СЕЛАКОВИЋ И АУРЕСКУ: Заједнички циљ Србијe и Румунијe - учинити све да се очувају мир и стабилност

В. Н.

27. 06. 2022. у 21:40

МИНИСТАР спољних послова Србије Никола Селаковић састао се у Букурешту са колегом Богданом Лућијаном Аурескуом, којем је захвалио на подршци Румуније европским интеграцијама Србије и по питању Косова и Метохије.

СЕЛАКОВИЋ И АУРЕСКУ: Заједнички циљ Србијe и Румунијe - учинити све да се очувају мир и стабилност

Фото МИП

Према његовим речима, актуелни изазови са којима се суочава и Европа и свет, нарочито у контексту рата у Украјини, додатно наглашавају важност очувања мира и стабилности у нашем региону.

- На састанку је заједнички наглашено опредељење Србије и Румуније да учинимо све што је у нашој моћи да се стабилност и мир очувају. Изразио сам захвалност Румунији и за подршку коју пружа територијалном интегритету и суверенитету Србије, као питању које је за нас од прворазредног националног и политичког значаја, и за разумевање за тежак положај Срба на КиМ.

Двојица званичника разговарала су и о напорима које Србија улаже у дијалог Београда и Приштине и у трагању за компромисним, одрживим и трајним решењем за питање KиМ.

- Говорили смо и о току самих преговора, о споразумима који се постижу, али и о великим изазовима који су пред нама и о идејама и намерама Приштине да аплицирањем за чланство у неким регионалним и међународним организацијама у потпуности обесмисле сам ток дијалога - рекао је министар Селаковић.

Министар Ауреску поновио је подршку нашем европском путу, нагласивши да је став његове земље да Србија треба што скорије да буде примљена у ЕУ.

У Букурешту су јуче потписана два значајна споразума између двеју влада - Споразум о сарадњи у области образовања, науке, културе, медија, омладине и спорта и Споразум о уступању зграде "Лућафарул" у Вршцу пријатељској Румунији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

КИНЕСКИ РАЗАРАЧ: Ово је једна од најсмртоноснијих интерконтиненталних ракета - до Америке може стићи за 20 минута