БИРАЈУ НОВИ ЦЕНЗУС ДОК СЕ ГЛАСОВИ БРОЈЕ: Поједини политичари траже да се изборни праг врати на пет одсто

М. СТАНОЈКОВИЋ

29. 06. 2022. у 10:00

УПРКОС томе што изборни процес још није заокружен јер се чека саопштавање коначних резултата, део опозиције већ размишља о наредном одмеравању снага, излазећи са предлозима да би цензус са три поново могао да се врати на пет одсто.

БИРАЈУ НОВИ ЦЕНЗУС ДОК СЕ ГЛАСОВИ БРОЈЕ: Поједини политичари траже да се изборни праг врати на пет одсто

За многе и цензус од три одсто недостижан, Фото А. Станковић

Осим повећања изборног прага, који судећи по тренутном распореду снага у парламенту, многи не би прескочили, док би за друге то значило више мандата, потпредседник Странке слободе и правде Борко Стефановић понудио је и степеновање цензуса по којем би праг био већи за коалиције него за странке које наступају самостално. Стефановићев предлог је да би цензус у случају коалиција требало да се одређује на основу броја чланица савеза, а да о тим процентима може да се разговара. Према његовом мишљењу, треба вратити стари цензус јер је он снижен у једном политичком тренутку кад је, како је рекао, "власти било потребно да имају своју опозицију у време док су сви "пристојни људи бојкотовали лажне изборе".

Овај предлог наишао је на различите реакције у делу опозиције, а већина сматра да би степенаст цензус био нерепрезентативан јер би јачао улогу великих партија, да би то водило до непринципијелног удруживања и коалиција кратког даха.

Да је у тренутку одржавања избора 3. априла цензус био пет одсто, "користи" би имали коалиција око СНС, Уједињени за победу Србије, СПС, као и НАДА, које би имала више посланика у Скупштини Србије него сада. Али, то би значило и да би мањине имале два посланика мање. С друге стране, странка Заветници која је једина самостално прешла праг, била би изван парламента. Коалиција "Морамо", која је такође састављена од странака и покрета и која је прешла постојећи цензус и била близу "старог" од пет одсто (4,71 одсто освојених гласова), остала би испод границе. Коалиција око Двери, такође, са 3,8 одсто подршке остала би ван скупштинских клупа. Добитници у Скупштини града Београда са увећаним цензусом, били би листа око СНС, Уједињени за победу Београда, СПС, "Морамо" који би имали више одборника.

РЕЗУЛТАТИ ПРЕ ИЗМЕНЕ ПРАВИЛА

КАДА се погледају резлултати избора пре снижавања цензуса, 2016. године, шест листа прешло је праг од пет одсто, док остале које су остале изван парламента, нису биле ни близу три одсто подршке бирача. У изборном процесу 2014. године, само четири листе су освојиле мандате, док су четири освојиле више од три одсто.

Да се "зашарени", како републички, тако и локални парламент, омогућиле су измене изборног закона 2020. када је цензус снижен. Тада је део опозиције, који је бојкотовао изборе ову промену видео као "метод да се лажна опозиција угура у парламент јер је за њих како су тада наводили, цензус о три одсто недостижан".

Уколико би био усвојен предлог о повећању цензуса - што је мало вероватно јер није пракса да се изборни закони мењају у години гласања - у случају скорог понављања избора у Београду, расподела снага би сигурно била другачија. И многи политички актери, после конституисања Скупштине града Београда, истакли су да је то вероватно последњи пут да толико странака има своје представнике у клупама.

Према мишљењу директора ЦеСИД Бојана Клачара, пре него што се приступи расправи о изменама цензуса неопходно је да се одговори на питање шта се суштински тиме постиже. Клачар напомиње да би то цепкање изборног система могло да има више штете него користи, јер како пореди, "изборни систем је као паукова мрежа", и не може да се промени део, а да други остане исти.

- Тачно је да би степенасти цензус довео до укрупњавања на политичкој сцени. Ту идеју већ дуже заговара странка Расима Љајића и не бих је у старту одбацивао. Припадам кругу људи који сматра да степенасти цензус неће суштински решити ниједно велико питање. Он ће можда мало да уозбиљи политички живот, али ће политичке странке да калкулишу када праве коалиције. С друге стране, оне странке које годинама не излазе на изборе самостално, а представљене су у парлементу, отишле би у прошлост.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЧУВАР ТАЈВАНСКОГ НЕБА: Тиен-Кунг 3 - домет 200 км, уништава више циљева одједном