ДРИТАН АБАЗОВИЋ У СРБИЈИ: Завршен успешан састанак са Аном Брнабић; Вучић угостио премијера Црне Горе (ФОТО/ВИДЕО)

Новости онлајн

29. 06. 2022. у 10:14 >> 13:34

ПРЕДСЕДНИК Владе Црне Горе Дритан Абазовић боравиће од данас у дводневној званичној посети Србијил, током које ће се састати са председником Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић, председником парламента Ивицом Дачићем.

ДРИТАН АБАЗОВИЋ У СРБИЈИ: Завршен успешан састанак са Аном Брнабић; Вучић угостио премијера Црне Горе (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Танјуг

Председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић данас борави у званичној посети Београду, што је његова прва званична посета од када је ступио на дужност премијера. Њега очекују сусрети са највишим државним званичницима Србије.

Вучић угостио премијера Абазовића

Председник Вучић је на свом Инстаграм налогу објавио фотографију сусрета са црногорским премијером.

Сатанак је почео данас у 12 и 30 у вили Бокељка. 

Завршен састанак премијерке и Аназовића

Завршен је састана премијера Србије и Црне Горе. Ана Брнабић и Дритан Абазовић разговарали су најпре тет-а-тет, а затим и са делегацијама двеју влада. 

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Обраћање премијерке Брнабић

- Ова посета нам је веома важна. Желимо да ресетујемо однесе између Србије и Црне Горе. Немамо ближе од Црне Горе, ни политички, ни економски, повезују нас све врсте односа. Ми ћемо овде у Србији бити отворени да решавамо питања. Имали смо данас јако добре разговоре, дефинисали смо питања која можемо брзо да решавамо а која могу да утичу на побољшање - рекла је Брнабићева.

- Председник је увек био јасан. Док ми имамо хране и наши пријатељи и партнери у региону ће имати за себе - рекла је премијерка. 

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Истиче да имамо много шанси за сарадњу и у енергетском сектору. 

- наша обавеза је да учинимо много у томе, посебно у регионалним пројектима, који подразумевају значајне хидропотенцијали, и ту много значајних енергетских капацитета могу добити и Србија и Црна Гора и Босна и Херцеговина - навела је Брнабићева. 

Премијерка је истакла да се ове године очекује робна размена између Србије и Црне Горе буде више од милијарду евра. 

Обраћање Дритана Абазовића

Абазовић је најпре исказао част и захвалио се премијерки Србије на позиву и гостопримству. 

- Односи измеђуи наше две земље морају окренути нови лист и морамо их подићи на највећи могући ниво. Због историје, блискости две земље, непријатно је да ми будемо у било каквом шуму комуникације. Ми смо данас ушли у један нови циклус, сва питања ћемо отварати и рершавати у циљу грађана Србије и Црне Горе - рекао је Абазовић. 

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Како каже, већ су постигнуте неке мале победе. 

- Ја верујем да је наступио моменат када неке ствари треба да се превазиђу у заједничку корист. Не постоји питање које је немогуће решити ако постоји добра воља и ја ту добру вољу овде осећам. Ви у нама имате великог пријатеља, дошао је моменат да се Западни Балкан третира на други начин, релације у региону морају бити боље него раније, а ми ћемо се потрудити да се односи у региону релаксирају, да будемо препознати као регија која жели да иде напред, која жели да да примат економским темама, ми желимо да мењамо будућност. Верујем да ће наше владе тади допринос да се та будућност оствари на што лепши и лакши начин - закључио је Абазовић. 

Питања новинара

Изручење Светозара Маровића

Дритан Абазовић је на питање да ли односи Србије и Црне Горе односу могу да се ресетују с обзиром да није решено ниједно отворено питање, конкретно и изручивање Светозара Маровића, рекао да постоји супротни ставови конкретно о том питању и да не може све и одмах да се реши на једном састанку.

Абазовић је рекао да не може да се прави притисак на Владу Републике Србије и нагласио да све оно што је могуће да се реши данас постоји добра воља с његове стране.

Црногорски премијер је такође рекао да је председници српске владе Ани Брнабић упућен и формални позив да у складу са својим обавезама посети Црну Гору где би се наставили разговори о отвореним питањима.

Амбасадори у Београду и Подгорици

Премијерка Ана Брнабић рекла је да ће питање амбасадора Србије у Црној Гори и Црне Горе у Србији ускоро бити решено.

- Премијер Црне Горе Дритан Абазовић је поделио своја размишљања у вези са амбасадором Црне Горе у Србији са мном и ја са великим нестрпљењем очекујем да, наравно у складу са његовим Уставним надлежностима и дужностима, председник Србије Александар Вучић дочека новог амбасадора Црне Горе у Србији - казала је премијерка.

Она је то поручила одговарајући на питања новинара да ли су разговарали о именима будућих амбасадора Србије у Црној Гори и Црне Горе у Србији и да ли ће то допринети нормализацији дипломатских односа и да ли је покренуто питање задржавања појединих црогорских посланика на граници са Србијом?

Премијерка је објаснила да ће се питање амбасадорqа лако решсити, јер је Србија повукла одлуку да амбасадор Црне Горе у Србији буде "персона нон грата", која је донета реципрочно када је амбасадор Србије у Црној Гори проглашен као "персона нон грата".

Истакла је да је то влада Србије учинила на изричит захтев и молбу предсеника Вучића.

- Питање амбасадора је отворено и Србија је заиста ршена да склони са дневног реда, тако да очекујем да ће се то ускоро решити - рекла је она.

Што се тиче задржавања одређених држављана Црне Горе на граничном прелазу, пренијерка је рекла да јој је премијер Абазовић скренуо пажњу на то.

- Погледаћу о чему се ради и надам се да ће се то решити. Ја сам данас први пут чула за такву ствар - поручила је премијерка.

Бук Бијела

Премијерка Брнабић изјавила је да студије о животној средини не треба користити као политички алат за заустављање изградње хидроелектране Бук Бијела на Дрини, док је премијер Црне Горе Дритан Абазовић рекао да је та држава по уставу еколошка и има интерес да инвестиције буду по високим еко стандардима.

Брнабићева је рекла да је Бук Бијела само један од енергетских пројеката могућих за сарадњу на пољу заједничког инвестирања у енергетику, те да се нада да политички разлози неће зауставити ту изградњу која је припремљена.

- Питање број један је енергетика. Све што заједно можемо да додатно изградимо за производњу енергију за наше људе и добро свих грађана региона, злата је вредно. Политичке размирице не смеју томе да стану на пут. Ако смо одговорни морамо да решимо те ствари - рекла је она.

Додала је да никоме добро неће донети ако се као политички алат употребљавају студије о утицају на животну средину како би пројекат Бук Бијела био спречен.

Оценила је да је региону потребна енергија, да је производи и дели, те да што се пре постигне договор то ће се пре градити. Поручила је да је Бук Бијела само кап у мору, те да две државе треба да седну и виде шта све могу заједно да ураде у коришћењу наших заједнчких потенцијала.

Заједничка енергетска политика

Премијерка је подсетила на иницијативу председника Вучића на самиту Отвореног Балкана о заједничкој енергетској политици, која би омогућила лакше балансирање системе и бржу градњу капацитета из обновљивиних извора енегије.

Премијер Црне Горе Абазовић рекао је да се слаже око заједничког избалансираног система електричне енергије, те подсетио да га је имала и бивша Југославија.

Нагласио је да Црна Гора иде у изградњу нових енергетских капатцита, а да су приоритети Сунце и ветар, те да су "многи пројекти на чекању".

Поменуо је значај умрежавања и гасификације за коју је идеална Лука Бар, која би се повезала на гасовод из Албаније што би била делимична диверсификација.

Подсетио да Црна Гора има кабл ка Италији за увоз и извоз електричне енергије.

Оценио је да је за Црну Гору прихватљива иницијатива из Охрида о заједничкој изградњи енергетских објеката, што би омогућило да се енергија користи према проценту власништва.

- Црна Гора је заинтересована за сваки вид сарадње. Наш интерес је да се све радимо са високим еколошким стандардима. По уставу смо еколошка држава и интенција Владе Црне Горе је враћамо зелени имиџ који је нам је иманентан. Ако ту нађемо заједнички пројекат и интерес, зашто да не - рекао је он.

Премијерка припредила свечани дочек испред Палате Србија

Премијерка Ана Брнабић приредила је свечани дочек за Дритана Абазовића испред палате Србија. Постројена је гарда и инонирају се химне Србије и Црне Горе. 

Фото: Принтскрин/ Танјуг

Поводом Абазовићеве посете Београд је био украшен црногорским заставама и билбордима накојима је српска и црногорска застава.

Састанак са председником Вучићем у 12 и 30

Састанак делегација Владе Србије и Владе Црне Горе планиран је у 10.45 часова, после кога су предвиђене изјаве за медије.

Председник Србије Александар Вучић састаће се са Абазовићем у 12.30 часова, саопштила је прес служба председника.

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић свечано ће дочекати Абазовића у централном холу Дома Народне скупштине, а у 14.45 биће одржан састанак.

У Београд ће доћи и потпредседник црногорске Владе за економски систем и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Владимир Јоковић који ће се састати са министром пољопривреде Браниславом Недимовицем.

Министар финансија Александар Дамјановић и министарка екологије просторног планирања и урбанизма Ана Новаковиц-Ðуровић имаће одвојене састанке са министром финансија Синишом Малим и животне средине Иреном Вујовић, саопштено је из црногорске владе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОТРЕБАН ВАМ ЈЕ НАЈБОЉИ ИНТЕРНЕТ: А1 Србија је мрежа у коју прелази највећи број корисника у Србији