29. 11. 2022. у 18:50

Коментари (3)

ДЕТАЉНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ДЕЦЕМБАР: Од 6. децембра долази до потпуног преокрета