ЛАЈЧАКОВА МИСИЈА: Умирити Куртија - План да се припреми терен за сусрет на највишем нивоу

Д. М.

28. 06. 2022. у 08:00

ТРОДНЕВНА посета специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака Косову и Метохији, друга од почетка године, има за циљ да се изврши додатни притисак на премијера привремених институција Аљбина Куртија, чији су ставови до сада кочили бриселске преговоре.

ЛАЈЧАКОВА МИСИЈА: Умирити Куртија - План да се припреми терен за сусрет на највишем нивоу

Фото Н. Скендерија

Саговорници "Новости" сматрају да у врху ЕУ желе да искористе помак од прошле недеље, када је усвојена мапа пута о спровођењу споразума о енергетици, и да дође до напретка и око осталих тема - несталих, регистарских таблица и, пре свега, око формирања Заједнице српских општина.

Лајчак, који је посету Приштини започео јуче, такође је у мисији да се утврди датум састанка на највишем политичком нивоу између председника Србије Александра Вучића и Куртија. Циљ је да до тог сусрета дође током јула, пре летњег одмора на који одлазе европске институције.

Курти је синоћ у разговору с Лајчаком рекао да је Приштина посвећена "принципијалном дијалогу који се фокусира на међусобно признање".

Планирано је да бриселски дипломата током боравка на КиМ, осим разговора са приштинским челницима, лидерима главних опозиционих партија, као и са представницима међународне заједнице, посети и Призрен и север Косова и Метохије. Крајем недеље Лајчак би требало да дође и у званичну посету Београду.

Амбасадор у пензији Зоран Миливојевић, за "Новости", каже да су на Западу разумели две ствари: прва, да ће Београд наставити да инсистира на формирању ЗСО и да без тога нема озбиљног дијалога о нормализацији односа, и друга, да је Курти са својим ригидним ставовима досад био претња преговорима и да на њега треба вршити притисак:

- Видећемо колико ће Лајчак бити успешан у припреми терена за састанак Вучића и Куртија у Бриселу. Сигурно је и одређена порука то што ће изасланик ЕУ за дијалог бити на Косову и на Видовдан, јер ће тиме ставити до знања да се у Бриселу уважава и српски фактор на КиМ, поготово у контексту свега што се дешава око Дечана и српске баштине.

Појачан ангажман званичника ЕУ око дијалога Београда и Приштине долази после дужег периода потпуног застоја у овом процесу.

По многима, кључ за "примиривање" Куртија држи вашингтонска администрација, која једина има утицај да примора Приштину на кооперативност.

ПОНОВО СПУСТИЛИ РАМПУ ЗВАНИЧНИЦИМА БЕОГРАДА

У ДАНУ доласка Лајчака на КиМ, Приштина је јуче забранила улазак на КиМ министрима Бранку Ружићу, Дарији Кисић Тепавчевић и Вањи Удовичићу, као и директору Канцеларије за ИТ и е-управу Михаилу Јовановићу, који је без икаквог објашњења враћен са административног прелаза Јариње. Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић позвао је Лајчака да приликом посете Приштини истакне проблем сталног кршења споразума о слободи кретања:

- Ако хоћемо да идемо у правцу нормализације, сасвим је природно бар за велике празнике да се не забрањује улазак министрима на простор КиМ јер ми, с друге стране, не забрањујемо улазак званичницима из Приштине који затраже да уђу на простор централне Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ШТА КАЖЕ ЗАКОН: Сме ли се возити у папучама и штиклама - међу возачима постоји велика заблуда везана за ову тему