ОТВОРЕНО И О "ОТВОРЕНОМ БАЛКАНУ": Абазовић - Нема замене за чластво у ЕУ; Идем у земљу која нам је најближа у сваком могућем смислу

В. К.

28. 06. 2022. у 08:45

ВЛАДА Црна Горе одлучна је да потпише Темељни уговор са Српском православном црквом, у складу са Уставом и законом, а наставиће се и анализа о могућем уласку у иницијативу "Отворени Балкан".

ОТВОРЕНО И О ОТВОРЕНОМ БАЛКАНУ: Абазовић - Нема замене за чластво у ЕУ; Идем у земљу која нам је најближа у сваком могућем смислу

Фото: Танјуг

То је уочи сутрашње званичне посете Београду поручио нови црногорски премијер Дритан Абазовић, одговарајући јуче на питања посланика у парламенту.

- Темељни уговор са СПЦ је обавеза државе. Све што сам икад рекао, иза тога стојим и нема никаквог мрдања. Друге верске заједнице које буду исказале жеље, међу њима и "Црногорска православна црква", имаће потпуно идентичан третман. Сви имају једнака права и обавезе - рекао је Абазовић.

Он очекује да се питање Темељног уговора са СПЦ ускоро реши, можда и до краја недеље.

- Има ли дисонантних тонова? Има. Али да ли неко жели да руши владу због тога - то није мој проблем. Док сам премијер, бавим се државним питањима. Ни моја УРА ме не интересује, а и тамо има дисонантних тонова. Колико ће влада трајати нека одлучи парламент. Третирање ових тема требало би да се заврши на поштен начин и да се прелази на друга питања.

Фото Танјуг/АП

Говорећи о "Отвореном Балкану", Абазовић је рекао да то никако не сме бити замена за чланство у Европској унији и изразио уверење да ће радна група која ће се бавити овим питањем имати објективан став о овој регионалној иницијативи.

- Знате ли колико укупно годишње, према истраживању Светске банке, чекају камиони на границама држава Западног Балкана? Чак 1.142 године, а ми хоћемо да будемо конкурентни - предочио је Абазовић.

Када је реч о попису становника у Црној Гори, Абазовић је рекао да је то техничко питање, иако се представља као политичко:

- Свако од нас ће се изјаснити. Последњи попис је био 2011, због короне није одржан 2021, дајте да видимо да се у разумном року испоштује. Не бих само волео да попис буде у периоду изборних кампања, а чекају нас локални, парламентарни и председнички избори.

Одговарајући на директна питања шта очекује од сутрашње посете Београду, премијер Абазовић је одговорио:

- Идем у земљу која је Црној Гори најближа у сваком могућем смислу. Био сам у званичној посети Бриселу, па и у САД као потпредседник Владе, али ништа није изазвало интересовање као посета Србији. Очекивања су да ресетујемо односе, да макар неке мале победе за грађане донесемо и да покушамо да успоставимо комуникацију чији ефекат би морала да буде много већа продуктивност.

КРИВОКАПИЋ: НЕСТАЋЕ И СПЦ

НАЈВЕЋА брига за вас је како је настала српска црква - стварањем Југославије. Нестала је Југославија, нестају и делови те цркве један по један. То је неизбежно - рекао је јуче Ранко Кривокапић, шеф дипломатије Црне Горе. Говорећи о протераном амбасадору Србије Владимиру Божовићу, Кривокапић је казао да Божовић не може бити амбасадор у земљи "чије укидање слави":

- Ћерање није моја политика. А амбасадор, да је био сто пута Црногорац, ово је принцип. Која год влада да је била, морала је то да уради.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

КИНЕСКИ РАЗАРАЧ: Ово је једна од најсмртоноснијих интерконтиненталних ракета - до Америке може стићи за 20 минута