У БРИСЕЛУ СУТРА ГЛАСАЊЕ О СРБИЈИ: У фокусу санкције Русији и признање Косова, Виола фон Крамон поднела највише амандмана

Танјуг

13. 06. 2022. у 20:42

ПОСЛАНИЦИ Спољнополитичког одбора Европског парламента сутра у 9.00 часова гласаће у Бриселу о усвајању овогодишњег извештаја о Србији.

У БРИСЕЛУ СУТРА ГЛАСАЊЕ О СРБИЈИ: У фокусу санкције Русији и признање Косова, Виола фон Крамон поднела највише амандмана

Фото: Shutterstock/Илустрација

На нацрт извештаја који је у априлу представио известилац Европског парламента за Србију, Владимир Билчик, поднето је 439 амандмана, а посланичке групе су усвојиле 40 компромисних амандмана којима је проширен текст извештаја.

Европски парламент је у фокус свог овогодишњег извештаја о Србији ставио позив Београду да се "хитно" усклади са санкцијама које је ЕУ увела против Русије и Белорусије и то поставио као један од услова за даљи напредак Србије на путу евроинтеграција.

- Српске власти се позивају да се истински ангажују у неопходним реформама и врате земљу на прави пут европских интеграција и тиме испуне европске аспирације Србије - наводи се у тексту.

У нацрту текста извештаја амандманима је допуњено и да се од Београда и Приштине очекује потписивање правнообавезујућег споразума о нормализацији односа "заснованог на међусобном признању", што, ће ако буде усвојено, бити и пут да се међусобно признање помиње у званичном документу ЕУ институције као потребно решење дијалога Београда и Приштине.

Посланица Зелених Виола фон Крамон је заједно са послаником либерала, Клеменом Грошељем и неколицином представника социјалдемократа у Европском параламенту, аутор највећег броја амандмана који су поднети на извештај о Србији, посебно у делу који се односи на сарадњу са Русијом.

Након гласања у Спољнополитичком одбору, извештај о Србији наћи ће се почетком јула и на финалном пленарном гласању Европског парламента када ће бити усвојен у облику правно необавезујуће резолуције о Србији.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Обука легендарне јединице која је оборила "невидљивог"

БОНУС ВИДЕО: РУСКИ БМ-30 У АКЦИЈИ - Погледајте дејство тешког вишецевног бацача ракета

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (10)

ШОК! УКИДА СЕ ЛИГА ШАМПИОНА?! Заборавите фудбал који сте знали - УЕФА се спрема на радикалан потез