НИКОЛА СЕЛАКОВИЋ: Историјска посета министра спољних послова Србије Костарики (ВИДЕО,ФОТО)

Novosti online

10. 08. 2022. у 08:53

МИНИСТАР спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да је обележавање 140 година успостављања дипломатских односа Србије и Костарике била одлична прилика за прву, историјску посету једног министра спољних послова Србије Сан Хозеу.

НИКОЛА СЕЛАКОВИЋ: Историјска посета министра спољних послова Србије Костарики (ВИДЕО,ФОТО)

Foto: Ministarstvo

Министар Селаковић изразио је задовољсто што се током посете срео са неколико истакнутих функционера ове централноамеричке републике. Поред састанка са министром спољних послова и вера Костарике Арнолдом Тиноком, Селаковић је имао одвојене сусрете са министром спољне трговине, министром пољопривреде и сточарства, као и са министром енергетике и заштите животне средине.

Шеф српске дипломатије истакао је да је посета Костарики и централни састанак са костариканским колегом била прилика да, након више од 46 година, буду потписани одређени меморандуми и споразуми између наше две земље.

Селаковић и Тиноко потписали су Заједничку декларацију о проглашењу новог датума успостављања дипломатских односа Србије и Костарике, којим је усаглашен 27. октобар 1882. за дан започињања билатералних односа две државе, као и два меморандума о разумевању два министарства спољних послова - о успостављању механизма политичких консултација и о сарадњи дипломатских академија.

Фото: Министарство

Такође, министар Селаковић и ресорни костарикански званичници потписали су Меморандум о сарадњи у области пољопривреде и Меморандум о разумевању у области спорта.

Фото: Министарство

Селаковић је указао да је Костарика по површини нешто мања од централне Србије и да са 5,2 милиона становника има годишњи БДП од преко 100 милијарди долара. Посебно је напоменуо да у областима пољопривреде, заштите животне средине и модерних технологија можемо да остваримо изузетну озбиљну размену искустава.

Фото: Министарство

 - Имајући у виду да је ово је била прва посета министра спољних послова Србије, а да смо у последњих 20 година имали две посете министара спољних послова Костарике Србији, добили смо уверавање да ћемо у што скоријем периоду бити у прилици да угостимо министра Тинока у Београду, како бисмо наставили наш новоуспостављени политички дијалог, али и да трагамо за свим могућностима за успостављање јачих економских веза између Србије и Костарике - рекао је министар Селаковић.

Фото: Министарство

Шеф српске дипломатије подсетио је да је Костарика међу првима у свету признала тзв. независност наше јужне покрајине, али је истакао да је ово била прва прилика да се у њиховој престоници разговара о питању Косова и Метохије.

 - Ово је била прилика да разговарамо о разликама у нашим погледима на то питање, али и да укажемо на посвећеност Београда тражењу мирног, компромисног, обострано проихватљивог и одрживог решења за питање наше јужне покрајине Косова и Метохије - нагласио је Селаковић.

БОНУС ВИДЕО:

ПРОСЛАВА У МАНАСТИРУ СВЕТИ ПРОХОР ПЧИЊСКИ Селаковић: Важан датум у историји македонске државности

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ВОЗАЧ АУТОБУСА ПЛАКАО КАО КИША: Није могао да верује шта је доживео дан пред одлазак у пензију (ВИДЕО)

ВОЗАЧ АУТОБУСА ПЛАКАО КАО КИША: Није могао да верује шта је доживео дан пред одлазак у пензију (ВИДЕО)

ВИШЕ од три деценије провео је иза волана градских аутобуса, а последњих девет бринуо је о превозу путника из Мас Саура, места смештеног западно од центра Барселоне.

01. 03. 2024. у 17:05

Коментари (0)

ОВК ГА ЈЕ ОТЕЛА 1998. ГОДИНЕ: Сведочење Небојше о томе како је преживео 40 дана заточеништва (ВИДЕО)