ТАЧКА НА БРОЈАЊЕ ГЛАСОВА ТАЧНО У ПОДНЕ: РИК данас о коначним резултатима парламентарних избора

С. С. Р.

05. 07. 2022. у 09:14

РЕПУБЛИЧКА изборна комисија, на седници заказаној за подне, требало би да на данашњој седници усвоји извештај о коначним резултатима парламентарних избора, што значи да изборни процес улази у финиш. Од данас ће, уколико РИК да зелено светло за расподелу мандата, почети да тече рок за формирање парламента, а крајњи је 4. август.

ТАЧКА НА БРОЈАЊЕ ГЛАСОВА ТАЧНО У ПОДНЕ: РИК данас о коначним резултатима парламентарних избора

Фото Танјуг

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић очекује да ће нови сазив парламента бити конституисан до краја јула, а да ће затим релативно брзо бити формирана нова влада. Али, и даље се не зна да ли ће бити настављена сарадња напредњака и социјалиста.

Лидер социјалиста наводи да одлуку о томе доноси највећа странка - СНС која диктира темпо и услове, и напомиње да је СПС спреман на то "да могу да постоје и друга решења".

Било како било, трновити пут до коначних резултата парламентарних избора одржаних 3. априла коначно је пређен после укупно пет гласања у Великом Трновцу, због разних неправилности.

- Када добијем извештај РИК моја обавеза је да се у року од 30 дана одржи конститутивна седница Народне скупштине. Парламент је конституисан када су верификовани мандати две трећина посланика. Од тада иде рок од 90 дана за формирање владе, а председник Вучић тек тада може да почне консултације са посланичким групама и одреди новог мандатара владе.

Фото: Танјуг

Председник Извршног одбора СНС Дарко Глишић оценио је да ће конституисање Скупштине Србије и формирање Владе бити бржи него што многи очекују. На став који су износили социјалисти да је наставак сарадње СПС и СПС природан, он је рекао:

- За мене је природно да је лети топло, а да је зими хладно. То су природне појаве. Председник који је добио апсолутни легитимитет кроз невероватну подршку на изборима, има мандат да обави консултације и дефинише на који начин то може најефикасније да функционише и да предложи мандатара.

РАСПОДЕЛА МЕСТА У КЛУПАМА

ТИМ око напредњака имаће 120 посланика, "Уједињени за победу Србије" 38, СПС 31, НАДА 15, Морамо 13, а Двери и Заветници по десет. СВМ ће имати пет представника, Муфтијин аманет - три, Заједно за Војводиу и СДА Санџака по два, док ће једно место, изборено у Великом Трновцу, имати и Албанци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЧУВАР ТАЈВАНСКОГ НЕБА: Тиен-Кунг 3 - домет 200 км, уништава више циљева одједном