ВУЧИЋ ОБИЛАЗИ РАДОВЕ НА МОРАВСКОМ КОРИДОРУ Имаће три деонице и целом дужином ће бити лоциран у долини Западне Мораве

С.Бабовић

26. 06. 2022. у 09:43

МОРАВСКИ коридор пролази кроз срце Србије, спаја Расински, Рашки и Моравички округ и седам градова и општина (Ћићевац, Варварин, Крушевац, Трстеник, Врњачка Бања, Краљево и Чачак), као и Коридор 10 на истоку са Коридором 11 на западу. Уједно, на територији кроз коју пролази први дигитални аутопут Појате-Прељине живи око 500.000 људи, послује 20.000 малих и средњих предузећа.

ВУЧИЋ ОБИЛАЗИ РАДОВЕ НА МОРАВСКОМ КОРИДОРУ Имаће три деонице и целом дужином ће бити лоциран у долини Западне Мораве

фото: Новости

Коридор има три деонице Појате-Крушевац, Кошеви (27,83 км), Кошеви-Адрани(53,9 км), Адране-Чачак, Прељина (30,66 км). Гради се 11 денивелисаних раскрсница и 117 објеката (мостови, подвожњаци, надвожњаци).

Практично целом својом дужином лоциран је у долини Западне Мораве, која је у прошлости плавила и остављала значајне последице по људе, објекте, имања.   

Новости

Техничка регулација ове реке кроз пројекат подразумева изградњу: 60 км хидротехничких објеката, 23 км потпуно новог корита, 12 км регулације постојећег, 4 км једностране обалоутврде и чак 22 км реконструкције постојећих и изградње нових одбрамбених насипа.

Такође,коридор ће имати и систем у коме ће сви дигитални уређаји на траси бити међусобно повезани ради остваривања брзе и поуздане размене информација,а све са крајњим циљем омогућавања безбедног и комфорног коришћења аутопута.

Тако ће будући корисници бити у прилици да бесплатно користе бежични интернет,разне врсте садржаја на одмориштима и паркиралиштима,а оно што је најзначајније на измењивој саобраћајној сигнализацији ће добијати информације и упозорења о евентуалним проблемима на самом аутопуту и о ситуацији у саобраћају.

Дигитализација се ради по деоницама. Изградиће се кабловска канализација кроз коју ће проћи оптички каблови и повезати све дигиталне уређаје,метро станице,бројаче саобраћаја,наплатне станице,станице за бежични интернет.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПРЕВИШЕ ТОПЛО ОБУЧЕН: На Келебији заустављен пешак пун новца