АНА БРНАБИЋ СА ТЕРЕЗОМ РИБИЕРО: ОЕБС важан партнер на унапређењу свеукупног медијског окружења

Novosti online

01. 07. 2022. у 18:21

ПРЕДСЕДНИЦА Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са представницом ОЕБС за слободу медија Терезом Рибеиро.

АНА БРНАБИЋ СА ТЕРЕЗОМ РИБИЕРО: ОЕБС важан партнер на унапређењу свеукупног медијског окружења

фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Састанку је присуствовао шеф Мисије ОЕБС у Србији амбасадор Јан Брату.

Брнабић је у разговору истакла да је Влада посвећена раду на унапређењу свеукупног медијског окружења и да је у томе управо ОЕБС изузетно важан партнер. Брнабић је истакла да ОЕБС представља мост између Владе са једне, и медија и организација цивилног друштва, са друге стране. Мисија ове организације у Србији радила је са Владом и медијским и новинарским удружењима на припреми Медијске стратегије и Акционог плана, и на спровођењу активности и праћењу примене стратегије. Мисија ОЕБС је такође активно учествовала у свим радним групама које се баве израдом медијских закона и питањима безбедности новинара.

Председница Владе рекла је у разговору да ће један од кључних приоритета и будуће Владе свакако бити активности у области владавине права, и то пре свега реформа правосуђа и медији.

Представница ОЕБС за слободу медија Тереза Рибеиро рекла је да ће ОЕБС наставити да подржава све активности чији је циљ унапређење медијске сцене и положаја новинара, као и наставак имплементације Акционог плана за Медијску стратегију. Председница Владе рекла је да је у тој области приоритет да се заврше измене и допуне Закона о јавном информисању и медијима. Поред тога, наставиће се и рад на усвајању измена Кривичног законика у циљу унапређења кривично-правне заштите новинара, што је и било покренуто уз велику подршку експерата које је ангажовала Мисија ОЕБС у Србији.

Говорећи о питањима безбедности новинара, Брнабић је рекла да Радна група за безбедност и заштиту новинара, сем осталог, редовно прати статус актуелних случајева напада и угрожавања безбедности новинара. Брнабић је напоменула случај новинара Милана Пантића из Јагодине, које је убијен још пре 21 годину, и рекла да је важно да се тај случај оконча.

Брнабић и Риберио сложиле су се да је важно наставити дијалог и јачање поверења са медијским и новинарским удружењима о свим важним питањима за медијску заједницу.

БОНУС ВИДЕО: АНА БРНАБИЋ НИЈЕ НАСЕЛА НА ПРОВОКАЦИЈЕ: "Морам да погледам и чујем сама, па ћу вам онда одговорити"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ПРЕВИШЕ ТОПЛО ОБУЧЕН: На Келебији заустављен пешак пун новца