ВУЧИЋ ПОСЕТИО ОПШТИНУ ИВАЊИЦА: Председник најавио велика улагања у Моравички округ (ВИДЕО)

Novosti online

06. 07. 2022. у 10:22 >> 15:16

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић данас је боравио у посети општини Ивањица у Моравичком округу.

ВУЧИЋ ПОСЕТИО ОПШТИНУ ИВАЊИЦА: Председник најавио велика улагања у Моравички округ (ВИДЕО)

Фото: Новости

Председника у Одвраћеници сачекали бројни грађани

Председника су у месту Одвраћеница сачекали бројни мештани. Они су носили српске заставе. Грађани су хтели да поразговарају са председником.

Фото: Принтсцреен

Вучић стигао на Голију

Председник Вучић стигао је на Голију, где тренутно разговара са оупљеним грађанима. На Голији ће бити представљен пројекат развоја туризма ове српске ваздушне бање.

- Заиста невероватна природа. Златибор је леп, али ово изгледа још лепше. Поглед на Пештер, заиста нестварно: Нигде, па ни у иностранству нисам видео овакву лепоту - прокоментарисао је председник.

- За два сата ће се стизати овуда ауто-путем и ускоро може Голија да буде вреднија и од Копаоника и од Златибора - рекао је Вучић.

Представници општине Ивањица замолили Вучића га да се Голија не претвори у Златибор, односно да не буде толико индивидуалне градње.

- То је на председницима општина, надам се и ја да неће тако бити - казао је председник.

Председник је разговарао са кинеским извођачима радова, истичући да је изградња ауто-пута Пожега-Дуга Пољана од изузетне важности.

- Решите то око финансирања што пре, молим вас, и убрзајте колико можете. Ускоро се екселенција Чен Бо враћа у земљу и надам се да ће и она помоћи - рекао је председник.

"Не пада нам на памет": Вучић о захтевима из Европског парламента

Председник Вучић одговорио је на питање новинара какав ће бити одговор Србије на очекивања из Европског парламента да „се од Србије и тзв. Косова очекује да потпишу споразум о унапређењу односа, који се заснива на међусобном принању:

- Одговорићемо пристојно, нећемо да разматрамо, не пада нам напамет, исцрпео сам резервоар пристојних одговора на све то

Председник је прокоментарисао и могућност дијалога са Куртијем.

- Хоћу, нико ме није ни звао, не видим баш неки смисао.

А на констатацију новинара да известилац Европског парламента за Косово, Виола фон Крамон очекује дијалог Вучића и Куртија, Вучић је рекао:

- Ја сам мислио да Лајчак треба да ме зове, али ако Fон Крамон каже ето ме одмах.

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Вучић у Куманици, у посети породици Богдановић

Председник Вучић стигао је у село Куманицу, где је обишао домаћинство Вукашина Богдановића. Породица Богдановић има доста чланова. Вукашин (64) и Стевка (59) имају три сина. Син Радован (41) има супругу Сању (38), децу Јована (14), Јулијану (12), Вукашина (9). Син Милован (36) има супругу Аницу (35), децу Милорада (10), Марину (8), Мирољуба (2). Син Зоран (31) има супругу Марију (29), децу Кристину (11), Ненада (8), бебу Катарину.

Фото: Новости

- Много деце имате, јако сам срећан што то видим - казао је председник и мештанима најавио нови пут до октобра.

- Договорили смо километар и двеста да се асфалтира брзо.

Новости

- Ти си срећан са три сина, али посебан је благослов имати ћерку. Помажу ли око кућних послова? - питао је Вучић домаћин.

- У Куманици има 120 људи? Колико има село Међуречје? - питао се председник.

- Разговарајте молим вас и са Телекомом, да људи овде добију домет - рекао је Вучић.

Фото: Новости

- Чудесно је, ја сам први пут овде, нисам видео неко овакво место... Колико је школа далеко? - питао је Вучић, на шта је добио одговор да је школа удаљена око 11 километара.

Мештани су открили председнику да је до школе обезбеђен превоз.

Новости

На питање мештана да ли могу да им се врате аутобуске линије које су раније имали, председник је рекао да "тешко да то може да се оствари".

- Тешко је наћи приватника ко ће да троши паре, аутобус за двоје-троје људи - одговорио је Вучић.

Једна од мештанки Куманице питала је да ли ће доћи до помоћи самохраних родитеља.

- Колико деце имате? - питао је Вучић.

Новости

- Ја имам ћерку, она је подстанар са двоје деце - рекла је жена.

- Сузана, провери са Даријом, Аном и Синишом... провери колико би нас коштало да направимо помоћ за неке самохране родитеље. Да видимо можемо ли испод 70.000 једнократно, па да имају нешто и на дуже - казао је Вучић.

Новости

Новости

Новости

Фото: Новости

Председник најавио улагања у општине

Вучић је најавио улагања у општине Моравичког округа.

- Ради се пут до Сјенице, у Рашкој ће исто бити других инфраструктурнох пројеката. Радиће се и и на Златибору када је у питању канализација, чишћење од растиња. Видећемо да ли је могућа и изградња скијалишних центара на Голији. Решавамо и питање гаса - рекао је Вучић.

Како каже, то су добре ствари које ће људи одмах моћи да виде.

- Биће резултата у наредних месец дана - прича Вучић.

Вучић је говорећи о довођењу великих фабрика у Ивањицу, каже да сам град поседује неколико, као и то, да се углавном баве пољопривредом.

- Њима су најважнији путеви, чули сте и сами - додао је Вучић.

Исто тако и Пожеги, Ариљу и Косјерићу, свима су неопходни путеви, на чему радимо, наводи председник.

Говорећи о Ивањици, председник истиче да је за Ивањицу велика ствар то што ће се 5 милиона евра уложити у главну, али и све остале путеве овог града.

- Уложили смо много у Сврачково, то је 30 милиона евра, ту за 500.000 људи решавамо проблем. То су огромна учлагања са огромном акумулацијом - додао је Вучић.

Председник је рекао да је данас са руководством Ивањице разговарао о електроенергетским проблемима, да се они решавају и да се предузмају мере како би стање било много боље него што је било прошле зиме.

- Овде су представници ЕПС-а, ЕМС-а, ОДЕС-а и добили су налоге да чисте растиње, а у Ивањици сада има већ 90 посто бетонских стубова, па ће мање да падају - рекао је Вучић одговарајући на питање локалног медија да ли је тема састанка са руководстом општине Ивањица, поред путева и инфастуктуре била и санација електроенергетске мреже јер је током зиме било великих проблема.

Он је рекао и да за годину дана не може све да се реши, али да се чини све како би ситуација била неупоредиво боља.

Фото: Танјуг

"Чека нас тешка зима"

Председник Александар Вучић каже да се Србија суочава са проблемом да нико неће да увезе дизел код нас због ниских цена које контролише држава.

Вучић је рекао да имамо сличан проблем као Хрватска по питању нафте, као и да смо ми то решили за сада повећањем цене горива претходне недеље.

- Решили смо повећањем цена прехтодне недеље, да неко почне да увози овде дизел. Рафинерија у Панчеву прерађује комплетну сирову нафту, па за Републику Српску иде 22.000 тона, и прекинули смо извоз на седам дана, затим 9.000 тона иде за БиХ, затим за Бугарску и Румунију - рекао је Вучић.

Навео је да је гас сада 1.730 долара за 1.000 кубика на тржишту, али уз трошкове 2.100 или 2.200 долара, иако је лето. Додао је да се на зиму може очекивати да оде и до 5.000 или 6.000 долара за 1.000 кубика.

- Ако рачунамо да буде у просеку у зимским месецима 4.000 евра на тржишту, а треба нам 15 милиона дневно, биће нам потребно за четири месеца око шест милијарди евра, што је скоро половина нашег буџета - истакао је.

Он је говорио и о цени струје.

- Ми плаћамо струју 41 евро по мегаватсату, а цена је 368 евра, девет пута је већа од онога што плаћамо. Ако повећамо цену струје биће велики удар по џепу грађана - истакао је Вучић.

- Угаљ не можемо да набавимо, ми зими за дан потрошимо 1000 тоне угља, сада разговарамо са Кинезима, да организујемо барже, да бисмо могли да превозимо 40, 45.000 тома до Констанце - каже Вучић.

Каже да смо данас увезли 3.100 тона угља, а да нам је потебно зими 100.000 тона угља дневно.

- Нема логистике, све возове смо похватали и не може, молимо Кинезе да нам барже довуку до Констанце, организовали смо 20 баржи и сада купујемо још 30 да би могли да превозимо до Обреновца по 40.00 до 45.000 хиљада тона на дневном нивоу колико је потребно временски на тој релацији - рекао је Вучић.

Фото: Танјуг

"Било покушаја у ЕП да се изгласа прекид преговора Србије о приступању ЕУ"

Председник је рекао да су појединци покушали данас у Европском парламенту да изгласају прекид преговора Србије у приступању Европској унији.

- Били су покушају појединих посланика у ЕП да се изгласа прекид преговора Србије у приступању ЕУ. Нама је драго што то није изгласано. Било би погрешно да је то изгласано. Хвала већини европских посланика што није то изгласано - рекао је Вучић и додао:

- Свако свој посао. Ми имамо свој интерес, важно је да будемо на европском путу, али и да имамо своју слободу размишљања. Ако неко не разуме специфичност наше позиције, онда ником не жели добро, али то је питање за ширу политичку расправу. Са многима је данас тешко разговарати. Са некима је могуће, са некима није. Разговарате са онима са којима можете - рекао је председник.

Председник одговорио опозицији

Вучић је на питање новинара коментарисао то што је Здравко Понош рекао да је "одговор Србије на провокације Аљбина Куртија то што Милан Радојичић покушава представи као Зеленског".

- Сувише је озбиљна ситуација на Косову да би неко правио шале, поредио Милана Радојичића са Зеленским. Нити мислим да би се Зеленски обрадовао, а још мање Милан Радојичић. А где би то требало да буде Милан Радојичић, ако је са Косова. Или бисте већ желели да наш одговор буде да повучемо или кажемо људима са севера да се повуку у централну Србију. Да ли је то одговор тих политичара из опозиције? То где је Милан Радојичић је његова приватна ствар, која нема везе са државом. Нити је имало, нити ће да има. Србији је потребан мир, а не сукоби - додао је председник.

Фото: Танјуг

- Моје питање је да ли вам смета што је неко у својој кући, на свом огњишту? Хоћете да га протерате? Зато сте хвалили Куртија у појединим медијима у Србији? Зато сте га волели толико, јер хоћете да протерате Србе са КиМ? - запитао се Вучић.

Председник је потом истакао да је Србија имала највише ратова у 20. веку.

- Па ајде сада да прескочимо нешто, ајде да чувамо мир, гурамо земљу напред... То не значи да ћемо дозволити прогон и убијање нашег народа. Опет је тешко неодговорним људима одговорити - каже председник.

"Није тачно да ћу се састати са Куртијем у Бриселу"

Вучић је изјавио да није тачно да је договорен његов састанак са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

Вучић је казао да то није тачно и да га нико није ни питао чак у вези тога.

- То није тачно, нико ме није ни питао чак. Ја не бежим ни од једног састанка, углавном је он бежао са састанака, ја не бежим од састанака - казао је Вучић.

Вучић са председницима општина Моравичког округа

Председник се у Ивањици састао са председницима општина Сјеница, Рашка, Ариље, Косјерић, Пожега и Ивањица, са којима ће разговарати о пројектима и проблемима у Моравичком округу.

Како су председници ових општина рекли уочи разговора са председником, реч је о једном у низу радних састанака на којима челници тих локалних самоуправа представљају Вучићу капиталне пројекте важне за грађане тог дела земље - изградњу путева, школа, домова здравља.

Фото: Танјуг

Такође, на састанку ће бити речи и о привредном и економском развоју тих општина.

На састанку у згради општине Ивањца су председници општина Ивањице Момчило Митровић, Сјеница Муниб Мујахић, Ариље Предраг Маслар, Пожеге Дорђе Никитовић, Косјерић Жарко Ђокић и Рашке Игњат Ракетић.

Фото: Танјуг

Председник у Ивањици, дочекао га велики број грађана

Велики број грађана окупио се у Ивањици да дочека председника Вучића.

- Ускоро ћу доћи и у Арљие, па ћу обићи нека села и у Ивањици. Оно што вам обећавам, јесте улагање у путеве, улагање у главну улицу - казао је и додао да ће држава уложити пет милиона евра у Ивањицу и да ће се одмах кренути са радовима.

Фото: Новости

- Добили смо захтев од општине на 1,75 милијарди динара, односно око 15 милиона евра да уложимо у путеве. Рекли су да су путеви највећи проблем. Уложићемо, најпре, у главну улицу после 30 година обећања. Те радове ћете видети још током овог месеца - рекао је Вучић.

У тај пројекат биће уложено укупно 1,5 милиона евра.

Вучић најавио пет милиона евра улагања у Ивањицу

- Пре краја године уложићемо укупно пет милиона евра у путну инфраструктуру Ивањице - прецизирао је Вучић и додао да ће радови кренути одмах.

Подсетио је да држава са кинеским партнерима ради на пројектовању аутопута Пожега-Ивањица, те Ивањица-Дуга Пољана-Бољаре.

- То ће бити највећа промена за Ивањицу, бићете на свега сат и по од Београда. Следеће године завршамо аутопут до Пожеге, па идемо даље ка Ариљу, и ка црногорксој граници - истакао је.

Председник о повећању пензија

Председник је говорио и о повећању пензија.

- Увећање пензија биће скоро 20 посто, то није нешто што ће бити једнократно, него ће бити за стално. Гледаћемо нешто током зиме, фебруар - март, и једнократно, али видећемо још - казао је председник и подсетио да нам иде тешка зима и замолио "да будемо јединствен народ".

Фото: Новости

"Биће великих притисака, ми ћемо да чувамо мир"

- Неће стати рат. Наше је да се уздамо у мир, да чувамо јединство и да бринемо о својој земљи. Биће великих притисака око КиМ, око санкција и свега. Ми ћемо да чувамо мир, али ћемо такође да чувамо слободу да самостално доносимо одлуке - казао је.

Председнику су осмех на лицу измамили малишани који су били у првим редовима мећу окупљеним грађанима. Он је, тим поводом, најавио већа улагања у политику наталитета.

- Биће више пара и права за мајке, породиље, иако мислимо да смо доста тога дали.

Фото: Новости

Председник стигао у Радаљево

Нешто после 10 часова председник је стигао у селао Радаљево и у посети је породичној фирми за производњу садница, откуп и прераду јагодичастог воћа Флорива. Никола (74) и Славица Радовановић (71) власници су ове фирме. Њихов син је Зоран (48), који има супругу Маријану (47), децу Ану (20), Милоша (14).

Фото: ПРинтскрин

"Захвалница председнику у име малинара"

Вучић разговара се власницима и запосленима у овој фирми. Председника су сачекали и бројни мештани. Вучић је добио захвалницу у име малинара Србије.

Фото: ПРинтскрин

- Сад је некако цена малина тако добра, то није наша заслуга, такво је стање на тржишту - казао је председник и додао да посао око малина траје неколико месеци и није нимало лак.

Фото: ПРинтскрин

- Ја сам се мало плашио када је почео рат, али малина нам је добра. Ја како сам старији највише волим малине. Кад сам био клинац, нисам их волео, а сад бих само малине јео - истакао је председник.

Председник је најавио да ће држава уложити значајан новац у обнову локалних и регионалних путева на територији општина Ивањица, Ариље, Пожега и Косјерић.

- Колико видим, путеви су вам све. Даћемо значајне паре, највеће паре до сад за Ивањицу, али морамо да видимо и за Ариље, Пожегу и Косјерић, за све читири опшитне, да поправимо локалне и регионалне путеве - истакао је Вучић.

- Тражили су нам 1,7 милијарди за део који укључује пут од Голијске реке до Одвраћенице - рекао је.

Фото: Новости

Вучић је подсетио да ће кроз Ивањицу проћи аутопут ка Црној Гори и додао да је деоница Ивањица - Сјеница најтежа деоница, тежа од деонице Дуга Пољана - Бољаре на граници са Црном Гором.

- Сада се мучимо са градњом тунела Муњино брдо (на деоници Прељина - Пожега), због компликоване геодезија у тунелу - навео је Вучић.

Фото: Новости

- Ја иначе мислим да је важна канализација, али где год да сам отишао, људи само путеве траже. И велики напредак ће да буде када се то среди - рекао је Вучић.

Фото: Новости

Председник је потом разговарао са мештанима, поводом развоја туризма на планини Голији.

Фото: Новости

"Цена нафте не зависи од нас"

- Велика је криза која нас очекује, чека нас тешко време - казао је председник, коментаришући протесте у европским земљама, Холандији и Немачкој. Одговарајући на питање да ли ће бити поскупљења нафте каже да "то не зависи од нас".

Фото: Новости

- Гледамо да не дође до поскупљења, али то не зависи од нас. Гас и даље нисмо повећавали, и даље је то нереално ниска цена гаса. Морамо да радимо, да се сналазимо, сваки дан који прође без хаварија, искључења струје и остало, спасени смо. Ја сваки дан бројим, а остало је девет месеци... Да видимо можемо ли да издржимо без великих последица. И Мађарска, која доста стоји боље од нас, увела је ограничења на потрошњу дизела и бензина - каже Вучић.

Реконструкција главне улице у најкраћем року

Говорећи о реконструкцији главне улице у Ивањици, која чека 30 година на сређивање, Вучић је рекао да ће се то средити у најкраћем могућем року. - Како је могуће да 30 година главну улицу нисте урадили? - питао је Вучић надлежне из општине.

- Нисмо имали средстава, пуно кошта - одговорио је председник општине Момчило Митровић. - Онда сте чекали да вам ми то платимо? - запитао је Вучић.

Малинар рекао Вучићу кад се све променило набоље: Позвали сте премијерку и питали откуд малина из Марока

Председника Вучића токо разговора један од малинара подсетио је на његов разговор са премијерком Аном Брнабић, коју је председник позвао и питао "Зашто је малина из Марока?"

– Кад сте били у куповини, кад је Вукану био рођендан, кад сте звали председницу Владе, тад се све променило. Питали сте зашто је малина из Марока, имамо ли ми малину – рекао је један од малинара.

Председник је одговорио:

– Она се мало наљутила зато што је било рано, око пола 6, онда сам питао одакле малина из Марока, схватио сам да је реекспорт. Малтретирао сам је цео дан, али била је фер - казао је.

Фото: Новости

Фото: ПРинтскрин

Вучић у обиласку фабрике "Флорива"

Председник обилази фабрику, где разговара са власницима фирме, али и радницима који се баве садницама малине, али и другог воћа.

Вучић је овом приликом од домаћина купио ракију од шумске јагоде.

Фото: ПРинтскрин

Фото: ПРинтскрин

Фото: ПРинтскрин

Фото: ПРинтскрин

Фото: ПРинтскрин

Фото: ПРинтскрин

Фото: ПРинтскрин

Фото: ПРинтскрин

Фото: ПРинтскрин

Фото: ПРинтскрин

Фото: ПРинтскрин

Фото: ПРинтскрин

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (83)

КИНЕСКИ РАЗАРАЧ: Ово је једна од најсмртоноснијих интерконтиненталних ракета - до Америке може стићи за 20 минута