(ИСПРАВКА) У Поточарима не траже потпис за "геноцид" од стране гостију из иностранства

С. МИШЉЕНОВИЋ/С. РОВЧАНИН ТОМКОВИЋ

15. 06. 2022. у 11:00

Након што су "Вечерње новости" објавиле текст са сазнањем да ће онај ко жели да уђе у Меноријални центар Поточари моћи да уђе само уз својеручни потпис да се у Сребреници догодио геноцид, портал раскринкавање.ба урадио је анализу те вест оценио као лажну.

(ИСПРАВКА) У Поточарима не траже потпис за геноцид од стране гостију из иностранства

Фото: Јутјуб Принтскрин бир тв

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић каже да није изненађен новим акцијама бошњачког политичког кора у Сребреници, а чија су мета Срби али то није поткрепио доказима:

- Још деведесетих година кренуо је наратив из Сарајева да су Срби геноцидни. Они не бирају средстава, а сада очигледно имају и циљну групу. Желе да искористе долазак странаца у Меморијални центар како би и од њих добили признање наводног геноцида у Сребреници.

Којић истиче да је заиста време да се сви народи у БиХ суоче са истином о ратним дешавањима на тим просторима:

- Истина је једино мерило. Међународна комисија је у свом извештају јасно констатовала шта се десило у Сребреници. Битно је следеће: српски народ не спори да се у Сребреници десио злочин над Бошњацима. Али, очигледан је покушај да се оспоре злочини почињени над Србима, не само у Подрињу, где је убијено 3.600 Срба, већ и на другим местима у Федерацији БиХ. Забрињавају потези из Сарајева, одакле скоро свакодневно насилно покушавају да наметну одређене ствари које се тичу догађаја у Сребреници.

Осим резолуције која је донета у ЕП, и готово сваки извештај о Србији садржи и део који се односи на Сребреницу.

Дакле, овај текст је је анализом Раскринкавања.ба оцењен као лажна вест. У наставку можете прочитати разлоге које овај портал наводи за то:

"Којић и други саговорници портала Новости, предсједник Борачке организације РС Радан Остојић и предсједник Републичке организације породица погинулих и несталих цивила и војника Вељко Лазић, у чланку у више наврата негирају да се геноцид догодио, називајући га “митом” и “наводним геноцидом” те описујући оптужбе за геноцид као “једнострани став бошњачке политике” и покушаје да се српски народ представи као “геноцидан”.

Шта су чињенице?

Меморијални центар Сребреница-Поточари је спомен-обиљежје и мезарје за жртве геноцида, отворено у септембру 2003. године. Године 2007. тадашњи високи представник Цхристиан Сцхwарз-Сцхиллинг донио је Закон о Меморијалном центру Сребреница-Поточари Спомен обиљежје и мезарје за жртве геноцида из 1995. године којим се центар дефинише као правно лице чија се институционална структура састоји од Управног одбора, које именује Вијеће министара БиХ на мандат од четири године, директора, којег именују чланови Управног одбора на мандат од четири године, и савјетодавне групе, коју такођер именују чланови Управног одбора.

Недуго након што је објављен чланак Новости, којег је, између осталог, пренио и србијански портал Б92, на свом Тwиттер профилу огласио се Емир Суљагић, директор Меморијалног центра Поточари, и демантовао да ће посјетитељи/ке морати својим потписом признати геноцид како би ушли у комплекс.

Истог дана Суљагић је дао изјаву за портал Аваз, у којој је још једном демантовао наводе изнесене у чланку Новости:

У србијанским медијима се појавила информација да се у Меморијални центар у Поточарима неће моћи ући уколико се не потпише изјава о признавању геноцида у Сребреници, а тим поводом смо контактирали директора Меморијалног центра Сребреница-Поточари Емира Суљагића.

Емир Суљагић је за портал "Аваза" појаснио да постоји одлука Организационог одбора за обиљежавање годишњице геноцида.

Када је ријеч о Меморијалном центру Сребреница таква одлука не постоји, каже Суљагић.

- Ми не пописујемо наше посјетиоце, ко год жели да учи и научи је добродошао. Ми свакоме стојимо на располагању да покажемо наше изложбе, наш рад и оно што мислимо да треба да се види. Наш је задатак подизање свијести шта се у Сребреници догађало од 1992. до 1995. године, то је наш законски задатак, наша мисија - казао је Суљагић за портал "Аваза".

Контактирали смо директора Меморијалног центра Поточари Емира Суљагића с молбом да нам каже да ли постоје планови да се пракса потписивања изјава о признавању геноцида при уласку у Меморијални центар уведе у будућности те да ли га је портал Новости контактирао прије објаве чланка о наводним плановима институције којом управља.

Суљагић је казао да не постоје планови да се уведе потписивање изјава о признавању геноцида при уласку у Меморијални центар, као ни да се било какви потписи предају Европском парламенту:

Апсолутно не. То је, осим што је и лаж, истовремено и потпуна глупост. Европски парламент је усвојио резолуцију о геноциду и не видим зашто би било ко при здравој памети поново отварао ту дебату.

Суљагић је казао и да га нико с Новости није контактирао прије објаве спорног чланка.

Контактирали смо и Бранимира Којића с молбом да нам појасни ко тачно, и у коју сврху, жели послати скупљене потписе у Европски парламент, те смо и редакцији Вечерњих новости послали упит с молбом да нам дају прецизније информације о својим “сазнањима”, пише Раскринкавање.

На основу анализе портала раскринкавања.ба првобитан текст је промењен и допуњен стварима на које су нам указали, те у складу са тим промењен је и првобитни наслов.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (6)

ЧКАЉИН ИНТЕРВЈУ ПРЕД СМРТ Ја гладујем? Ма где то има? Мучимо се... Као и сваки пензионер