ПЕТКОВИЋ ПОРУЧИО: Стано чита и вади из споразума искључиво оно што му одговара

Novosti online

01. 07. 2022. у 10:56

ДИРЕКТОР Канцеларије за КиМ Петар Петковић прокоментарисао је изјаву портпарола ЕУ Петера Стана да "(тзв.) Косово има право да укида КМ таблице", навевши да је "потпуно невероватно то што је Стано рекао да Приштина има право да укида регистарске таблице које издаје Србија и да је то учинио очигледно не читајући споразуме".

ПЕТКОВИЋ ПОРУЧИО: Стано чита и вади из споразума искључиво оно што му одговара

Фото Танјуг

- То је апсолутно нетачно и у најмању руку лицемерно. ЕУ као посредник у дијалогу Београда и Приштине би морала да зна који је садржај свих постигнутих споразума - нагласио је Петковић.

Стано, као каже Петковић, ствари посматра једнострано, чита и вади из споразума искључиво оно што му одговара.

- Зато каже да на основу споразума из 2011. и 2016. Приштина има право да укине таблице, али то није тачно. У договореним споразумима стоји да ће се извршити пререгистрација свих регистарских таблица на простору КиМ тако што ће народ моћи да бира између таблица такозваног Косова и статусно неутралних таблица КС - објаснио је он. 

Додаје да је приштинска власт у септембру 2020. године, како објашњава, једнострано укинула статусно неутралне таблице.

Због тог потеза, како наводи, ми смо касније имали све проблеме и кризу на Јарињу и Брњаку.

Петковић истиче да "најновијим једностраним потезима Приштине и Аљбина Куртија да се укину српске личне карте и регистарске таблице са ознакама КМ, ГЛ И ПР које издаје Република Србија, Приштина не само да на најгрубљи начин врши противправно институционално насиље према Србима на Косову и Метохији, већ крши и све договоре и споразуме, пре свега споразум о слободи кретања, али и најдиректније угрожава мир и стабилност на Западном Балкану".

- Овим једностраним потезима Приштина ствара нову безбедносно политичку ситуацију на простору КиМ, али бојим се да се то може и те како прелити и на простор Западног Балкана - рекао је Петковић гостујући на телевизији Пинк.

Због тога, како наводи, председник Александар Вучић свих ових дана говори да морамо да сачувамо мир и стабилност, да градимо односе, да развијамо економију јер на тај начин превазилазимо препреке, све оно што нас дели, посебно у овом тешком периоду када се Европа и цео свет суочавају са кризом због рата у Украјини.

Он каже да је овај потез приштинске власти више од варнице јер Аљбин Курти показује да не постоји више дијалог и он гази све постигнуте споразуме.

- Кад ви хоћете мимо споразума у Бриселу, газећи оно што смо постигли 30. септембра 2021. године када смо договорили режим стикера, ви показујете да вас не занима друга страна, да желите рат са Србима, да желите да нападате Србе, да убијате Србе и да протерате српски народ, посебно са севера - рекао је Петковић. 

Он је рекао да је то стари наум приштинске власти и да они имају опсесију севером Косова и да све ово иде у правцу дестабилизације. 

На питање новинарке о чему ће убудуће бити вођен технички дијалог, Петковић каже да смо сви могли да чујемо историјску конференцију председника Вучића који је говорио о свему што нас тишти, о народу, приштинској власти, али и о лицемерју међународне заједнице.

БОНУС ВИДЕО - "НОВОСТИ" НА НОВОМ АЕРОДРОМУ У СРБИЈИ: Погледајте како изгледа из ваздуха

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПРЕВИШЕ ТОПЛО ОБУЧЕН: На Келебији заустављен пешак пун новца